‘Bu ülke ürettikçe güçlenecek’

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Adına tarım ve hayvancılıkla alakalı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Tarım ve Hayvancılık ile ilgili yaşanan sıkıntılara ve bununla alakalı çözüm önerilerine değinildi.
‘Bu ülke ürettikçe güçlenecek’

Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanlığında Tarım ve Hayvancılıkla alakalı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız,  Altınekin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve basın mensupları katıldı.

murat-yagis.JPG

Üretim yapmanın önemine dikkat çeken Başkan Yağız, “Üretim yaptığı şehre, yaşadığı ülkesine önemli ekonomik katkı sağlayan çiftçilerimizin ümitsizliği kapılmaması gerekir. Üretimi ve kaliteyi artırma adına gayretlerine devam etmeleri gerekir. Bu ülke ürettikçe güçlenecek, dışa bağımlılığa son verecektir. Tarım alanında bizlerde üretmeye devam edeceğiz” dedi. Konya’nın, Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan bir şehir olduğuna dikkat çeken Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “2.6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkenin toplam tarım alanının yüzde 11.2’si gibi çok önemli bir oranını oluşturmaktadır. En fazla un fabrikası Konya’da bulunuyor. Özellikle tahıl, şeker pancarı ve baklagiller alanında ülkemiz ihtiyacının büyük kısmını karşılayarak bu alanda önemli rol oynayan Konya'da, tarımsal üretimin büyük bir kısmı endüstriyel bitkilerde gerçekleştirilmektedir. Konya, Türkiye üretiminde ekmeklik buğday üretiminin yüzde 8,3’ünü, makarnalık buğday üretiminin yüzde 19,3’ünü, arpa üretiminin yüzde 13,8’ini, şeker pancarı üretiminin yüzde 29,1’ini, mısır üretiminin yüzde 19,4’ünü, kuru baklagiller üretiminin yüzde 10’unu, ayçiçeği üretiminin yüzde 16,5'ini tek başına karşılamaktadır” dedi.

konya-ziraat-odalari-il-koordinasyon-kurulu-1.JPG

‘KONYA ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR’

Konya’nın şehre ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını ifade eden Başkan Yağız, “Tarım alanında birçok yeniliklerle de ülkesine ve şehrine katma değer kazandırmaktadır. Kendine yettiği gibi Türkiye’yi besleyen ve ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan Konyalı çiftçilerin temsilcisi olarak, 2019 yılında yaşadığımız sıkıntıların çözümü noktasında birçok girişimlerde bulunduk. Aynı sorunların 2020 yılında da tekrarlanmaması adına paydaşlarımız başta olmak üzere, ülkemiz tarım politikasının belirleyicisi olan bakanlıklara da ilettik. Malumunuz uzun zamandır sürekli her platformda enerji bedellerinin yüksekliğinden bahsediyoruz. Son bir yıldır yüzde yüz artan bir maliyet konusu olan enerji fiyatları ile tarım yapmanın, üretmenin imkanı kalmamıştır. Tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere seralarda hayvansal üretimde elektrik enerjisi tarımsal girdi olarak kullanılmaktadır. Tarımsal sulama abone grubuna sağlanan fiyat avantajı ortadan kalkmıştır” diye aktardı.

konya-ziraat-odalari-il-koordinasyon-kurulu-2.JPG

‘ELEKTRİK MUTLAKA DESTEKLENMELİDİR’

Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatların düşürülmesi gerektiğini savunan Başkan Yağız, “Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır. Diğer taraftan üreticilerimizin hak ettiği destekler, borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktarılmaktadır. Elektrik borçlarının desteklerden tahsil edilmesiyle ilgili uygulama biran önce kaldırılmalıdır. Üreticilerimiz aradıkları zaman elektrik dağıtım şirketlerinde muhatap bulmakta güçlük çektiği gibi, ödemelerde en ufak bir aksama olması halinde elektrikleri anında kesilmektedir. Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmasını talep etmekteyiz.  Konya’mız da 70’li yıllardan itibaren açılan yeraltı kuyuları ilerleyen yıllarda yağışa bağlı olarak yeraltı sularının hızlı şekilde çekilmesi nedeni ile suç unsuru gibi algı oluşturulmaya çalışılmış kaçak kuyu tabiri ile sürekli gündemde tutulmuştur” diye belirtti.

‘KUYU BARIŞI YAPILMALI’

Ruhsatsız kuyu sorunun ortadan kaldırılması için önerilerde bulunan Yağız, “Ziraat Odaları olarak kaçak kuyu tabirinin yanlış olduğunu, ruhsatsız kuyu tabirinin kullanılması gerektiğini bir defaya mahsus imar barışına benzer şekilde kuyu barışı yapılmasının, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Enerji kullanımında yaşanan sorunlar çözüm önerileri enerji bedellerinin makul seviyelere çekilmesi bu şartlarda sürdürülebilir bir üretim yapmanın imkanının kalmadığı çiftçinin alın teri santrallerin akıbeti, çiftçi borçlarının durumu pancar kotasından doğan cezaların kaldırılması ve kuyu barışı konuları her milletvekilimize ve Genel Başkanımıza özellikle iletildi. Kendilerinin bu konuda hükümet nezdinde çalışmalar yapacaklarını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı. Yağız son olarak yaşadıkları şehre önemli katkı sağlayan çiftçilerin ümitsizliğe kapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

bekir-kagnicioglu.JPG

‘KONYA OVASINA SUYU GETİRELİM TÜRKİYE’Yİ BESLEYELİM’

Konya ovasına dış havzalardan su getirilmesi gerektiği önerisinde bulunan Altınekin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya ovasına suyu getirelim, Türkiye’yi besleyelim” dedi. Kuyu barışıyla alakalı tavsiyelerde bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise eskiden Konya bölgesinde sadece hububat yetiştirildiğini şimdi çeşitliliğin çok fazla arttığını, ruhsatlı ruhsatsız kuyuları imar barışı yapıldığını ve bir defa da kuyu barışı yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. •SÜMEYRA KENESARI