Bu yıl patates bolluğu var

Konya, Türkiye’nin patates üretiminde önemini artırıyor. Geçen yıla göre patates üretimde artış yaşansa da pandemi döneminde restoran, lokanta ve otel gibi yerlere kısıtlama gelmesi patates tüketimini azalttı. Bu yıl üretim fazlası olan patates, fiyat acısından vatandaşın yüzünü güldüreceğe benziyor.
Bu yıl patates bolluğu var

Patates üretiminde iyi bir konumda olan Konya, bu yıl üretim fazlası patatesle dikkat çekiyor. Üreticiler patateste ihracat teşviki beklese de uzmanlar özellikle de pandemi gibi dönemlerde iç piyasada patates stokunun korunması gerektiği öneriyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, “İhracata yönelerek elimizdeki stoku eritmekten ziyade üreticilerimizin bu tür beklentilerini gidermek adına, patates üretimine ayrı bir destek verilmesi ve ellerindeki ürünün fiyatını korumak yoluna gidilmesi daha doğru bir karar olacaktır” dedi.

bu-yil-patates-bollugu-var-3.jpg

‘PATATES ÜRETİMİ 300-400 BİN TON ARTTI’

Türkiye’de patates üretiminin yüzde 15’ini Konya’nın karşıladığının bilgisini veren Başkan Murat Akbulut, “Geçen 2019 yılındaki üretime baktığımız zaman Türkiye genelinde 4 milyar 800 bin ton civarında bir patates üretimi söz konusudur. Bunun 700 milyon ton civarı da Konya’mızda üretilmektedir. Geçen yıla göre patates üretiminde 300-400 bin ton civarında bir artış vardır. Bilindiği üzere 2019 yılında patates fiyatları gayet olumlu seyretmişti, bunun üzerine üreticilerimiz tarafından 2020 yılı için üretime bir yönelme olmuştu. Bu da üretimde bir artışa neden oldu. Bu yıl çiftçilerin patates üretimine daha çok kayması nedeniyle üretim fazlalaştı. Pandemi dolayısıyla zincir restoranlar, otel ve hazır yiyecek birimlerinin kapalı veya kısıtlı olması patates tüketimini düşürdü.4 milyar 800 bin ton civarındaki bir üretimden 4 milyon civarı tüketilmesi piyasaların düşmesine sebebiyet verdi. Fiyatlar da bu sebepten dolayı 2020 yılında sıkıntılı başladı” ifadelerini kullandı.  

bu-yil-patates-bollugu-var-7.jpg

‘PATATES FİYATLARI TOPARLANDI’

Üreticilerin Bin TL ile Bin 100 TL arasında sözleşmeli üretim yaptığını kaydeden Akbulut, “ Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerimiz zaten pek fazla bir sıkıntı yaşamadılar. Ancak üretimin sahaya çıktığı hasat zamanında sahada fiyatların 1 TL’den 50 kuruş civarına düştüğünü gördük. Bu da patateste kilogramı 75 kuruş olan üretim maliyetlerinin altında bir rakamdı. O esnada da üreticilerimizde ciddi bir kaygı oluşturdu. Fakat daha sonrasında bugün için geldiğimiz süreçte baktığımız zaman tekrar patates fiyatlarının kilosunun 90 kuruş 1 TL civarına geldiğini görmekteyiz. Önümüzdeki pandemi sezonu geçirip üretim fazlası patates bulması da ülkemiz adına bir yandan da sevindiricidir. Bu tarz üretim fazlalıklarında da ister istemez fiyatlardan negatif etki doğurması da doğal bir şey bu da üreticinin aleyhine olan bir durum oldu. Patates hasadı zamanında fiyatlarda düşüş oldu. Fakat bugün adına baktığımız zaman bugün fiyatlar toparlanmış gözükmektedir” diye aktardı.

bu-yil-patates-bollugu-var-1.jpg

‘TOHUMLU PATATES ÜRETİMİ YAPILACAK’

Gelecek sene için tohumlu patates üretimi yapılacağına değinen Akbulut, şöyle konuştu: “Arz talep dengesinin bozulması sebebiyle hasat zamanında patates fiyatları hakikaten düşüktü. Geçmiş dönemdeki sıkıntı şu an yok ama pandemi dönemde satış yapan üreticilerimiz bir miktar zarar etmiş durumdalar. Fakat günümüz adına patates fiyatları tekrar toparladı. 2021 yılı için eski işlere baktığımız zaman üreticilerin patateste zarar etmesi sebebiyle diğer ürün gruplarında, ayçiçeğinde mısırda iyi fiyatlardan pazar bulmaları sebebiyle buralara biraz kaçış olacaktır. Ancak diğer taraftan da elindeki patatesi fiyatlar düşük olması sebebiyle tohumlu olarak ayıran üreticilerimiz çok faladır. Onlar da ellerindeki tohumu ekecek olacaklarından dolayı patates fiyatlarında çok fazla bir düşüş beklemiyoruz. En azından 2020 yılı içerisindeki üretim fazlası olan 300-400 bin ton geriye yerini regüle edebilir. Ama 2019 yılı ekilişleri civarında ülkemize yetecek oranda bir patatesi, 2021 yılında da üreteceğiz diye gözüküyor.”

‘ÜRETİCİLERİMİZ İHRACAT BEKLENTİSİNE GİREBİLİR’

Patates üreticilerinin ihracatla alakalı bir beklentiye girebileceğini vurgulayan Akbulut, “ Çünkü ihracat kelimesinin kendisi bile fiyatlarda bir artışa sebebiyet veriyor. Dolayısıyla da ellerindeki ürünün para etmesi veya fiyat görmesi açısından böyle bir beklentileri de olması çok doğaldır. Ancak, bu tarz pandemi dönemlerinde bu tür ülkeler stok yaparken bizim elimizdeki patatesle ihracata yönelmemiz çok yanlış bir karar olacaktır. Üreticilerimiz adına düşündüğümüz zaman elimizdeki patatesin değer görmesi adına doğru bir karar olacaktır. Bu kararın eksi ve artılarının tabi ki yetkililer, Bakanlık, Devletimiz düşünüp ona göre bir karar alacaktır. Pandemi gibi bir süreçte elimizde üretim fazlası patates bulunuyor olması ülkemiz adına sevindiricidir. Burada ihracata yönelmekten, elimizdeki stoku eritmekten ziyade üreticilerimizin bu tür beklentilerini gidermek adına ülkemizin diğer menfaatleri açısından ihraç açılmasa bile bu patateslere ayrı bir destek verilmek suretiyle ellerindeki ürünün fiyatını korumak yoluna gidilmesi daha doğru bir karar olacaktır” diye aktardı.

HANGİ BÖLGELERDE PATATES EKİLİYOR?

Konya’da çoğu bölgede patates yetiştirildiğine vurgu yapan Akbulut, “ Altınekin’de, Karatay’ın yoğun bölümünde, ova dediğimiz kesimde, sulu tarım yaptığımız kısımlarda, Karapınar’dan tutun, Aksaray’ın eski bölgesi civarına kadar yoğun patates ekişlerimiz söz konusudur. Patates önemli bir değerdir. Olmazsa olmazımız ekilişlerimizden bir tanesidir. Üreticilerimize gereken ilgili göstermek gerekiyor. Devletimiz şu anki üreticilerimizin kaygılarını giderebildiği takdirde üreticilerimiz patates üretimine her zaman sıcak kalacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ