Bugünlerde tüketimi artan mantar zehirlenmesine en üst düzey uyarı!

Mantar zehirlenmelerinde her 100 hastadan 3'ünün hayatını kaybediyor. Bazı zzehirlenmelerde böbrek ve karaciğer yetmezliği oluşabiliyor. Mantar zehirlenmelerinin belirtileri neler? İşte detaylar...
Bugünlerde tüketimi artan mantar zehirlenmesine en üst düzey uyarı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Karaman'da mantardan zehirlenen genç bir kızın yapılan karaciğer nakliyle yeniden hayata döndüğünü hatırlatarak, mantar zehirlenmelerinde her 100 hastadan 3'ünün hayatını kaybettiğini açıkladı.

EN AZ 100'Ü TEHLİKE SAÇIYOR

Dünya genelinde 6 binden fazla mantar türü olduğunu ve bunlardan en az 100'ünün hayatı tehlikeye soktuğunu ifade eden Bakan Koca "Zehirlenme riskinden kaçınılması için doğada bulunan mantarların tüketiminden kaçınılması ve kültür mantarlarının tercih edilmesi gerekir." ifadelerine yer verdi.

MANTAR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELER?

Mantar zehirlenmesinin belirtileri genellikle 6 ila 24 saat arasında ortaya çıkar ve bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi gastrointestinal belirtiler içerir. Ciddi vakalarda karaciğer ve böbrek yetmezliği, koma ve hatta ölüm görülebilir.

GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ

Zehirlenme sonrası kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetleri olan kişiler, mutlaka bol su tüketmelidir. Genellikle besin zehirlenmeleri 2-3 gün içerisinde kendi kendine geçebilir. Ancak belirtiler yoğunsa ve her hangi bir düzelme göstermiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Etiketler :