Bütün engeller şiirlerle aşılıyor

Gazetemiz Yazarı ve Şair Hasan Ukdem, 9 aylıkken geçirdiği ateşli bir hastalık sonrasında tedavi gördüğü hastanede bir doktorun yanlış müdahalesiyle bedensel engelli oldu. Hayata şiirlerle tutunan Ukdem, genellikle aşk, maneviyat, şehir üzerine yazdığı şiirlerle beğeni topluyor.
Bütün engeller şiirlerle aşılıyor

Konya'da yaşayan 52 yaşındaki Hasan Ukdem, 9 aylıkken geçirdiği ateşli bir hastalık sonrasında tedavi gördüğü hastanede bir doktorun yanlış müdahalesiyle bedensel engelli oldu. Hiç okula gitmeyen şair, evde ailesinin yardımıyla okuma yazmayı öğrendi. Genç yaşta şiirle tanışan Ukdem, hayatının merkezine kitap okumayı ve şiir yazmayı koydu.  Engelleri yazdığı şiirlerle aşan bedensel engelli şair, yayınladığı şiir kitaplarıyla herkesin beğenisini topluyor. Genç yaşta şiirle tanışan Ukdem, hayatının merkezine kitap okumayı ve şiir yazmayı koydu. Hiç okula gitmeyen şair, evde ailesinin yardımıyla okuma yazmayı öğrendiğini belirterek, “Kitap, gazete artık ne bulduysam okumayı çok sevdim. Kitapları okurken yanında da küçük küçük notlar alırdım ta ki 1985 yılına kadar. 1985 yılında şiir yazmaya başladım. Bir gönül hikâyesiyle başladı şiir. İlk kitabı 1994’de “Kırık bir aşkın gözyaşları” olarak çıkarttım. Aynı zamanda bakkallık mesleğime de devam ettim. 35 yıl boyunca kasada otururken hem okudum hem yazdım. Yani okuma yazma benim hayatımın vazgeçilmezi gibiydi. Şiirleri çok sevdim. Şiirle tanıştıktan sonra romanlar biraz daha yavan gelmeye başladı. Şiir üzerine çok yoğunlaştım. Kendim de yazmaya başladım. 2018 yılında ikinci kitabımı ise “Dün, bugün ve sen” olarak çıkartım. Son yazdığım kitabım “Sen Daha Çok Ayşe’sin” adlı eserimde de sevda şiirleri bulunmaktadır. Şuanda da Yeni Haber Gazetesi’nde yazı yazıyorum. Yazılarımda eski mahalle kültürünü, inancımızı, gençliğin bozulmasını, gençliğin nereye gittiğini araştırıyorum. Düşünüyorum. Kafa yoruyorum o konularda” dedi.

butun-engeller-3.jpg

“ŞİİR BÜTÜN HAYATTIR”

Şiirlerin, kendisi için çok büyük anlam ifade ettiğini belirten Ukdem, “Konya’mız ülkemizin tahıl ambarıysa, şiir de duygu dünyamızın ambarı. Günümüz insanı çok kapitalist bir hayat yaşıyor. Kapitalist düşünüyor. Her şeyi ona göre dizayn ediyor ama ruhunu ihmal ediyor. Bence şiirlere dönmek lazım. Şiir illaki yazılan bir şey değil, yaşanan bir şey. Şiiri bazen bir çiçekte görürsünüz, bazen güzel bir hanımın yüzünde görürsünüz. Bir bebeğin kalp atışında, ağlayışında görürsünüz. Gülüşünde görürsünüz. Şiir her yerde var, şairler ise şiirin bal arılarıdır. Hayatın içindeki şiirleri toplarlar. Onları şiirlerinde yazarlar kitap olur, köşe olur bazen bir gencin eline geçiverir duygu dünyası değişir. Yani şiir benim için bu. Bütün bir hayat” şeklinde konuştu.

butun-engeller-6.jpg

YENİ KİTAPLAR YOLDA

Yeni kitap çalışmaları hakkında da bilgi veren Ukdem, “Bundan sonra şiir kitabı olarak tasarladığım ‘Hüzün Kuşları’ adlı kitabım çıkacak. “Gönül Penceremde Şairler Geçidi” diye 50 şairin şiirinin yer aldığı bir kitabım var. Onlara 25 tane daha ekliyorum. Onların biyografilerinin ve önemli şiirlerin yer aldığı “Gönül Penceremde Şairler Geçidi Biyografiler ve Şiirler” diye de bir kitabım çıkacak. Onu da yılbaşından sonraya kadar tasarlamak istiyorum. Onun akabinde gazetede yayınlanan yazılarımdan bir kitap oluşturuyorum. O da inşallah bir yıla kadar çıkacak. İnşallah bir yıl içinde iki kitabımız daha olacak” ifadelerine yer verdi.

MUSTAFA ÇİMEN / YENİ HABER GAZETESİ

butun-engeller-8.jpg

butun-engeller-2.jpg