Can ve mal güvenliği için kış lastiği şart!

Yarın başlayacak olan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması öncesi, lastikçilerde yoğun mesai devam ediyor. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşmeden lastiklerin değiştirilmesinin önemine değinen Otopapuç İşletme Sahibi Mustafa Gönüllü, yola tutunma, yolu kavrama gücü, daha az kaza yapma riski ve çok daha güvenli bir sürüş sağlama özelliği bulunan kış lastiklerinin, hem hayati hem de maddi açıdan önem arz ettiğini hatırlattı.
Can ve mal güvenliği için kış lastiği şart!

Kış lastiğinin bütün araçlara takılması gerektiğinin altını çizen Mustafa Gönüllü, “Kış lastiği 1 Aralık itibarıyla ticari araçlarda zorunlu hale gelecek. İnsanların bir önce lastiklerini değiştirmelerini öneriyoruz. Dört lastik değiştirme ücreti 100 liradır. Sök, tak ve balans yapılır. En uygun kış lastiği fiyatı yaklaşık 300 liradan başlıyor 4 bin liraya kadar çıkıyor.  İnsanlar fiyatına bakmadan mutlaka kış lastiklerini taktırsınlar. Kış lastiğinin uygun fiyatlısı da pahalısı da önemlidir. Mutlaka kış lastiği taktırsınlar da ne kadara taktırdıklarının çok bir önemi yok. Kış lastiği zorunluluğunun sadece ticari araçlara değil bütün araçlara gelmesi gerekmektedir. Örneğin ben ticari araç olarak kış lastiğini taktım. Öndeki otomobil zorunlu olmadığı için kış lastiğini takmadı. O takmazsa benim takmamın da bir anlamı kalmıyor. Kış lastiği bütün araçlara takılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

mustafa-gonullu-001.jpg

‘SÜRÜCÜNÜN VE ARACIN GÜVENLİĞİNİ LASTİK SAĞLAR’

Kış lastiğinin önemine dikkat çeken Gönüllü, “Kar yağdığı zaman trafik polislerimiz genellikle araçların tekerlerinde zincir olup olmadığını kontrol ediyorlar ancak lastiğinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Aracın kaymasını engelleyen, aracın yerle irtibatını sağlayan lastiktir. Sürücünün ve aracın güvenliğinin büyük bölümünü lastik sağlar. Kışın yaz lastiğiyle seyahat ederseniz kayarsınız. O nedenle zincir takılması gerekmektedir. Zincir de uzun mesafelerde kullanılmaz. Hem kilometre de düşük olur. Kış lastiği takıldığı zaman belli bir kilometre hızına ulaşabiliyorsunuz. Zincirle 20 kilo metre hızla gidebiliyorken kış lastiğiyle 80-90’la gidebiliyorsun. Biraz daha hızlı ulaşım olabiliyor. Hava sıcaklığı 7 derecenin altında olduğu zaman yaz lastikleri donuyor. Kış lastiğinin en büyük özelliklerinden biri slika adlı maddenin eksi 30’lara kadar donmamasıdır” diye konuştu.

kis-lastigi-1.jpg

‘İNSANLARA ACI YAŞATMAMAK İÇİN KIŞ LASTİĞİ TAKIN’

İnsanların kar yağmasını beklemeden kış lastiklerini değiştirmesi gerektiğini kaydeden Gönüllü sözlerine şöyle devam etti: “Kış geldiğinde üşememek için üzerimize mont giyiyoruz. Aynı şeyleri araçlarımız için de düşünmemiz lazım. Her şeyi yasadan beklememiz lazım.  İlla bir şeylerin zorunlu olmasına gerek yok. Kış geldiği zaman nasıl botumuzu montumuzu giyiyorsak aracımızın da kış lastiklerini takacağız. Hem kendimize hem malımıza hem de etrafımıza zarar vermeden güzel bir seyahat yapacağız. İnsanlara da acı yaşatmayacağız. Şehir dışına giderken kış lastiği takılır şehir içindeyken kış lastiği takılmaz diye bir kural yok. İnsanlar araç kullanırken diğer araçlarla arasında takip mesafesi bırakmıyor. Ani fren yapmaları gereken durumlarda kış ayında lastik kaydığı zaman kazaya neden oluyor. Aracın motoru arıza yaptığı zaman kenara çekebilirsiniz ama lastik olmadığı zaman araç kaydığında yapacağınız bir şey olmuyor ve araç kontrolden çıkabiliyor. O nedenle herkesin yaz lastiğini bırakıp bir an önce kış lastiğini takması gerekir.”

kis-lastigi-2.jpg

‘KIŞ LASTİKLERI DÖVİZDEN ETKİLENDİ’

Döviz fiyatlarının artmasıyla kış lastiği fiyatlarının etkilendiğinin bilgisini veren Gönüllü, “Geçen yıl 670 TL olan bir kış lastiği bin liraya kadar çıktı. Pandemi dönemi nedeniyle ham maddeye de zam geldi. İnsanlar kış lastiğini kar lastiği olarak düşünüyorlar ve lastiklerini kar yağdığı zaman değiştirmeyi düşünüyorlar. İnsanlar canını ve malını seviyorlarsa mutlaka kış lastiklerini taktırsınlar” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

kis-lastigi-3.jpg

kis-lastigi-4.jpg

kis-lastigi-5.jpg

kis-lastigi-6.jpg

kis-lastigi-7.jpg

kis-lastigi-8.jpg