Çarşı pazarda Ramazan telaşı

Bedesten Çarşısı ve tarihi kadınlar pazarında Ramazan hareketliliği yaşanıyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle durgun geçen Ramazan alışverişi bu yıl yoğun geçiyor. Öte yandan, Konya’da iş yerlerinin sahura kadar hizmet vereceği açıklandı.
Çarşı pazarda Ramazan telaşı

Ramazan’a 1 gün kala vatandaşları alışveriş telaşı sardı, çarşı pazar hareketlendi ancak fiyatlar cep yakıyor. Tezgahlarda Ramazan ayına has yiyecekler yer alırken vatandaş, daha çok peynir, zeytin, tereyağı, pekmez, tahin gibi temel ihtiyaç ürünlerini tercih ediyor. Pandemiden dolayı geçen senenin durgun geçtiğini söyleyen esnaflar bu senenin hareketli geçtiğini ancak fiyatların çok arttığını söylediler.

img-1320.jpg

‘PAZARDA FİYATLAR DAHA UYGUN OLUYOR’

Pazarlarda her çeşit ürünün bulunduğunu ve fiyatların daha uygun olduğunu kaydeden Kadınlar Pazarı Esnafı Bülent Şarküteri Sahibi Avni Koku, “Bu yıl geçen seneden farklı olarak Ramazan telaşı yoğun bir şekilde başladı. Hareketlilik hat safhada. Geçen yıl Covid-19 sebebi ile yasaklar vardı bu potansiyeli görememiştik. Ama bu yıl yasaklar olmadığı için kendilerini sokaklara attılar. İnsanlar çoğunlukla küflü peynir, kaşar peynir, zeytin gibi ürünler alıyorlar. Fiyatların artışından dolayı yarım kilo, bir kilo, iki kilo şeklinde alıyorlar. Tabi fiyatları yüksek bulup hiç alamayanlar da oluyor. Süt ürünleri fiyatları ise yüzde 25 arttı. Vatandaşlarımızın alışverişlerini pazardan yapmalarını tavsiye ederiz. Çünkü fiyat konusunda daha ekonomik oluyor” ifadelerine yer verdi.

avni-koku-001.jpg

‘KÜFLÜ PEYNİR 50 TL OLDU’

Ramazan alışverişi için Konyalı vatandaşların genellikle küflü peynire yoğun talep gösterdiğini vurgulayan Kadınlar Pazarı Esnafı Boğaziçi Şarküteri Sahibi Ahmet Saygı, “İnsanlar hafta içi çalıştıkları için yoğunluk geçtiğimiz hafta sonundan itibaren başladı. Cumartesi ve pazarı güzel bir şekilde değerlendirdiler. Bizim için ramazan ayı arifesi çok yoğun geçer. İnsanların en çok tercih ettiği ürün Konya’mızın vazgeçilmezi küflü peynir oluyor. Süzme yoğurt ve kahvaltılık ürünlerde yoğun bir şekilde satılıyor. Ürünlerin fiyatlarında da artış yaşanıyor. Yapılan zamlarla artık yavaş yavaş elimizdeki ürünler bittikçe yeni aldığımız ürünleri zamlı alıp zamlı satmak zorunda kalıyoruz. Küflü peynire bir miktar zam yapıldı. Bir ay öncesinde 40 liraydı. 15 gün içerisinde 45 oldu ve şimdi de 50 liradan raflardaki yerini alıyor” diye aktardı.

ahmet-saygi-002.jpg

‘NE KADAR ERKEN ALIRLARSA O KADAR İYİ’

Fiyat artışları nedeniyle vatandaşların Ramazan alışverişini biran önce yapmaları gerektiğine dikkat çeken Ahmet Saygı, “Ramazan davetlerinde Konya olarak olmazsa olmazımız bamya var. Bamya fiyatları da yükseldi. Kilosu 700 liraya kadar çıktı. Hal böyle olunca talep de azaldı. Ama bu yıl pandeminin bitmesiyle birlikte Ramazan davetleri olacaktır ve bamyan yine talep görecektir. Tahin tok tutması sebebiyle ramazanda rövanştadır. Tahin fiyatlarında çok fazla artış olmadı. Konyalılara tek önerim ne kadar erken alırlarsa o kadar iyi onlar için. Vatandaşlar alışveriş için bin lira ile gelirlerse her şeyden bir miktar alırlar. Geçen yıl fiyatlar yarı yarıyaydı. Dünya genelinde bir enflasyon var. Her yıl zamlarımız elbette oluyordu ama bu yılki yapılan fiyat artışları kendini hissettirdi. Bu zamların sebebi maliyetlerin artması ve dünya düzeninde hiperenflasyonun başlaması. Ürüne talep olsa da olmasa da fiyatlar artış gösteriyor” şeklinde konuştu.

img-1317.jpg

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ YOĞUN TALEP GÖRÜYOR!

Ramazan alışverişinde şarküteri ürünlerinin yoğun talep gördüğünü belirten Celalettin Üçyıldız Pastırma Sucuk Çalışanı Mehmet Tosun, “Ramazan telaşıyla birlikte yoğunluğumuz da başladı. Geçen yıl pandemiden dolayı yoğunluk bu kadar değildi. Bu sene yoğunluk var fakat fiyatlardan dolayı müşteriler maalesef korkuyor. Ete yapılan zamlar pastırma ve sucuğa da yansıdı. Şu an pastırma kilosunun fiyatı 300 lira. Sucuğun kilosu 120 -130-150 TL arasında değişiyor. Tavuktan olan sucuklarımızda var. Onlar daha uygun fiyatlı. Her bütçeye uygun ürünlerimiz var. Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 100 zam oldu. Geçen sene ramazan ayında pastırmayı 160 liradan satıyorduk. Bu ramazan 300 lira oldu. Ramazanın ilk günlerinde de pastırma daha fazla talep görüyor. Pastırma, sucuk alışverişi yapanlara önerim bildikleri yerlerden şaşmasınlar. Pastırma, kapalı kutu ambalajlarından alınacak bir ürün değil. Burada gözlerinin önünde doğranır ve müşteriye verilir. Pastırmadaki yağdan da korkmayın. Pastırmanın iyi olduğunu gösteren en belirgin özellik içinde bulunan yağdır. Daha yumuşak ve daha lezzetli olur” diyerek sözlerini noktaladı.

mehmet-tosun.jpg

KONYALI ESNAFLAR RAMAZAN’A HAZIR

Tüm Konyalıların ve İslam âleminin Ramazan ayını tebrik eden Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, hep birlikte sağlık ve afiyet içinde Ramazan Bayramı’na ulaşmayı diledi. Başkan Karabacak, Konyalı esnaf ve sanatkarın on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif için bütün hazırlıklarını tamamladığını söyledi.

muharrem-karabacak-yeni.jpg

‘MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN’

Başkan Karabacak, “Esnaf ve sanatkarlarımızın, mübarek ay içerisinde müşterilerine yaklaşımında ahilik kültürüne uygun olarak davranacaklarına yürekten inanıyorum. Ramazan ayını fırsatçılığa çevirmemelerini ve fiyatlara zam yapmamalarını istirham ediyorum. Vatandaşlarımız da fiyatlardaki hızlı artış nedeniyle ramazan ayı alışverişinde merdiven altı imalatı ve kalitesiz ürünleri piyasaya sürenlere yönelmemelidir. Vatandaşlarımız, ailesinin sağlığını koruma adına, kendi yemediğini müşterisine satmayan, istihdama katkıda bulunan ve artan maliyetlere karşı ayakta durmaya çalışan esnafımızdan yapmalıdır. Vatandaşlarımız, özellikle Konya’mızın markası olmayan işletmelerden uzak durmalıdır” dedi.

‘İŞ YERLERİ SAHUR VAKTİNE KADAR AÇIK’

“Ramazan ayı boyunca vatandaşların geç saatlerde ve sahur vakitlerinde rahat alışveriş yapmaları için Esnaf Teşkilatı olarak girişimde bulunduk” diyen Karabacak, “Şehrimizdeki iş yerlerinin Ramazan ayı boyunca sahura kadar açık olması için gerekli izinleri aldık. Esnaflarımız sahura kadar iş yerlerini gönül rahatlığıyla açabilir, vatandaşlarımızda alışverişlerini yapabilirler” açıklamasında bulundu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :