Cavusoglu: Akcioni plan za ljudska prava će doprinijeti odnosima Turske s institucijama EU-a

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako njegova zemlja pozdravlja to što Egipat poštuje njen kontinentalni pojas u Mediteranu
Cavusoglu: Akcioni plan za ljudska prava će doprinijeti odnosima Turske s institucijama EU-a

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao je kako će Akcioni plan za ljudska prava, kojeg je predstavio predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, proširiti osnovna prava i slobode te doprinijeti odnosima Turske i institucija Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je nakon sastanka s gruzijskim kolegom Davidom Zalkalianijem u Ankari zahvalio svim institucijama, prvenstveno Ministarstvu pravde, na doprinosu u aktivnostima oko Akcionog plana za ljudska prava. Dodao je kako Ministarstvo vanjskih poslova i Direktorat za evropske poslove pri MVP-u, nastavljaju pružati svaki vid doprinosa procesu.

Cavusoglu je kazao kako je cilj Akcionog plana za ljudska prava proširiti prava i slobode građana te otkloniti nedostatke u praksi kada je riječ o ljudskim pravima.

”Ima za cilj uspostaviti snažniju vladavinu prava, nezavisnost i nepristrasnost sudstva. Mi smo u ovom reformskom procesu prikupili sve referentne dokumente i proslijedili ih. U obzir su uzete sve reference značajnih međunarodnih institucija, među kojima su Vijeće Evrope, Evropski sud za ljudska prava, Ujedinjene nacije, Evropska unija, naš Ustavni sud i druge“, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je u ovom procesu mnogo razgovarano s predstavnicima Vijeća Evrope i drugih institucija EU.

”Kao što sam rekao, širenjem osnovnih prava i sloboda, doprinijet će našim odnosima s institucijama poput Evropske unije i Vijeća Evrope”, naglasio je Cavusoglu.

Cavusoglu je govorio i o pomorskim jurisdikcijama te aktivnostima Egipta u Mediteranu. Dodao je kako je Egipat, kada je u 2020. godine potpisao sporazum s Grčkom poštivao južne granice kontinentalnog pojasa Turske.

Turski ministar je kazao kako Egipat nastavlja seizmička istraživanja i aktivnosti unutar svog kontinentalnog pojasa.

”Egipat nastavlja poštovati naš kontinentalni pojas i mi to smatramo pozitivnim”, istakao je Cavusoglu.

Govorio je i o odnosima dviju zemalja.

”Ovisno o toku naših odnosa, mogli bismo s Egiptom pregovaranjem o pomorskim jurisdikcijama potpisati sporazum”, rekao je Cavusoglu.