Cavusoglu: Delegacija Turske će početkom maja otputovati u Egipat

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da je dogovoreno da se kontakti između dvije zemlje nastave putem Ministarstava vanjskih poslova
Cavusoglu: Delegacija Turske će početkom maja otputovati u Egipat

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Egipat pozvao u posjetu delegaciju iz Turske te da će turska delegacija na nivou zamjenika ministara početkom maja posjetiti Egipat, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je tokom gostovanja u programu televizije "NTV" govorio o brojnim temama, uključujući i odnose sa Grčkom.

Istakavši da su odnosi s Grčkom napeti posljednjih nekoliko godina, Cavusoglu je kazao da je to, uglavnom, zbog negativnog pristupa zvanične Atine.

Podsjetio je da će grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias danas posjetiti Ankaru te naglasio značaj vođenja dijaloga i posjeta na visokom nivou između dviju država.

Naglasio je da dvjema susjednim zemljama za razgovore nisu potrebni Evropska unija (EU) ili bilo koja druga država.

"Postoje pitanja oko kojih se ne možemo složiti s Grčkom. O njima moramo razgovarati otvoreno i iskreno. Spremni smo da sjednemo i razgovaramo o svim našim problemima."

Cavusoglu je kazao da su nastavljeni tehnički pregovori između dvije zemlje te su održane i političke konsultacije, dodajući da planira o svim pitanjima razgovarati sa svojim kolegom u duhu iskrene i otvorene atmosfere.

Komentarisao je i odnose s Egiptom, istakavši da je dogovoreno da se kontakti između dvije zemlje nastave putem Ministarstava vanjskih poslova.

Cavusoglu je kazao da su nakon puča u Egiptu ušli u period napetih odnosa ali da je i tada Turska uvijek jasno naglašavala da je egipatski narod bratski narod.

"Stabilnost i prosperitet Egipta važni su za sve", rekao je Cavusoglu, dodajući da je Egipat važna država za sve, uključujući islamski svijet, Afriku i Palestinu.

Kako je kazao, u politici i diplomatiji ponekad su mogući nesporazumi i napetosti, napominjući da je lakše postići dogovor i napredak u odnosima kada su zajedničke namjere jasne.

"Egipat je pozvao delegaciju iz Turske. Delegacija će otputovati u Egipat početkom maja."

Istakao je da će delegacija biti na nivou zamjenika ministara, nakon čega je moguć i njegov sastanak sa egipatskim kolegom.

Dotakao se i pitanja tenzija na Crnom moru, istakavši da Turska želi da to područje bude "more mira".

Istakao je da Turska smatra da se tenzije između Ukrajine i Rusije trebaju rješavati mirnim putem, napominjući da Ankara ima dobre odnose sa Rusijom ali i sa Ukrajinom te da vodi otvorenu i iskrenu politiku.

Komentarišući pitanje otkazivanja prolaska američkih ratnih brodova turskim moreuzima kako bi bili razmješteni u Crnom moru, Cavusoglu je kazao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) usmeno obavijestile Tursku o tome ali da još nisu dobili zvaničnu odluku.

"Turska se strogo pridržava Konvencije iz Montreuxa. Rusija niti neko drugi ne trebaju se brinuti u vezi toga", rekao je šef turske diplomatije.Konvencija iz Montreuxa, potpisana 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, ograničava pristup ratnim brodovima i upravlja saobraćajem stranih teretnih brodova.