Cavusoglu demantovao navode o zadržavanju avganistanskih izbjeglica u Turskoj

Nikada nije bilo prijedloga iz bilo koje zemlje da se evakuisani zadrže u Turskoj, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu
Cavusoglu demantovao navode o zadržavanju avganistanskih izbjeglica u Turskoj

Turska negira navode da će zadržati evakuisane Avganistance na svojoj teritoriji, izjavio je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Bilo je navoda da će naročito Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zadržati Avganistance u Turskoj određeno vrijeme nakon što ih evakuišu iz zemlje. Te su zemlje to porekle", rekao je Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kolegom Heikom Maasom u Antaliji.

Cavusoglu je naglasio da nikada nije bilo prijedloga iz bilo koje zemlje da se evakuisani zadrže u Turskoj.

"Ako migracije iz Avganistana dostignu kritičan nivo, neće biti pogođene samo zemlje u regiji, već i svi, uključujući Evropu", rekao je on.

Pozvao je države da izvuku pouke iz sirijske krize i zajedno dođu do rješenja.

"Turska je na odgovarajući način ispunila svoje moralne i humanitarne odgovornosti u vezi s migracijama. Ne moramo više nositi dodatni teret izbjeglica", naglasio je Cavusoglu.

Turska, koja je primila oko četiri miliona izbjeglica - više nego bilo koja druga zemlja na svijetu, preduzima nove bezbjednosne mjere u zemlji i na granicama kako bi spriječila novi priliv migranata.

Komentarišući prijedlog talibana da Turska vodi Međunarodni aerodrom "Hamid Karzai" u Kabulu, Cavusoglu je rekao da je to zaista ozbiljno pitanje.

"Turska pažljivo procjenjuje prijedlog", rekao je on.

Maas je izjavio da je Turska svojim aktivnostima u vezi evakuacije na kabulskom aerodromu dala značajan doprinos.

"Želio bih vam se još jednom zahvaliti na naporima koje je Turska uložila na aerodromu u Kabulu u posljednjih nekoliko sedmica. Turska je svojim bezbjednosnim mjerama dala značajan doprinos u realizaciji letova za evakuaciju", kazao je Maas.

Napominjući da u Avganistanu još uvijek ima Nijemaca i lokalnog osoblja, rekao je da će se potruditi da dovedu te ljude u Njemačku.

Maas je istakao kako je Njemačka zahvalna što su talibani predložili Turskoj da upravlja aerodromom, kojeg je potrebno obnoviti.

"Tražimo od talibana da obećaju bezbjednost. Moramo pregovarati s njima. Žele da se aerodromom upravlja. U tom smislu, spremni smo dati finansijski i tehnički doprinos", dodao je Maas.

Navodeći da će se migracije u regiji povećati, rekao je da države moraju osigurati siguran put za ljude zbog čega će razgovarati sa predstavnicima zemalja u regiji, uključujući Tadžikistan, Uzbekistan i Pakistan.

"Njemačka želi spriječiti moguću humanitarnu katastrofu", rekao je, dodajući da žele osigurati 100 miliona evra za Komisiju za izbjeglice UN-a za podršku ljudima u regiji.

Talibani su nakon zauzimanja Kabula 15. avgusta, preuzeli kontrolu u Avganistanu, a predsjednik Ashraf Ghani i visokopozicionirani zvaničnici napustili su zemlju.

Mnogi Avganistanci nakon toga odlučili su se na bijeg, uključujući civile koji su pomagali stranim vojnicima ili organizacijama.

Dvojica bombaša samoubica detonirala su bombe ispred aerodroma "Hamid Karzai" u Kabulu u četvrtak, pri čemu je ubijeno najmanje 170 ljudi. Teroristička grupa ISIS-K, avganistanska podružnica ISIS-a, preuzela je odgovornost za napad.