Cavusoglu: Dosad smo iz Afganistana evakuirali 1.404 osobe

Naša nada je da će u Afganistanu mir i stabilnost biti trajno uspostavljeni u okvirima demokratije i ljudskih prava, rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu
Cavusoglu: Dosad smo iz Afganistana evakuirali 1.404 osobe

Turska i Urugvaj su u utorak potvrdili dugogodišnje veze, kada su ministri dviju zemalja potpisali sporazume o uspostavljanju mehanizma za političke konsultacije i saradnju akademija za diplomate, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na konferenciji za novinare s kolegom iz Urugvaja Franciscom Bustillom, održanoj u Ankari, ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusgolu kazao je kako su odnosi dviju zemalja dobili novi zamah.

Cavusoglu je kazao kako je na sastancima o odnosima između Turske i Urugvaja razgovarano sveobuhvatno.

Upitan za evakuacije iz Kabula, u Afganistanu, koje provodi Ankara, Cavusoglu je rekao kako je Turska evakuirala 1.404 osobe iz Afganistana, a da još 200 čeka odlazak.

“Među njima je 1.061 naš državljanin, a ostali su iz drugih zemalja“, pojasnio je Cavusoglu.

Prema njegovim riječima, u Afganistanu se nalazi ukupno 4.500 turskih državljana.

”Kontaktirali smo svakog od naših državljana, nazvali ih jednog po jednog“, rekao je on.

Ukazao je i na potrebu uspotavljanja stabilnosti u Afganistanu.

“Naša nada je da će u Afganistanu mir i stabilnost biti trajno uspostavljeni u okvirima demokratije i ljudskih prava. Ako su koraci poduzeti u tom pogledu, Turska će dati svoju podršku“, rekao je Cavusoglu.

Pojasnio je kako su u kontaktu sa svim stranama.

Talibani su nakon zauzimanja Kabula 15. augusta, preuzeli kontrolu u Afganistanu, a predsjednik i visoki zvaničnici napustili su zemlju.

Mnogi Afganistanci nakon toga odlučili su se na bijeg, što stvara mnoge neizvjesnosti o budućnosti zemlje.