1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Cavusoglu: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji
Cavusoglu: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji

Cavusoglu: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji

Šef turske diplomacije Cavusogu se danas u Ankari sastao s mađarskim kolegom Szijjartom, a nakon sastanka je komentirao aktuelne političke teme

A+A-

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas kako NATO Rusiju vidi kao prijetnju, ali kako NATO saveznik Francuska ulaže napore za intenziviranje ruskog vojnog prisustva u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, a nakon sastanka je komentirao aktuelne političke teme.

Na upit da komentira izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je nakon nedavnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji, Cavusoglu je kazao kako Turska u Libiji sarađuje isključivo s legitimnom Vladom nacionalnog jedinstva Libije koju su i Ujedinjene nacije priznale kao takvu.

"Cijeli svijet zna i većina evropskih zemalja je priznala da je zahvaljujući našoj saradnji spriječena eskalacija uličnih sukoba u Tripoliju", kazao je Cavusoglu i dodao kako nestabilnost situacije u Libiji ima posljedice i po Evropu, a da je dolazak migranata samo jedna od tih posljedica.

Cavusoglu je kazao da je Libija u jednom trenutku bila poprište takve krize i da je postala poželjno mjesto za teroriste ISIS-a, Al-Shabaaba, Boko Harama i drugih terorističkih grupa i da je zato bilo važno da se destabilizacija presiječe i da se u toj zemlji pokrene proces stabilizacije.

On je kazao da Francuska u Libiji podržava pučistu Khalifu Haftara čije nelegitimne snage s istoka od aprila prošle godine provode agresiju s ciljem zauzimanja Tripolija.

"Francuska podržava tog pirata. Podržava Haftara protivno rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da Turska vodi transparentnu saradnju s libijskom vladom, Cavusoglu je kazao da Francuska ne vodi takvu politiku, već čak i poriče da podržava i naoružava Haftarove militante.

"Istina je na vidjelu i vidi se u izvještajima. Abu Dhabi daje novac Haftaru, ali daje i Francuska", kazao je Cavusoglu i dodao da je jasno ko ustvari igra opasne igre u Libiji, a da to svakako nije Turska.

On je kazao da NATO s jedne strane Rusiju vidi kao prijetnju, a da s druge strane njegov saveznik Francuska radi na jačanju vojnog ruskog prisustva u Libiji.

"Iako se čini da smo mi s Rusijom sada na suprotnim stranama, mi radimo na uspostavi primirja, a ne pogoršavamo tamošnju situaciju. Sada razgovaramo kako i na koji način postići dogovor o prekidu vatre. Baš kao što činimo i u Siriji. Nekada je prednost što smo na različitim stranama. Sve radimo konstruktivno, a Macron i vlada koju vodi ili ne uspijeva da to čini, rukovode se kolonijalističkim mentalitetom", kazao je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije također je kazao da se nazire da je Francuska i ovog puta prisutna u Libiji isključivo zarad vlastitih interesa kao što je bila i u prošlosti i tokom bombardiranja 2011. godine.

"Stvarnu kritiku zaslužuju Francuska, Macron i njihova politika. Neka prvo budu pošteni i transparentni pa onda neka kritikuju Tursku. I sam Macron se mogao uvjeriti da mu to ne donosi poene na domaćoj političkoj sceni u Francuskoj i nadam se na je naučio lekciju", zaključio je Cavusoglu.

HABERE YORUM KAT