Cavusoglu: Grčka treba odustati od provokativnih koraka

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je govorio povodom zatvaranja Diplomatskog samita u Antaliji (ADF), čiji je AA globalni komunikacijski partner
Cavusoglu: Grčka treba odustati od provokativnih koraka

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u nedjelju kako Grčka treba odustati od provokacija i provokativnih koraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je govorio povodom zatvaranja Diplomatskog samita u Antaliji (ADF), čiji je AA globalni komunikacijski partner.

Odgovarajući na pitanja novinara, Cavusoglu je govorio i o tome na kojem nivou su odnosi Turske i Grčke, a tom prilikom je kazao da su dijalog između dviju zemalja započeli nakon napetosti na Egejskom moru i istočnom Mediteranu.

Objašnjavajući da su nastavljene konzultacije između zemalja i da se vode razgovori o izgradnji povjerenja, Cavusoglu je rekao:

"Došao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias. Ja samo odlazio tamo. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i grčki premijer Kiriakos Mitsotakis sastali su se u Briselu. Sastanak je protekao u pozitivnom okruženju. Jesu li svi problemi riješeni? Ne. Ovi sastanci pokazuju našu odlučnost da svoje probleme riješimo dijalogom. Nadam se da će se ta odlučnost i iskrenost nastaviti s obje strane. Grčka mora odustati od provokacija."

Pozvao je Grčku da se drži međunarodnih sporazuma.

"Postoji džentlmenski dogovor da se tokom ljetne turističke sezone ne održavaju vježbe na Egejskom moru. Grčka sada proglašava NAVTEX. Imali smo dogovor da ne radimo NAVTEX i vježbe ni u vremenu praznika. Grčka je i to prekršila. Grčka se mora odreći provokacija, provokativnih koraka. Znam da pokušavaju zadovoljiti vlastiti narod, jer je na njima veliki pritisak. Dijalog koji smo započeli želimo pretvoriti u konkretne korake. Iskreni smo i odlučni", zaključio je Cavusoglu.

Govoreći o turizmu, Cavusoglu je kazao kako je Turska dala primjer svijetu mjerama koje je poduzela u vezi sa zdravim turizmom i svojim postupcima izdavanja certifikata o sigurnom turizmu.

"Unatoč epidemiji, prošle je godine u Tursku došlo više od dva miliona ruskih turista. Prethodne godine došlo je oko sedam miliona ruskih turista. Ove godine vidimo da dva miliona više ruskih turista želi doći. Odredište s kojim su ruski turisti najzadovoljniji je Turska", poručio je Cavusoglu.

Naglasio je da će nastaviti saradnju u oblasti sigurnog turizma ne samo s Rusijom već i s drugim zemljama.