Cavusoglu: Konferenciju o Afganistanu želimo održati tokom aprila

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu u razgovoru s novinarima u Briselu komentirao je jutrošnji sastanak s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom i inicijativi da se u Turskoj održi mirovna konferencija o Afganistanu
Cavusoglu: Konferenciju o Afganistanu želimo održati tokom aprila

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je sa američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom u Briselu imao konstruktivan sastanak i kako su saglasni o održavanju opsežnog sastanka u Turskoj ili u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu boravi u službenoj posjeti Briselu radi učešća na sastanku šefova diplomacija Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a u razgovoru s novinarima je kazao da je na jutrošnjem bilateralnom sastanku s američkim državnim sekretarom Blinkenom otvoreno razgovarao o brojnim pitanjima.

Ističući kako Turska i SAD imaju nesuglasice o nekim pitanjima, Cavusoglu je kazao da bilateralne odnose ugrožavaju teme kao što su američka podrška terorističkoj organizaciji PKK/YPG i prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD-u.

“Na sastanku smo ponovili očekivanja koja Turska ima u tom kontekstu. Ponovili smo i to da je turska kupovina antiraketnog sistema S-400 završena stvar“, kazao je Cavusoglu.

Ministar vanjskih poslova Turske je komentirao i inicijativu o održavanju mirovne konferencije o Afganistanu te je dodao da održavanje takve konferencije u Turskoj traže i afganistanska vlada i talibanski pokret.

“Ta konferencija nije alternativa pregovorima koji se vode u katarskoj Dohi. Ne želimo alternativnu platformu, već platformu koja će podržati mirovni proces“, kazao je Cavusoglu.

Ističući kako turska delegacija komunicira i sa delegacijama afganistanske vlade i talibanskog pokreta, Cavusoglu je kazao da Turska želi da se konferencija održi tokom aprila i da očekuje da dođe do potpisivanja memoranduma o razumijevanju između te dvije delegacije.