Cavusoglu naglasio važnost saradnje u istočnoj i srednjoj Evropi

Postoje mnoge platforme, područja saradnje, rekao je Cavusoglu na panel diskusiji 7. Varšavskog bezbjednosnog foruma
Cavusoglu naglasio važnost saradnje u istočnoj i srednjoj Evropi

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu naglasio je važnost saradnje između Turske i zemalja istočne i srednje Evrope u utorak tokom bezbjednosnog foruma u glavnom gradu Poljske, Varšavi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ono o čemu razgovaramo u NATO-u, posebno kada govorimo o (sljedećih, op.a.) 10 godina, su budućnost NATO-a i prilagođavanje NATO-a novim izazovima i prijetnjama", rekao je Mevlut Cavusoglu na 7. Varšavskom bezbjednosnom forumu.

"To nam otvara mnoge mogućnosti saradnje, posebno između Turske i istočnoevropskih i srednjoevropskih zemalja, uključujući baltičku regiju", dodao je.

Cavusoglu je sa kolegama iz Finske Pekkom Olavijem Haavistom, iz Ukrajine Dmytrom Kulebom i Poljske Zbigniewom Rauom učestvovao u panel diskusiji pod nazivom "Od Baltika do Crnog mora: Otključavanje strateškog potencijala regije".

"Mislim da i Poljska to tako vidi. Zato je Poljska nedavno poslala avione u bazu Incirlik u Turskoj kako bi podržala napore NATO-a, i obrnuto, poslali smo F16 u Poljsku kako bismo podržali vazdušnu policiju NATO-a", rekao je turski ministar Cavusoglu.

Dodao je da oficiri iz Turske učestvovali u misijama NATO-a u Poljskoj i baltičkim državama, naglašavajući da je glavni princip NATO-a nedjeljivost evroatlantske bezbjednosti.

On je rekao da su izazovi o kojima se ovih dana govori uglavnom COVID-19 i predviđanja o periodu poslije COVID-19 i dodao:

"Ali mi se suočavamo s drugim izazovima u našoj regiji i šire. U pitanju su hibridne, ali i druge vrste prijetnji poput sajber prijetnji, zajedno s konvencionalnim prijetnjama kao što je terorizam".

Naglasio je i "vrlo važan" trilateralni mehanizam između Turske, Poljske i Rumunije i najavio da će u Turskoj sljedeće godine okupiti lidere ovih zemalja.

"Dakle, postoji mnogo platformi i mnogo područja, saradnja u odbrambenoj industriji i IT-u, logistici i povezivosti, povezanosti na Balkanu i energetici. Mnogo je područja na kojima smo sarađivali sa zemljama istočne i srednje Evrope", kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu se u ponedjeljak sastao s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Ministar vanjskih poslova Turske sastao se i sa mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, Elzbietom Witek, predsjednicom donjeg doma poljskog parlamenta i Helgom Schmid, generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).