Cavusoglu: Nije bilo kontakta s piratima koji su oteli tursku posadu broda

Pirati nisu uspostavili kontakt ni sa porodicama članova posade, ni s nama, ni sa zvaničnicima kompanije, rekao turski ministar vanjskih poslova
Cavusoglu: Nije bilo kontakta s piratima koji su oteli tursku posadu broda

Pirati koji su oteli članove turske posade na teretnom brodu ispred Gvinejskog zaljeva u blizini Nigerije nisu uspostavili nikakav kontakt, istakao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pirati nisu uspostavili kontakt ni sa porodicama članova posade, ni s nama, ni sa zvaničnicima kompanije“, rekao je Cavusoglu.

Ministar je konstatovao da Ankara pomno prati razvoj događaja, dodajući:

“Nadamo se da ćemo spasiti naše građane i dovesti ih u zemlju.“

Također je naglasio da je Turska pružila potrebne informacije o incidentu.

“U kontaktu smo sa susjednim zemljama. Svi ulažu velike napore. Kompanija koja je vlasnik broda također je završila sve potrebne pripremne radnje“, kazao je.

Cavusoglu je rekao da bi incident trebao biti lekcija “kako bi i zemlje i kompanije u regiji preduzeli potrebne mjere“.

Teretni brod “Mozart“ pod zastavom Liberije usidrio se u nedjelju u 11 sati u gabonskom Port-Gentilu.

U subotnjem piratskom napadu, od 19 ili 20 članova posade 15 ih je kidnapovano, a troje je ostalo sa piratima, svi su navodno turski državljani. Jedan član posade, azerbejdžanski državljanin, je ubijen. I dalje nije poznato koliko bi preživjelih članova posade moglo biti na teretnom brodu.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da će tijelo azerbejdžanskog člana posade koji je ubijen tokom incidenta biti prevezeno u Azerbejdžan avionom kompanije Turkish Airlines.

Cavusoglu se također zahvalio vlastima Gabonu na bliskoj saradnji s Turskom.