Cavusoglu: Potrebno sveobuhvatno primirje za političko rješenje u Afganistanu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu istakao je da je sporazum potpisan između SAD-a i talibana u Dohi prošle godine važna prekretnica u mirovnom procesu u Afganistanu, napominjući kako se nasilje u toj državi ipak i dalje nastavlja
Cavusoglu: Potrebno sveobuhvatno primirje za političko rješenje u Afganistanu

U Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, održana je deveta ministarska konferencija "Srce Azije - Istanbulski proces" kojom su predsjedavali Tadžikistan i Afganistan, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u obraćanju prisutnima istakao je da je sporazum potpisan između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i talibana u Dohi prošle godine važna prekretnica u mirovnom procesu u Afganistanu, napominjući kako se nasilje u toj državi ipak i dalje nastavlja.

"Potrebno nam je sveobuhvatno primirje za političko rješenje", rekao je Cavusoglu, dodajući da su sigurnost, stabilnost i prosperitet Afganistana vrlo važni za sve.

Podsjetio je da je prošlo deset godina od održavanja prve ministarske konferencije "Srce Azije - Istanbulski proces" u Turskoj.

"Ponosni smo što je to i dalje najšira platforma za Afganistan. Ideja koja je dovele do ove inicijative i dalje je snažna. Problemi naše regije mogu se riješiti samo u duhu regionalne saradnje i odgovornosti. Veoma su korisne mjere jačanja povjerenja u raznim oblastima u okviru Istanbulskog procesa, od borbe protiv terorizma do trgovine", kazao je šef turske diplomatije.

Istakavši da je mirovni proces u Afganistanu dostigao važnu prekretnicu, Cavusoglu je kazao da su međuafganistanski pregovori u Dohi produbili nade u trajni mir.

Naglasio je da je, uprkos sporom napretku, mirovni proces jedini način za napredak i da bi ga svi trebali u potpunosti podržati.

"Imajući ovo na umu kao i zahtjeve afganistanske strane, bit ćemo domaćini sastanka na visokom nivou u Turskoj kako bismo dovršili i oživjeli pregovore iz Dohe. Nadamo se da će sastanak dati važan doprinos postojećim mirovnim naporima te omogućiti značajan napredak u raspravama o budućoj političkoj mapi puta za Afganistan", rekao je Cavusoglu.

Kako je kazao narod Afganistana zaslužuje svjetliju budućnost i život u miru i prosperitetu.

"Postoji ogroman potencijal za regionalnu povezanost. Afganistan će svakako biti među onima koji će imati koristi od naše regionalne povezanosti", dodao je Cavusoglu.

Na kraju je naglasio da će Turska i dalje na svim platformama pružati pomoć i podršku Afganistanu kako bi u toj državi zavladali mir, stabilnost i prosperitet.