1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Cavusoglu: Pregovori Turske i Grčke održani u pozitivnoj atmosferi
Cavusoglu: Pregovori Turske i Grčke održani u pozitivnoj atmosferi

Cavusoglu: Pregovori Turske i Grčke održani u pozitivnoj atmosferi

Ministar spoljnih poslova Turske je potvrdio da će sledeća runda pregovora biti održana u Grčkoj, a da će tačan datum biti naknadno saopšten

A+A-

Pregovori između Turske i Grčke, koji su nastavljeni nakon nepunih pet godina u ponedeljak, održani su u veoma pozitivnoj atmosferi, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nastavak istraživačkih pregovora, kako su se prethodno zvali, odnosno konsultativnih kako se sada zovu, a koji traju dugo, bitan je za rešenje problema", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji s kolegom iz Irske Simonom Coveneyem u Ankari.

On je potvrdio da će sledeća runda pregovora biti održana u Grčkoj, a da će tačan datum biti naknadno saopšten.

"Pregovori o tome kako da rešimo probleme biće od ključne važnosti da mi kao komšije smanjimo tenzije u najmanju ruku, a možda i nađemo trajno rešenje u budućnosti", dodao je.

Pregovori Turske i Grčke se održavaju s ciljem pronalaženja prihvatljivog rešenja za pitanja na Egejskom moru, a započeti su 2002. godine. Međutim, posle 60. runde održane u martu 2016. godine, Grčka je obustavila sastanke.

Govoreći o odnosima s Irskom, Cavusoglu je kazao da je dogovoreno da se kontakti održavaju redovno na svim nivoima, kao i da je dogovorena njegova poseta Irskoj, što je pre moguće.

Imajući u vidu da je poslednji put predsednik Irske posetio Tursku 2010. godine, ministar je kazao i da će predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan takođe verovatno posetiti Irsku.

On je kazao i da je cilj da trgovinska razmena između Turske i Irske dostigne tri milijarde dolara, u odnosu na 1,5 milijardu koliko je bila prošle godine.

Cavusoglu je takođe zahvalio Irskoj na podršci koju pruža Turskoj u procesu evrointegracija od početka.

Šef diplomatije Turske je zahvalio Irskoj i na pomoći sirijskim izbeglicama.

HABERE YORUM KAT