1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Cavusoglu: SAD bi trebao isporučiti avione koje je Turska platila ili vratiti novac
Cavusoglu: SAD bi trebao isporučiti avione koje je Turska platila ili vratiti novac

Cavusoglu: SAD bi trebao isporučiti avione koje je Turska platila ili vratiti novac

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400

A+A-

Sjedinjene Američke Države (SAD) trebale bi isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u četvrtak, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ako SAD ne želi riješiti pitanje F-35 ili ako to američki Kongres blokira, Turska će razmotriti druge opcije, uključujući kupovinu SU-35 ili SU-57 (ruske proizvodnje)", kazao je Cavusoglu u televizijskom intervjuu za kanal "CNN Turk".

Turska i SAD složili su se da nastave razgovore o rješavanju pitanja u vezi s programom F-35, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Turske.

Predstavnici ministarstava odbrane Turske i SAD-a održali su sastanak u Ankari, glavnom gradu Turske, na kojem su razgovarali i o finansijskim pitanjima kupovine aviona.

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavljaju prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja.

Odgovarajući na pitanje o Siriji i pojačanim terorističkim napadima u toj zemlji, Cavusoglu je kazao da ni SAD niti Rusija nisu održale obećanje koje su dale prema sporazumima postignutim nakon turske operacije "Izvor mira" pokrenute s ciljem držanje terorista PKK/YPG podalje od granica Turske.

"PKK/YPG je intenzivirao napade. Ni Rusija ni SAD nisu ispunile svoja obećanja. Mi moramo uraditi ono što je najbolje za nas", rekao je šef turske diplomatije.

Od 2016. godine, Turska je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

Na pitanje o izjavama deset ambasadora zapadnih zemalja u vezi sa slučajem Osmana Kavale, Cavusoglu je rekao da oni nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja Turske i da svakako nemaju pravo da daju upute turskom pravosuđu.

"Obavili smo prethodno pripreme da ih proglasimo personama non grata po nalogu našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i to smo željeli u ponedjeljak predstaviti kabinetu. Nakon obraćanja našeg predsjednika nastala je još veća panika, neki od diplomata su počeli da pakuju kofere, a onda su napravili korak unazad", pojasnio je Cavusoglu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari objavila je u utorak da će se pridržavati člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je njihov korak unazad kada je riječ o ranijim reakcijama na slučaj Osmana Kavale. Tu izjavu su podijelile i ambasade Kanade, Finske, Danske, Holandije, Švedske, Norveške i Novog Zelanda koje su također bile umiješane u kontraverzne reakcije na slučaj "Kavala". Istu izjavu su potom podijelile i ambasade Francuske i Njemačke i time je svih deset ambasada napravilo korak unazad kada je riječ o njihovim prvobitnim izjavama.

Član 41. Bečke konvencije nalaže stranim diplomatama da poštuju zakone i poredak država u kojima djeluju te im zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari tih država.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se nedavno putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako "sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj" te su pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore ovih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je dao upute ministru vanjskih poslova da se deset stranih ambasadora, zbog izjava o Osmanu Kavali, što prije proglasi personama non grata u Turskoj.

Osman Kavala je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku. Turski predsjednik je kazao kako je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz neodgoja.

HABERE YORUM KAT