Cavusoglu: Situacija u Afganistanu se posebno odražava na susjedne turkofone zemlje

Šef turske diplomacije Cavusoglu je poručio da turkofone zemlje imaju posebne odnose sa Afganistanom i da je važno da svijetu pošalju zajedničku poruku
Cavusoglu: Situacija u Afganistanu se posebno odražava na susjedne turkofone zemlje

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cauvosglu izjavio je da se kriza u Afganistanu posebno odražava na susjedne turkijske zemlje i da će ministri vanjskih poslova tih zemalja zajedničkim saopćenjem svijetu poslati snažnu poruku, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće za saradnju turkofonih zemalja (Turkijsko vijeće) danas u istanbulskoj palati Dolmabahce održava vanredno zasjedanja na nivou ministara vanjskih poslova i na temu krize u Afganistanu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je u uvodnom obraćanju istakao da je danas godišnjica početka 44-dnevnog rata u kojem je Azerbejdžan oslobodio svoje okupirane regije te je odao počast svim herojima koji su dali živote u odbrani svog naroda i ognjišta.

Cavusoglu je kazao da Turskjsko vijeće prvi put razmatra situaciju u Afganistanu koja se održavana na sva dešavanja na globalnom nivou.

“Ta situacija se posebno osjeti i osjećat će se u turkijskim zemljama koje su susjedi Afganistana. Zanima nas i situacija miliona ljudi u Afganistanu koji su turskoj soja. Predložio sam da ovaj sastanak održimo zbog značaja kojeg pridajemo Afganistanu. Hvala vam što se prihvatili to i odazvali se“, kazao je Cavusoglu.

Također je rekao da je i ovaj sastanak pokazatelj da Turkijsko vijeće raste kao platforma na međunarodnoj sceni.

“Danas ćemo poslati važnu poruku jedinstva turkijskog svijeta i saradnje na međunarodnim temama. Kako možemo podržati uspostavu ekonomske stabilnosti i humanitarne pomoći u Afganistanu? Kako ohrabrivati inkluzivnu vlast u toj zemlji i kako spriječiti mogući novi migrantski val? Kako spriječiti ponovno buđenje terorističkih grupa?. To su teme sastanka“, istakao je Cavusoglu.

Na zasjedanju će biti razmatran i izvještaj o pripremi samita lidera turkofonih zemalja.

“Mi imamo poseban odnos sa Afganistanom. Zato je važno da zajedničkim saopćenjem na kraju ovog sastanka svijetu pošaljemo snažnu poruku“, zaključio je Cavusoglu.