1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Cavusoglu: Situacija u Afganistanu se posebno odražava na susjedne turkofone zemlje
Cavusoglu: Situacija u Afganistanu se posebno odražava na susjedne turkofone zemlje

Cavusoglu: Situacija u Afganistanu se posebno odražava na susjedne turkofone zemlje

Šef turske diplomacije Cavusoglu je poručio da turkofone zemlje imaju posebne odnose sa Afganistanom i da je važno da svijetu pošalju zajedničku poruku

A+A-

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cauvosglu izjavio je da se kriza u Afganistanu posebno odražava na susjedne turkijske zemlje i da će ministri vanjskih poslova tih zemalja zajedničkim saopćenjem svijetu poslati snažnu poruku, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće za saradnju turkofonih zemalja (Turkijsko vijeće) danas u istanbulskoj palati Dolmabahce održava vanredno zasjedanja na nivou ministara vanjskih poslova i na temu krize u Afganistanu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je u uvodnom obraćanju istakao da je danas godišnjica početka 44-dnevnog rata u kojem je Azerbejdžan oslobodio svoje okupirane regije te je odao počast svim herojima koji su dali živote u odbrani svog naroda i ognjišta.

Cavusoglu je kazao da Turskjsko vijeće prvi put razmatra situaciju u Afganistanu koja se održavana na sva dešavanja na globalnom nivou.

“Ta situacija se posebno osjeti i osjećat će se u turkijskim zemljama koje su susjedi Afganistana. Zanima nas i situacija miliona ljudi u Afganistanu koji su turskoj soja. Predložio sam da ovaj sastanak održimo zbog značaja kojeg pridajemo Afganistanu. Hvala vam što se prihvatili to i odazvali se“, kazao je Cavusoglu.

Također je rekao da je i ovaj sastanak pokazatelj da Turkijsko vijeće raste kao platforma na međunarodnoj sceni.

“Danas ćemo poslati važnu poruku jedinstva turkijskog svijeta i saradnje na međunarodnim temama. Kako možemo podržati uspostavu ekonomske stabilnosti i humanitarne pomoći u Afganistanu? Kako ohrabrivati inkluzivnu vlast u toj zemlji i kako spriječiti mogući novi migrantski val? Kako spriječiti ponovno buđenje terorističkih grupa?. To su teme sastanka“, istakao je Cavusoglu.

Na zasjedanju će biti razmatran i izvještaj o pripremi samita lidera turkofonih zemalja.

“Mi imamo poseban odnos sa Afganistanom. Zato je važno da zajedničkim saopćenjem na kraju ovog sastanka svijetu pošaljemo snažnu poruku“, zaključio je Cavusoglu.

HABERE YORUM KAT