Cavusoglu: Spor oko regije Nagorno Karabah može se riješiti samo povlačenjem Armenije

Nakon posjete ambasadoru Azerbejdžana u Turskoj Khazaru Ibrahimu, Cavusoglu je na konferenciji za medije u Ankari ponovo izrazio punu podršku Turske toj zemlji
Cavusoglu: Spor oko regije Nagorno Karabah može se riješiti samo povlačenjem Armenije

Spor oko regije Nagorno Karabah može se riješiti samo povlačenjem Armenije s teritorije Azerbejdžana, kazao je u utorak šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon posjete ambasadoru Azerbejdžana u Turskoj Khazaru Ibrahimu, Cavusoglu je na konferenciji za medije u Ankari ponovo izrazio punu podršku Turske toj zemlji.

"Turska će uvijek biti uz bratski Azerbejdžan kao što su i oni uvijek na strani Turske", rekao je Cavusoglu te dodao da su odlučni da u potpunosti riješe spor na tom području.

Pozivajući se na odluke međunarodnih organizacija o teritorijalnom integritetu Azerbejdžana, Cavusoglu je kritikovao aktere, uključujući Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), jer nisu poduzele konkretne korake u cilju rješavanja ovog problema.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.