Cavusoglu: Turska je uz Azerbejždan, Armenija mora shvatiti da provokacijama neće postići ništa

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu rekao je kako postupci Armenije ne predstavljaju ništa drugo nego "teroristički napad na teritorij Azerbejdžana"
Cavusoglu: Turska je uz Azerbejždan, Armenija mora shvatiti da provokacijama neće postići ništa

 Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je, komentarišući posljednje provokacije Armenije na teritorij Azerbejdžana, poručio kako armenska strana treba konačno shvatiti da je to što radi uzaludno i da neće donijeti nikakve rezultate. Cavusoglu je poručio kako je Turska uvijek bila uz Azerbejdžan i da će tako i ostati, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa ministrom vanjskih poslova Bahrejna Abdullatifom ez-Zeyyanijem, a nakon sastanka govorio je na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se na armenske provokacije na teritorij Azerbejdžana. Podsjetio je kako je Azerbajdžan vratio svoj okupirani teritorij nakon gotovo 30 godina, operacijom koja je trajala 44 dana, pokrenutom kao rezultat armenskih provokacija.

"Time je (Azerbejdžan op.a.) pokazao svoju odlučnost. Pokazao je i moć Turaka. Azerbajdžan nije sam, niti će biti sam. Naša braća Azerbajdžanci i Azerbejdžan nas nikada nisu ostavili same. Ni mi Azerbajdžan nećemo nikada ostaviti sam", poručio je Cavusoglu.

Turski ministar također je podsjetio da je Azerbejdžan ponudio sveobuhvatan mirovni sporazum.

"Pobjednička i moćna strana poručuje drugoj strani: 'Potpišimo trajni mirovni sporazum, da više ne bude sukoba među nama'. Pogledajmo stav druge strane, odnosno stav Armenije. Neposredno nakon prekida vatre, neki njihovi vojnici su se infiltrirali na teritorij Azerbajdžana, i napali naše vojnike. Da, oni su naši, azerbajdžanski vojnici su naši vojnici, jer mi smo jedan narod, dvije države. Napali su ih", naglasio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije rekao je kako takvi postupci Armenije ne predstavljaju ništa drugo nego "teroristički napad na teritorij Azerbejdžana".

Naglasio je da Armenija konačno treba shvatiti da su ovakve provokacije uzaludne i da neće donijeti nikakve rezultate.

"Naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan op.a.) je to rekao mnogo puta. Želimo stabilnost u regiji. Želimo otvoriti nove stranice. Želimo normalizirati naše odnose. Pogledajte šta Armenija radi dok mi ovo govorimo. 'Neću mir, želim provokaciju', to govori Armenija. Što dobiva za uzvrat? Ništa. Opet gubi", poručio je Cavusoglu.

Dodao je na kraju da bi Armenija trebala zauzeti stav za mir, stabilnost i blagostanje u regiji.

"Ono što morate prihvatiti. To je bio teritorij Azerbajdžana, nepravedno ste ga okupirali. Azerbajdžan je vratio svoj teritorij, nije dirao u vaš teritorij. To morate prihvatiti. To morate poštovati. Sjest ćemo i razgovarati. Zajedno ćemo poduzeti korake za stabilnost i mir u regiji. Ako Armenija pristane na to, i mi smo tu, ali ovakvim provokacijama ne može postići rezultat, samo se može gubiti", zaključio je Cavusoglu.

Najmanje sedam azerbejdžanskih vojnika je u utorak poginulo tokom borbenih operacija na azerbejdžansko-armenskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Tokom 44-dnevnog sukoba koji je počeo krajem septembra prošle godine, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i 300 naselja i sela koje je Armenija ilegalno držala pod okupacijom skoro 30 godina.