Cavusoglu: Turska nastavlja dijalog sa svim stranama u Afganistanu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je da je u Kabulu došlo do vakuuma moći nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani napustio državu
Cavusoglu: Turska nastavlja dijalog sa svim stranama u Afganistanu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, komentarišući posljednja dešavanja u Afganistanu, rekao je da njegova zemlja nastavlja dijalog sa svim stranama u toj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nastavljamo dijalog sa svim stranama, uključujući talibane", rekao je Cavusoglu u obraćanju novinarima nakon sastanka s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem i delegacija dviju država održanog u Jordanu.

Istakavši da je u Kabulu došlo do vakuuma moći nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani napustio državu, Cavusoglu je kazao da su nakon toga talibani ušli u Kabul i de facto preuzeli upravljanje državom.

"Održavamo dijalog sa svim stranama, uključujući i talibane. Osim toga, važne ličnosti poput Abdullaha Abdullaha, koji je ranije predvodio pregovore, i Hamida Karzaija, još uvijek su u Kabulu i pripremaju se za pregovore s talibanima", rekao je šef turske diplomatije.

Posebno je naglasio ulogu Katara u inicijativama vezano za pregovore.

"U ovom momentu je važno da se situacija smiri. Željeli bismo kazati da pozdravljamo poruke koje su do sada slali talibani. One su usmjerene na strance, diplomatske misije i vlastiti narod. Nadam se da ćemo to vidjeti i u praksi. Turska će nastaviti podržavati ekonomski razvoj, stabilnost, mir i blagostanje bratskog Afganistana", naglasio je Cavusoglu.

Talibani su zauzeli Afganistan nakon što su u nedjelju preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom, te se sada nalaze u procesu uspostavljanja Vlade.