Cavusoglu: Turskoj i EU potrebni konkretni koraci za pozitivnu atmosferu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tokom dvodnevne posjete Briselu imaće sastanke e s najvišim zvaničnicima EU
Cavusoglu: Turskoj i EU potrebni konkretni koraci za pozitivnu atmosferu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u četvrtak da je važno uspostaviti pozitivnu atmosferu u vezama Turske i Evropske unije i da su potrebni konkretni koraci kako bi to bilo održivo, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je stigao u srijedu naveče u Brisel u dvodnevnu posjetu na razgovore s najvišim zvaničnicima EU i NATO-a.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s šefom spoljne politike EU Josepom Borrellom, Cavusoglu je rekao: "Vrlo je važno stvoriti pozitivnu atmosferu, ali da bi ta agenda bila održiva potrebni su konkretni koraci obje strane".

Dodajući da je 2020. bila problematična godina za odnose Turske i EU zbog zajedničke deklaracije nakon samita u decembru, Cavusoglu je rekao: "Ali od tada su obje strane izrazile volju za stvoranje pozitivne atmosfere za razvoj odnosa".

Cavusoglu je rekao da će on i njegov kolega iz EU Borrell razgovarati o širokom spektru pitanja koja se tiču ​​odnosa EU i Turske uoči sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s predsjednikom Vijeća Evrope Charlesom Michelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

"Razgovaraćemo o deklaraciji o migracijama za koju je Turska već predložila izmjene. Također ćemo razgovarati o detaljima multilateralne konferencije o situaciji na istočnom Mediteranu ”, rekao je novinarima.

Na dnevnom redu biće i druga pitanja kao što je liberalizacija viznog režima, modernizacija carinske unije Turske s EU iz 1995. godine i "drugi konkretni koraci koji će zajedno graditi budućnost EU i Turske", rekao je Cavusoglu.

Turski i zvaničnici EU također će razgovarati o razvoju zajedničkih rješenja za druge regionalne izazove.