Cavusoglu u Briselu: Saglasni smo o radu na Mapi puta u vezi s konkretnim koracima u odnosima Turske i EU

Šef turske diplomacije Cavusoglu je istakao da su evropski sagovornici u Briselu opredijeljeni za jačanje odnosa sa Turskom te je dodao da zvanična Ankara želi vidjeti i konkretne poreze u tom pravcu
Cavusoglu u Briselu: Saglasni smo o radu na Mapi puta u vezi s konkretnim koracima u odnosima Turske i EU

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je kazao da su rukovodstva Turske i Evropske unije (EU) postigli saglasnost o radu na Mapi puta u vezi sa konkretnim koracima jačanja odnosa i saradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u srijedu stigao u Brisel u dvodnevnu posjetu na razgovore s najvišim zvaničnicima EU i NATO-a.

Šef turske diplomacije Cavusoglu se, između ostalih, odvojeno sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, visokim komesarom za vanjsku politiku i sigurnost EU Josepom Borrellom i predsjednicom Evropske komisije Von der Leyen.

Cavusoglu je u komentaru tih sastanaka istakao da su evropski sagovornici opredijeljeni za jačanje odnosa sa Turskom te je dodao da zvanična Ankara želi vidjeti i konkretne poreze u tom pravcu.

On je novinarima u Briselu također kazao da su šefovi Evropskog vijeća i Evropske komisije prihvatili poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i da se trenutno dogovaraju termini njihovih posjeta Turskoj.