1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Cavusoglu: Uspjeh tursko-njemačkih naučnika lekcija je protiv ksenofobije
Cavusoglu: Uspjeh tursko-njemačkih naučnika lekcija je protiv ksenofobije

Cavusoglu: Uspjeh tursko-njemačkih naučnika lekcija je protiv ksenofobije

Cavusoglu je u uvodnom obraćanju na početku Diplomatskog foruma u Antaliji pohvalio par Ugura Sahina i Ozlem Tureci zbog brzog razvoja vakcine protiv koronavirusa

A+A-

​​​​​ Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako uspjeh njemačko-turskih naučnika koji su razvili i proizveli anticovid vakcinu BioNTech/Pfizer treba predstavljati lekciju protiv ksenofobije u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u uvodnom obraćanju na početku trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji pohvalio par Ugura Sahina i Ozlem Tureci zbog brzog razvoja vakcine protiv koronavirusa.

“Taj uspjeh dvoje cijenjenih naučnika, koji su u Njemačku doselili iz Turske, treba biti lekcija i onima koji na strance gledaju sa neprijateljstvom i strahom“, poručio je Cavusoglu.

Ističući kako je ovo prvi put da se Diplomatski forum u Antaliji održava na ovakav način, Cavusoglu je kazao da je i prošlogodišnje online izdanje privuklo veliku pažnju svjetske javnosti.

Ističući kako su sastanci održavani od Minhena do Bishkeka, Cavusoglu je kazao da je Forum u Antaliji plod nove tehnologije i novih globalnih uvjeta.

Ukupno 25 sesija će biti održano tokom Diplomatskog foruma u Antaliji, a Cavusoglu je kazao da je cilj da na Forumu bude veliko učešće iz Afrike, Azije i Evrope jer svjetske dinamike nalažu da se tim regijama pridaje posebna pažnja.

Dodao je da će energija i intelektualni zamah sa foruma donijeti nove metode i inovativne pristupe diplomaciji.

"Proživljavamo jedan od najtečnijih i najnesigurnijih perioda u odnosima između država i nacija. Postoje stalne promjene u odnosu snaga“, kazao je Cavusoglu i dodao da međunarodni sistem šalje vapaj u borbi za opstanak u jeku tako jakih turbulencija.

Dodajući da se Turska može pohvaliti petom najvećom diplomatskom mrežom sa 252 predstavnika širom svijeta, Cavusoglu je kazao da ta zemlja provodi poduzetničku diplomaciju koja pokušava riješiti probleme u svim krajevima svijeta, na nivou lidera i ambasada.

Anadolu Agency (AA) je globalni komunikacijski partner Diplomatskog foruma u Antaliji koji je ugostio predsjednike država i vlada deset zemalja, 42 ministra vanjskih poslova, tri bivša predsjednika država i više od 50 predstavnika međunarodnih organizacija, akademske zajednice i bivših državnih zvaničnika.

Rasprave od globalnog značaja, uključujući Balkan, budućnost Evrope, transatlantske odnose, izbjeglice i migrante, kao i prijetnju terorizmom, detaljno će se analizirati tokom trodnevnog foruma. Također će biti održano zasjedanje o prijedlogu Turske za konferenciju o istočnom Mediteranu.

HABERE YORUM KAT