Cebiniz üşümesin

Konya’da aralık ayı başından bu yana soğuk havaların olumsuz etkisinin devam etmesi, sebze ve meyve fiyatlarına yansıdı. Vatandaşlar, pazarlardaki ve marketlerdeki fiyatlardan şikayet ederken, pazarcılar da durumdan memnun olmadıklarını belirtiyorlar.
Cebiniz üşümesin

Konya’da aralık ayı başından bu yana soğuk havaların olumsuz etkisinin devam etmesi, sebze ve meyve fiyatlarına yansıdı. Vatandaşlar, pazarlardaki ve marketlerdeki fiyatlardan şikayet ederken, pazarcılar da durumdan memnun olmadıklarını belirtiyorlar. Konya Pazarcılar Odası Başkanı Yasin Aktaş, “Pazardaki meyve ve sebze fiyatları ile marketteki meyve ve sebze fiyatları arasında büyük bir uçurum var” diyerek konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Sebze ve meyve fiyatlarından ne halk memnun ne de pazarcılar. Özellikle havaların soğumasıyla artan fiyatlar ve fiyatlarda oluşan farklılıklar son dönemin en fazla konuşulan konularından biri oldu.  Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalar yapan Konya Pazarcılar Odası Başkanı Yasin Aktaş, “Pazardaki meyve ve sebze fiyatları ile marketteki meyve ve sebze fiyatları arasında büyük bir uçurum var. Vatandaşlarımız kredi kartları ile alışveriş yaptığı için marketten alışverişlerini yapıyor. Ancak markette 5-6 liraya domates alıyor. Marketlerin 5-6 liraya sattığı domates, pazarda 2-3 lira. Marketlerdeki fiyatlar ile aramızda yüzde 30 farkımız var. Bugün pazarcı esnafı olmasa marketler daha da yüksek fiyata satacak. Piyasayı Konya pazarcıları belirliyor. Konya’nın bel kemiği pazarlardır” ifadelerini kullandı.

pazarcilar-odasi-baskani-yasin-aktas.jpg

“SOĞUK HAVALAR FİYATLARI ETKİLEDİ”

Soğuk havaların en çok domates, biber ve salatalığa etki ettiğine dikkat çeken Aktaş, “Kış aylarında soğuktan dolayı en çok meyve ve sebzeler etkileniyor. Meyve ve sebzelerin soğuktan etkilenmemesi için Konya’daki pazarların kapalı olması gerekir. Şuanda soğuklardan dolayı fiyatlarda yüzde 50 artış var. Ayrıca fiyatların yükselmesinde ekonomideki dalgalanmanın da etkisi oldu. İster istemez bu da işçi ve nakliye fiyatına yansıdığı için bu da doğal olarak ürünlere yansıdı” diye konuştu.

“HER ZAMAN VATANDAŞIN YANINDAYIZ”

Meyve ve sebzedeki fiyat dalgalanmasının en büyük sebebinin marketler olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Konya’da hiçbir yerde sabit bir fiyat yok. Ne pazarlar da ne de marketlerde. Fiyatlardaki dalgalanmanın önüne geçilmesi için belediyeler ve devletimiz denetimlerini artırmalı. Öncelikle market önündeki tezgâhları yasaklamalı. Market marketçiliğini Pazar pazarcılığını yapacak. Ayrıca yeni yıla girilmesiyle birlikte marketlerde poşetler ücretli oldu. Bu bir soygun. 25 kuruşta olsa bu bir soygun. Poşet, pazarda bedava. Pazarcılar olarak biz ücretsiz vermeye devam edeceğiz. Her zaman vatandaşın yanındayız” şeklinde konuştu.

(1)-005.jpg“SEÇ-AL DÖNEMİ BAŞLATIYORUZ”

Pazarlarda her bütçeye uygun meyve ve sebzenin olduğuna vurgu yapan Aktaş, “Dar, orta ve yüksek gelirli vatandaşlarımıza, kısacası her kesimden vatandaşımızın ihtiyacını karşılayacak sebze ve meyve bulunmaktadır. Halkımızı pazarlara davet ediyorum. Kredi kartlarına kanıp da marketlerden 6-7 liraya domates alıp yemesinler. Pazarlar çok ucuz.  Marketten öncede pazarlar vardı, sonra da olacak. 2019 yılından itibaren seç-al dönemi başlatıyoruz. Marketlerle yarışacağız” diyerek sözlerine son verdi.

(2)-006.jpg

VATANDAŞLAR DA ŞİKÂYETÇİ

Marketteki fiyatlardan şikâyetçi olan vatandaşlar ise genel olarak ürünlerin kalitesiz olduğunu vurgulayarak, “Bazen büyük marketlerin manav bölümünde ezilmiş, çürümüş ya da yara almış ürünleri görüyoruz. Bu ürünleri ise genelde marketin ayakaltı yerlerinde sergileyerek satmaya çalışıyorlar. Bazı marketlerde ise fiyatlar çok yüksek. Her yerde market var diye oralardan alışveriş yapıyoruz. Ancak özellikle meyve ve sebze gibi taze gıda ürünlerini artık pazardan almalıyız. En azından hem ucuz hem de sürekli ürün dolaşımı oluyor” dedi. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ