Četvrti sastanak delegacija Turkiye i Armenije održat će se u petak u Beču

Riječ je o pregovorima za normalizaciju bilateralnih odnosa između susjednih država čije granice su zatvorene od 1993. godine
Četvrti sastanak delegacija Turkiye i Armenije održat će se u petak u Beču

Četvrta runda pregovora izaslanika Turkiye i Armenije za normalizaciju bilateralnih odnosa zakazan je za 1. juli, potvrdili su danas iz ministarstava vanjskih poslova obje zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Četvrti sastanak specijalnih predstavnika za proces normalizacije između Turkiye i Armenije, ambasadora Serdara Kilica i zamjenika predsjednika armenskog parlamenta Rubena Rubinjana, održat će se u Beču 1. jula 2022. godine“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Portparol armenskog Ministarstva vanjskih poslova također je potvrdio tu informaciju u saopćenju na Twitteru.

Kilic je krajem 2021. godine imenovan za specijalnog izaslanika Turkiye koji će razgovarati o koracima ka normalizaciji odnosa sa susjednom Armenijom. Tri dana kasnije, Armenija je imenovala svog specijalnog predstavnika Rubinjana.

Prva runda pregovora održana je u Moskvi 14. januara, gdje su se obje strane složile da nastave pregovore bez ikakvih preduslova.

Turski i Armenski izaslanici sastali su se drugi put u Beču 24. februara.

Uporedo s tim, na marginama Foruma diplomatije u Antaliji 12. marta održan je istorijski sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye i Armenije.

Kao dio napora, Turkiye i Armenija su također obnovile komercijalne letove od 2. februara i to nakon dvogodišnje pauze.

Turkiye i Armenija imaju niz otvorenih pitanja, uključujući armensku okupaciju Karabaha i događaje iz 1915. tokom ere Otomanskog carstva, a granica između dvije zemlje zatvorena je od 1993. godine.