Čezne za starim vremenima: U dvorištu rodne kuće napravio muzej

Oral (59), koji je godinama radio u građevinskom sektoru u Istanbulu, vratio su u rodnu Amasyu
Čezne za starim vremenima: U dvorištu rodne kuće napravio muzej

CIHAN OKUR - Yilmaz Oral, koji živi u malom mjestu Tasova nadomak sjevernog turskog grada Amasya, u jednom dijelu svoje kuće čuva stare predmete koja sakuplja još od djetinjstva, piše Anadolu Agency (AA).

Oral (59), koji je godinama radio u građevinskom sektoru u Istanbulu, vratio se u rodnu Amasyu. Stare stvari koje je prikupljao punih 45 godina odlučio je izložiti na jednom mjestu pa je od kućnog dvorišta napravio svojevrstan muzej.

U razgovoru s novinarom AA Oral je kazao kako je ljubav za sakupljanjem starih stvari kod njega vremenom bivala sve veća te je tako za 45 godina prikupio na hiljade različitih predmeta.

Čezne za starim vremenima: U dvorištu rodne kuće napravio muzej

Oral smatra kako ljudi zbog poteškoća s kojima se susreću u modernom svijetu na jedan način čeznu za prošlošću.

"Prikupljam starine ili vrijedne predmete i donosim ih na selo. Nastojao sam da sve sakupljeno objedinim u jedan mali muzej. Želim sve to ostaviti budućim generacijama", kazao je Oral.

Dodaje kako današnje generacije neke starije stvari nisu u stanju prepoznati.

"Ne znaju naprimjer šta je to plug ili jaram. Tako da će nove generacije ovdje barem moći saznati o tim stvarima. Koliko god imam mogućnosti da ispričam o tome šta je naša prošlost, biće mi drago", priča Oral.

Sve je veći broj posjetilaca u njegovom malom muzeju.

"Ovdje imamo i stari kuhinjski pribor, zatim pribor koji su koristili zemljoradnici. Dolaze nam gosti kojima je sve to potpuno nepoznato. I sretan sam kada to mogu nekom predstaviti. Kad god sam kući ovaj muzej je otvoren za posjetioce. Svako može doći i pogledati. Naša jedina želja je da budemo od pomoći ljudima koji čeznu za prošlošću", poručio je Oral.