CHP Ankara Milletvekili Gök:

"Uludere olayı karanlık dehlizlerde değil açık bir şekilde ortada duruyor. Devlet kendiyle yüzleşmekten korkuyor"
CHP Ankara Milletvekili Gök:

TBMM (AA) - CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Uludere olayı karanlık dehlizlerde değil açık bir şekilde ortada duruyor. Devlet kendiyle yüzleşmekten korkuyor." dedi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Uludere'deki olayın 6. yılı dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 34 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Gök, aradan geçen süreye rağmen olayın aydınlatılamadığını, sorumluların hesap vermediğini belirtti.

Hayatını kaybedenlerin koruculuk yapan, devlete bağlı ailelerden olduğunu ifade eden Gök, "6. yılında Uludere olayıyla ilgili İçişleri Bakanlığı, devlet, adli makamlar veya Meclis tarafından yürütülen bir soruşturma yoktur. Bu olay unutturulmaya, kapatılmaya, karartılmaya mahkum edilmiştir." diye konuştu.

"Olay sırasında yetkililerin, bir terör örgütü mensubunun sınır ticaretinden dönen grubun içine karıştığı farz edilerek, onu yakalamak amacıyla risk aldığını ve kritik bir karar verilerek bombalamanın gerçekleştiğini" ileri süren Gök, aynı gün Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının yapıldığına işaret etti.

Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Uludere olayının üzerine gidilmemesinin nedeni harekatla ilgili bütün sürecin MGK'da tartışılıp kararın öyle alınmasında yatmaktadır. Fehman Hüseyin yakalanırsa Öcalan'ın yakalanmasıyla elde edilen siyasi ve askeri kazanca benzer bir etkisi olacağı farz edilmiştir. Dolayısıyla bu kritik karar, devletin bütün üst kademesinin kader birliği içinde müştereken ve müteselsilen aldığı bir karardır. Olay karanlık dehlizlerde değil, açık bir şekilde ortada duruyor. Devlet kendiyle yüzleşmekten korkuyor. Adaletin gerçekleşmemesi büyük bir ayıptır. Türkiye bu ayıbı uzun süre taşıyamaz."

Levent Gök, MİT'in Meclis'teki komisyonun olayla ilgili sorularına verdiği yanıtların gerçeği yansıtmadığını, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamalarıyla da çeliştiğini ileri sürdü.

- KHK'nin 121. maddesi

Açıklamlarının ardından gazetecelerin sorularını da yanıtlayan Gök, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) yer alan sivil yurttaşların eylemlerine ilişkin 121. maddenin dayanağının, 6755 sayılı kanun olarak yasalaşan 668 sayılı KHK'deki resmi görevlilere benzer düzenlemeyi içeren madde olduğunu belirtti.

CHP'nin, düzenlemenin yasalaşmasının ardından 20 Ocak 2017 tarihinde iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurduğunu aktaran Gök, yüksek mahkemenin bir an önce konuyu görüşmesi gerektiğini vurguladı.

Resmi görevlilere yönelik maddenin iptal edilmesi halinde, bunun sivillere yönelik hükmü de uygulanamaz hale getireceğini ileri süren Gök, Başbakan Binali Yıldırım'ın konuyla ilgili sözlerini de değerlendirdi.

Gök, "Başbakan ve AKP sözcüleri doğru bilgi vermiyorlar. Anayasa Mahkemesi görevini kötüye kullanıyor, görevini yapmıyor. Anayasa Mahkemesini halkıma şikayet ediyorum. Anayasa Mahkemesi böyle konularda acilen karar veremeyecek de ne yapacak. Hükümet, Anayasa Mahkemesinin bu tutumundan cesaret almaktadır. Ayrıca bu KHK derhal Meclise gelmelidir." diye konuştu.


Kaynak: