Christian Schmidt poništio odluke NSRS-a i donio izmjene Krivičnog zakona BiH

Obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi na teritoriji tog entiteta
Christian Schmidt poništio odluke NSRS-a i donio izmjene Krivičnog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt saopštio je danas u Sarajevu da je donio odluku o poništenju odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska (NSRS), javlja Anadolu.

Schmidtovo obraćanje dolazi nakon što je Narodna skupština RS-a nedavno donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi na teritoriji tog entiteta.

"Zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon koji je usvojila NSRS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entitet ne može stupiti na snagu i svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su takođe završeni", rekao je Schmidt.

Kako je kazao, nedavvim odlukama NSRS-a se direktno krši ustavni poredak Bosne i Hercegovine, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum.

"Dejtonski sporazum je sačinjen, možda prekasno, u namjeri da zaustavi strašni rat, zločine i ono što su podnosili građani BiH dugo vremena", rekao je Schmidt.

Kako je kazao, njihov je mandat da se tako nešto ne desi više nikada i “da osiguramo demokratsku, integriranu građansku državu koja poštuje sve narode i ostale“.

"Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i nemaju pravo da reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona, kao što su odluke visokog predstavnika", naglasio je Schmidt, istakavši da će najteže posljedice neodgovornog "avanturizma" vladajuće koalicije u RS-u snositi građani tog bh. entiteta.

Dodao je da je s obzirom na odluke NSRS-a odlučio da izmijeni Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnost.

"Oni će snositi posljedice za svoje postupke - sve opcije su na stolu. Znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje mogu koristiti, a sve opcije su na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti", saopštio je Schmidt.

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

“Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva razgovor i putem njega da se pronađe rješenje koje će se provesti", rekao je Schmidt.

Poručio je da Evropska unija iskreno želi da BiH dovede u svoje okvire.

"Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu BiH. Niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. Oni su dio Ustava i biće dio Ustava sve dok parlamenti ili građani ne odluče da će imati drugačiju strukturu", istakao je Schmidt.

Visoki predstavnik je poručio da će nastaviti štiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i vladavinu prava njenih građana.