Ciddi para girişi sağlıyorlar... Konya’da çarşıda hareketlilik

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, tatil sebebiyle Türkiye’ye dönmesi esnafı hareketlendirdi. Konya’da, kuyumcularda ve dövizcilerde yoğunluk yaşandığını belirten Başkan Yaşar, gurbetçilerin ekonomiye büyük bir katkı sağladığının vurgusunu yaptı.
Ciddi para girişi sağlıyorlar... Konya’da çarşıda hareketlilik

Yurt dışında yaşayan ve yaz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen gurbetçi vatandaşlar, kuyumcu ve dövizcilerde yoğunluk oluşturuyor. Harcamalarını Türkiye’de yapan gurbetçilerin ekonomiye büyük katkı sağladığını belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, şu şekilde konuştu; “Gurbetçilerin yaz tatilleri başladı. Yoğunluk yaklaşık olarak 15 gün öncesinde başladı. Bayram öncesinde emeklilerin, bayram sonrasında ise işçilerin izinleri başladı. Gelmeleri esnaflara tabi ki olumlu şekilde yansıyor. Yaşadıkları ülkelerde yapamadıkları ya da erteledikleri düğünleri, Türkiye’de yapmak istiyorlar. Türkiye’ye ciddi anlamda bir para girişi sağlıyorlar. Altının yanında kıyafet, ayakkabı, gelinlik gibi ihtiyaçlarını da buradan karşılıyorlar.”

konya-sarraflar-ve-kuyumcular-dernegi-baskani-yusuf-yasar.jpg

‘EKONOMİYE CİDDİ KATKI SAĞLIYORLAR’

Yurt dışından gelen Türk vatandaşlarının, ekonomiye büyük katkı sağladıklarının altını çizen Yaşar, “Bu dönemde özellikle kuyumculuk sektöründe bir yoğunluk oluşuyor. Yapılacak düğünler için altın alınıyor. Ekonomiye ciddi bir katkıları oluyor. Bu yoğunluğun, ağustosun sonuna kadar sürmesini bekliyoruz. Geçen yıllara göre gurbetçi yoğunluğu az değil, ama fazla da değil. Geçen yıl ile aynı düzeyde veya daha aşağıda bir yoğunluk olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki yoğunluk değil, ne kadar para harcandığı, ekonomiye ne kadar katkı sağlandığı daha önemli. Konya tarım şehri olduğu için ağustostan sonra da arpa, buğday, mısır hasatı yapan çiftçiler yoğunluk oluşturuyorlar. Yani yılbaşına kadar bir hareketlilik olacağını tahmin ediyoruz.” diye aktardı.

konyada-carsiya-pazara-gurbetci-morali.jpg

‘DOLANDIRICILIKLARA KARŞI DİKKATLİYİZ’

Oluşabilecek dolandırıcılıklarla karşı tedbirli olduklarını vurgulayan Yaşar, “Maalesef ki bu dönemlerde yoğunluğun artmasını fırsat bilen insanlar var. Kalabalık ortamlarda kendilerine pay çıkarmaya çalışıyorlar. Bu insanlar daha çok şehir dışından geliyorlar. Biz bu konuda çok dikkatliyiz. Üyelerimizi sürekli uyarıyoruz. Sahte veya düşük ayarlı altın, sahte para getirmeye alışanlar oluyor. Hem polisimiz hem de üyelerimizle bu konuda oldukça dikkatliyiz. Bu olaylarla hiçbir zaman karşılaşmamayı ümit ediyoruz. Vatandaşlarımızı da dolandırıcılık ve hırsızlık durumlarına karşı tedbirli olmasını öneriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

konyada-carsiya-pazara-gurbetci-morali-001.jpg

‘KRONLARDA SORUN YAŞANIYOR’

Euro ve dolar temininde sorun yaşanmadığını fakat kronun bulunamadığını ifade eden Yaşar, “Gurbetçilerin çalıştıkları ülkede kullandıkları para birimleri var. Daha çok euro, zaman zaman ise dolar getiriyorlar. Ama İsveç, Norveç, Danimarka gibi para birimleri kron olanlarda sorun yaşanıyor. Bu ülkelerden Türkiye’ye, ya da dünyaya para çıkışını engelliyorlar. Yaşadıkları ülkeden kronlarını Türkiye’ye gelmeden euro veya dolara çevirmedilerse sorunlarını nakit olarak değil, kredi kartlarıyla çözüyorlar. Euro ve dolarda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Kurlar yükseldi, Türkiye ucuz kaldı gibi bir düşünce doğru değil. Bu duruma bağlı olarak altın da, alışveriş yapacakları yerlerdeki ürünlerin fiyatları da arttı. Bu artışlar dövizlerden geri kalmadı.” şeklinde konuştu.

konyada-carsiya-pazara-gurbetci-morali-002.jpg

‘YATIRIMCISINI HİÇ ÜZMEDİ’

Yatırım tavsiyesi olarak altını öneren Yaşar, “Yatırımcılar tarafından hangi yatırım aracına yatırım yapmaları konusunda sürekli sorular alıyoruz. Ve her zaman altını öneriyoruz. Çünkü altın güvenilir bir liman. Orta ve uzun vadede yatırımcısını üzmedi. Hep kazandırdı. Yatırım sepetlerinde mutlaka altının bulunmasını öneriyoruz. Ne yatırımı yaparlarsa yapsınlar, yatırımlarının mutlaka yüzde 35’i altın olsun. Ama altın alışverişini mutlaka kuyumculardan yapsınlar. İnternet veya farklı mecralardan altın alımını çok fazla önermiyoruz. Riske atmamak gerekir. Altın kuyumcudan alınır. En küçük bir sorunda kuyumcu ürünün arkasında durur.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

konyada-carsiya-pazara-gurbetci-morali-003.jpg


Yeni Haber ile güncel gelişmeleri takip edin!
Güncel gelişmelere anında ulaşmak için;
Yeni Haber uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir,
Twitter, Facebook, İnstagram hesaplarımızı takip edebilir ve
Whatsapp Haber Hattına katılabilirsiniz.

 Muhabir
Etiketler :