Çiftçinin sıkıntısı büyük!
Türkiye'ye karşı yürütülen ekonomik savaşın çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Selçuklu, Meram, Karatay ve Altınekin Ziraat Odası Başkanları, çiftçilerin gübre, mazot ve elektrik fiyat artışı nedeniyle sıkıntıya girdiğini vurguladılar.
Altınekinli üreticiler olarak her zaman üretmeye ve Türkiye’nin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Kağnıcıoğlu, “Bilindiği üzere hammadde bakımından gübrede yüzde 90’nın üzerinde dışa bağımlıyız, dövizdeki artışa bağlı olarak gübre ve mazot başta olmak üzere diğer girdilerde de fiyat artışları görülüyor. Fiyat artışı nedeniyle çiftçi gübre alamamaktan şikayetçi. Kışlık ürünleri ekmeye hazırlanan çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle ihtiyacı olan gübreyi alamazsa bir çok üründe tarımsal üretimin düşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ortalama fiyatı ton başına 617 lira olan %21 Amonyum Sülfat gübresinin şu anda piyasa fiyatı 1400 lira. Aynı dönemde DAP gübresinin tonu 1493 liradan 3 bin 200 liraya ulaştı. Yine 20.20.0 gübresinin tonu 1009 liradan 2 bin 160 liraya, ürenin tonu 1000 liradan 2 bin 200 liraya çıktı. Potasyum ve nitratlı bazı gübrelerin tonu 4 bin lira ile 7 bin lira arasında satılıyor. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar bir çok üründe fırsatçılara gün doğdu, örneğin buğdayın fiyatı artmazken geçtiğimiz ay fiyatı en çok artan ürün un oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Hükümetimizden, devletimizden isteğimiz, beklentimiz ekim sezonunun başlamak üzere olduğu şu günlerde gübre ve mazot desteğini tekrar gözden geçirmesi, ticaret ve sanayi sektöründeki alınan ve alınması planlanan tedbirler gibi tarım sektöründe de acil eylem planları oluşturulmalıdır” diye konuştu.
“FİYATLAR ESKİ HALİNE DÖNMELİ”
Gübre ve elektrik fiyatlarının bir an önce eski haline dönemsi gerektiğini vurgulayan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Çiftçilerimiz hem mazot, hem elektrik hem de gübre fiyatlarıyla ilgili ciddi manada etkilendi. İnşallah kısa sürede bu fiyatlar eski haline döner diye düşünüyoruz. Bu şekilde devam ederse çiftçimiz baya bir zorlanacak. Fiyatların yükselmesi üretimi ciddi manada etkiler. Bir zamla karşı karşıyayız. Merkezimiz Ankara’da hükümetle bu konu hakkında görüşmelerini sürdürüyor. Sonuç alınmazsa bu konuda bir koordinasyon yapılabilir ama şuanda erken. Görüşmelerin neticesinde olumlu sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Döviz fiyatlarındaki dalgalanma düşmediği sürece gübre ve mazot fiyatlarının da değişeceğini düşünmüyoruz. Ama döviz fiyatları önümüzdeki dönemde geriye doğru çekilirse biz de bundan olumlu etkileniriz. Hükümetimizin de bu konuda bazı tedbirler almayla ilgili yaptırımları gündeme getirmesi söz konusu. Ama gübre hammaddesi tamamen dövize bağlıdır. Döviz düşmediği müddetçe bunun düşmeyeceğinin altını çizmek lazım. Kurlar düşerse büyük ihtimalle bu fiyatlar de düşecektir” dedi.
“ÜRETİM DÜŞEBİLİR”
Fiyat artışlarından dolayı önümüzdeki dönemde üretimde büyük bir düşüş beklediklerini dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Mazot ve gübre son zamanlarda çok yükseldi. Hem doların yükselişinden hem de uluslararası piyasadan etkilendi. Bu sene çiftçimiz kara kara düşünüyor. Biz de bunu hükümetimize duyurarak bizi acilen destekleyin dedik. Çünkü çiftçimiz gübre alıp almayacağına şuanda karar verecek ki, yeni sürece ona göre hazırlık yapması lazım. Bu işin aciliyeti var. Eğer ekecekse buna hazırlanması lazım. Ama ekmeyecekse ne mazot, ne de gübre almayıp bahara kadar beklemesi gerekiyor. Onun için de önümüzdeki dönem üretimde düşüş olur. Bunun yaşanmaması için hükümetimizin acilen sanayide olduğu gibi tarımda da bizi çok acil desteklememesi lazım. Eğer desteklenmezse önümüzdeki yıl buğdayda sıkıntı yaşarız. Hükümetimizi destekliyoruz. Her zaman yanlarındayız. Bizlerle, ziraat odalarıyla istişare ederlerse bu sıkıntıları beraber çözebiliriz. Bu ülkenin üreticileri olarak ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarırız. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bunların hepsinin bilinci içerisindeyiz ama yatırımlarımızın devam etmesi, tarlamızı sürmemiz lazım. Seneye ürünümüzü hazırlamamız lazım. Stoktan idare ederiz deme şansımız yok. Mecburen çok acil bir şekilde hazırlanmamız lazım. Acilen tedbir gerekiyor. Eğer hükümetimiz çiftçimizi destekleyemezse seneye buğday üretiminde büyük bir düşüş yaşanır. Zaten buğdaydan para kazanılmıyor. Bundan dolayı büyük bir kayıp var. Şimdi bir de bu üzerine eklenirse çok büyük sıkıntılar yaşanır. Hükümetimizden tedbir alınmasını rica ediyoruz” şeklinde konuştu.
“HÜKÜMET ACİL ÖNLEM ALMALI”
Hükümetin, fiyat artışlarına acilen önlem alması gerektiğini belirten Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Sefer Avcıoğlu, “Çiftçi gübrenin 3,50 lira olmasından dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyor. Çiftçilerimiz şikayet ediyorlar. Biz de devletimize bunları bildiriyoruz. Fakat şuanda düşeceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Ama konuyla ilgili görüşmeye Ankara’ya gideceğiz. Çiftçi gerçekten çok muzdarip. Çünkü gübrede fiyatlar baya değişti. Bu da sıkıntı yapıyor. Geniş dönümlü yerlerde külfet getiriyor. Mazottaki artışın da gübreyle paralel olmasından dolayı çiftçi gerçekten zor durumda. Görüşlerimiz bu yönde. Hükümetimiz şuanda buna bir önlem alırsa fiyatların düşeceğini öngörüyoruz. Şuanda hükümetimizin atacağı adım önemli. Yoksa çiftçilerimiz şuan ki durumdan maddi manada çok olumsuz etkilenir. Şikayetler artıyor. Mazot ve gübre çiftçilerimizin ana maddeleridir. Bütün attığı ürünlerde mazot da, gübre de kullanıyor. Bu yüzden sıkıntı büyük. Maliyetlerimiz ciddi manada arttı” dedi.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme