Çin’de okuyan Türk öğrenci izlenimlerini Yeni Haber’e anlattı: Sokaklar terk edilmiş gibiydi

Çin, Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile mücadelede sona geldi. Çin’de Doktora Öğrencisi olan Ayşe Uyanık, ülkedeki son durumu Yeni Haber'e anlattı.Uyanık, salgının yayılmasıyla Çin’de adeta hayalet şehirlerin oluştuğunu söyledi.
Çin’de okuyan Türk öğrenci izlenimlerini Yeni Haber’e anlattı: Sokaklar terk edilmiş gibiydi

Çin, Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile mücadelede sona geldi. Çin’de Doktora Öğrencisi olan Ayşe Uyanık, “ Şuandaki vakaların hepsi yurt dışından gelen yabancılardan kaynaklı ama Wuhan şehrinde yaklaşık 7 gündür hiçbir yeni vaka yok” dedi. Uyanık, Çin hükümetinin aldığı karara göre 28 Mart’tan itibaren yabancı vatandaşların ülkeye giremediğini açıkladı.

ayse-uyanik-cin-2.jpg

Dünyadaki Korona virüsü salgınının çıkış noktası olarak bilinen Çin, virüs ile ilgili başlattığı mücadelede sona yaklaştı. Çin’de hastalığın tedavisini bulundu mu? Şuan orada son durum ne? Korona virüs ile mücadelede ne gibi önlemler alındı? Çin’de okuyan Türk Doktora Öğrencisi Ayşe Uyanık Yeni Haber’e özel açıklamalar yaptı. 

ayse-uyanik-cin-3.jpg

‘ÇİN KAPILARI KAPATTI’

Çin’de hayatın yavaş yavaş normale döndüğünü söyleyen Doktora Öğrencisi Ayşe Uyanık: “Çin’in Guangzhou şehrinde 8 senedir yaşıyorum. Benim yaşadığım şehir Wuhan şehrine yaklaşık bin kilometre uzaklıktan bir şehirdir. Şuanda Çin’de her şey normale döndü fakat şöyle bir durum var: 28 Mart’tan itibaren artık Çin Devleti yabancıları ülkesine kabul etmiyor. Bunun nedeni şu: Dışarıdan gelen çok fazla yabancı vatandaş var. Çin’e virüsü tekrardan getirmeye başladılar. Bundan dolayı Çin Devleti de ikinci bir virüs dalgası olmasın diye kapıları kapattı. 28 Mart’tan itibaren hiçbir yabancı, oturma izni olsa dahi Çin devletine giriş yapamıyor“ ifadelerini kullandı.

ayse-uyanik-cin-1.jpg

“DEVLET SIKI TEDBİRLER ALDI”

Çin hükümeti tarafından hayvan pazarlarının kapatıldığını aktaran Uyanık, “Çin’in kültürüne baktığımız zaman zaten böcek, timsah gibi şeyleri yeme durumları vardı. Yani bu yıllardır süre gelen bir durumdu. Virüsün şuanda hangi hayvandan çıktığı belli değil. Sadece bildiğimiz tek şey canlı hayvan pazarından çıktığı. Yani yarasa ve yılandan çıktığını bilselerdi zaten şuan bu şekilde dünyaya yayılmaz ve biran önce önlemi alınır, sebepleri bulunurdu. Fakat şuan virüsün zaten nereden geldiği bilinmiyor.  Çin’de çok fazla canlı hayvan pazarı var. Devlet tarafından şuan onların hepsi geçici bir süreliğine kapatıldı. Çin hükümeti hala tedbirlerine devam ediyor. Herkes devlet tarafından takip ediliyor ama sosyal mesafe kuralına uyarak, normal hayatlarına devam ediyorlar“ şeklinde konuştu.

ayse-uyanik-cin-4.jpg

‘108 DONÖRE DENEME AŞISI YAPILDI”

Kovid-19 Rekombina diye aşı testinin Çin’de 108 donöre uygulandığının bilgisini veren Uyanık, şunları kaydetti: “Şuan her şey deneme aşamasında olduğu için aşının bulunduğunu söyleyemeyiz. 108 gönüllüye bu aşı yapıldı. 14 günlük bir süre verildi. Bu daha testin ilk aşaması. Bunun dışında iki, üç aşama daha olacak. Koronavirüs mücadelesi kapsamında öncelikle her yer kapatıldı. Yani Çin’de hayat durmuştu. Çin hükümeti vatandaşların kapılarının önüne pirinç koydu. Çünkü pirinç onlarda en önemli besin kaynağıdır. Ekonomik anlamda ihtiyaç sahiplerine yardım edildi. Küçük işletmecilere ya da büyük ölçekli firmalara destek verildi. Ev sahipleri, kiracılarından iki ay kira almadılar. Çin’de kullandığımız WeChat adlı program sayesinde hastaların nerede olduğunu görebiliyoruz. Yeni bir vaka çıktığını, sisteme girdiğimizde görebiliyoruz. Dışarıya çıkmak istediğimizde sorunun nerede çıktığını görüp ona göre önlemlerimizi alabiliyoruz. Çinliler, WeChat’in içindeki yazılımı kendileri yaptılar. Onun dışında her yerde ateş ölçer yapılıyor. Binaya girerken sokakların başlarındaki görevli kişiler vatandaşların ateşini ölçüyorlar. Süpermarketlerde de bir mesafe uzaklıkta alışverişlerini yapıyorlar ve Süpermarkete girerken de ateş ölçümü yapılıyor.“

ayse-uyanik-cin-5.jpg

‘İNSANIMIZ DURUMUN CİDDİYETİNİN FARKINDA DEĞİL’

Türk vatandaşlarının Koranavirüse karşı yeteri kadar bilinçli olmadığına dikkat çeken Uyanık, “Ben Türkiye’de de bu virüsün yenileceğini düşünüyorum. Bizim tek sorunumuz yeteri kadar bu konuda bilinçli olmamamız. Ben elimden geldiği kadar bu durumun ne kadar ciddi olduğunu insanlara anlatıyorum. Bunu durduracak tek kişiler de bizleriz. Aynı domino taşları gibi bir tanesini çekenseniz bu iş duracak, çekmezseniz bu yayılmaya devam edecek. İnşallah en kısa zamanda insanlar üstlerine düşen görevi yaparlar ve virüsten kurtuluruz. Bir de maske konusu çok önemli. Çin’de herkes maske takıyor. Bizde hala maske kullanma bilinci yok. Çin’dekiler, karşılarındaki insanların hangilerinin potansiyel virüs taşıyıcısı olduğunu bilmedikleri için herkes maskeli “ ifadelerine yer verdi.

ayse-uyanik-cin-6.jpg

‘ÇİN’DE ÇEŞİTLİ İLAÇ DENEMELERİ YAPILIYOR”

Çinlilerin bulduğu Favihidouir adlı ilacın durumu ağır olan hastalarda uygulandığını ve durumlarının daha çok ilerlemesini durdurduğunu ifade eden Uyanık, “Virüsün tedavi yönteminde kullandıkları bir ilaç ve bir de cihaz var. Favihidouir ilacını, durumu daha ağır olan vakaların sadece durumun daha stabil olması ve ağırlaşmaması için kullanıyorlar. Yani bu da tam anlamıyla bir çözüm değil. Onun dışında yine ECMO adında tedavi yönteminde kullandıkları bir cihaz var.  Eğer durumu kritik olan hastalar varsa akciğerleri neredeyse çalışmaz halde olduğu için bu cihaz sayesinde hayata tutunabiliyorlar. Ama sorun şu ki bu cihaz çok pahalı ve ülkemizde var mı bilmiyorum. Ama Çin’de pek çok hastanede bu cihazdan var“ ifadelerini kullandı. Çin’de şuan hayat gittikçe normalleşiyor diyen Uyanık, “Tabi yeni vakalar var ama onlar da hemen sistemden tespit ediliyor. Çünkü siz havalimanına girdiğiniz andan itibaren devlet tarafından takipte oluyorsunuz. Ve 14 gün karantinada kalıyorsunuz. Sonraki süreçlerde de sizi takip ediyorlar. Türkiye’de sosyal mesafenin gücü çok önemli. Lütfen herkes milli sorumluluğunu yerine getirsin “ diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ayse-uyanik-cin-7.jpg