Çıraksız ustalar okul bekliyor

Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Aziz Güleç, Konya’nın kendi markasını oluşturabileceğini ifade ederek, terzilerin üretim yapabileceği yeni bir sanayi alanı istediğini belirtti. Sektörde eleman sıkıntısı olduğuna da değinen Başkan Aziz Güleç, talep ettikleri üretim yerinin aynı zamanda bir çıraklık okulu niteliğinde olmasını hayal ettiklerini söyledi.
Çıraksız ustalar okul bekliyor

Son zamanlarda hazır giyimde yaşanan artışlarının ham maddeden kaynaklandığını belirten Aziz Güleç, “Hazır giyimdeki artışın nedeni terziler, konfeksiyoncular değildir. Hazır giyimde fiyatların yüksekliği ham madde sorunu yaşamamızdan kaynaklanıyor. Örneğin bir makarayı bugün 4 liraya alıyoruz ertesi gün gidiyoruz 5 lira oluyor. Birkaç gün sonra da 9 lira 10 lira oluyor. Bu nedenle fiyatlar yükseliyor. Biz de artık fiyat söylemeye çekiniyoruz. Örneğin dün iki tane müşteri geldi, fiyat sordular. Fiyat verirken gerçekten çekinerek söyledim. Çünkü eskiden o fiyatın beş misli aşağısına kıyafet dikerdik. İmalatımız da artık pahalı olmaya başladı. İplik, tele, astar bunların fiyatı da arttı. Aynı zamanda sektörde çalışacak eleman bulamıyoruz. Bu da bizim için büyük sıkıntı oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

hazir-giyim-5.jpg

‘PAHALIYA MAL EDİLDİĞİ İÇİN PAHALIYA SATILIYOR’

Kumaşların yüzde 80’inin yurt dışından geldiğini belirten Güleç, “Çünkü Türkiye’de ham madde sıkıntısı yaşandığı için üretim de yapamıyoruz. İthal kumaşların metresi 100 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar çıkıyor. Yani hazır giyimde ürünler pahalıya mal edildiği için de pahalıya satılıyor. Sektörümüzde kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşanıyor. Hazır giyimde fiyat artışlarının önüne geçmek için devletimizin teşvik vermesi gerekiyor. Hazır giyim sektörü son zamanlarda hareketli günlerini yaşıyor. Pandemi nedeniyle can çekişen sektörümüz pandemi bittikten özellikle de bayramda toparlanma sürecine girdi. Ben iki yıldır doğru düzgün kıyafet dikemiyordum. Konya’daki esnaflarımız sıkıntı yaşıyordu. Herkes dükkan kirasını yanında çalıştırdığı elemanın parasını ödeyemiyordu. Bunlarla çok sıkıntı çektik” diye konuştu.

5e3d23a1554284080891259a.jpg

‘HAZIR GİYİM İMALAT YERİ KONYA’YA KAZANDIRILMALI’

Konya’ya hazır giyimde bir imalat yeri yapılması gerektiğinin altını çizen Aziz Güleç, “Konya’da üretim yapabileceğimiz bir alan oluşturulması için başvuruda bulunduk. Konfeksiyoncular olarak bize bir alan temin edilmesini istiyoruz. Yaklaşık iki- üç yıldır arsa bekliyoruz. 500-550 kişinin olduğu bir liste verdik. Milli Emlak’tan arsa ayırtmıştım ancak şu an o arsanın maliyeti de çok arttı. Ne yazık ki bizim buna gücümüz yetmiyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesinden bir destek bekliyoruz. Bu arsayla birlikte imalat yapmaya başlayacağız. Herkes kendi dükkanı olsun istiyor. Biz imalat yapmak isteyen üyelerimizin dilekçelerini aldık. Henüz bir sonuç çıkmadı. Eğer bu projemiz hayata geçerse hazır giyim üretimi için büyük mağazalar yapacağız. İmalat yerleri yapacağız. İmalatla birlikte 100 lira değerinde olan bir ürünü 50 liraya satacağız, fiyatlar yarı yarıya düşecek. Katkısı bize çok büyük olacak” şeklinde konuştu.

24a25631-400e-45bf-b453-fb63a6cd832d.jpg

‘BÜYÜK İMALATÇILARA İHTİYACIMIZ VAR’

Konya’da küçük çaplı imalatçılar olduğunu ancak büyük çaplı imalatçılara ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Güleç, “Konya olarak tekstilde Ankara’dan sonra en iyi iliz. Özellikle de bayan giyimde çok başarılıyız. Konya’da bayan giyiminde ikinci sıradayız. Bu konuda Konya’ya gereken değerin verilmesini bu yönde gerekli adımların atılmasını temenni ediyoruz. Türkiye’de hazır giyimden ziyade imalat fazlalaştı. Mesela ben imalat yapıyorum ama küçük imalatçıyım. Bizim büyük imalatçılara ihtiyacımız var. Sanayide yanında 50 tane 100 tane adam çalıştıran insanlarımız var. Bir de bizim için temin edilen arsada çıraklık okulu açmak istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

partnerschaftliches-handeln-dsc-0178.jpg

hazir-giyim-aziz-gulec.jpg