Çocukları kurban kesimine maruz bırakmayın!

Pandomim Psikolojik Danışma Merkezi Psikolog Abdullah Duysak, Kurban Bayramı’nın çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Çocukları kurban kesimine maruz bırakmayın!

Pandomim Psikolojik Danışma Merkezi Psikolog Abdullah Duysak, Kurban Bayramı’nın çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kurban Bayramı’nın çocuklara nasıl anlatılması gerektiğine değinen Psikolog Abdullah Duysak, 0-7 yaş aralığındaki çocukların kesinlikle kurban kesimine maruz bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Kurban kesimine maruz kalan çocukların ilerleyen zamanlarda ruh dünyasında ciddi zararların meydana gelebileceğine dikkat çekti.

cocuklari-kurban-kesimine-maruz-3.jpg

‘KURBAN KESİMİ ÇOCUKLARDA DEPRESİF EĞİLİMLERE YOL AÇABİLİR’

Çocukların kurban kesimine şahit olmalarının çocuklarda bazı etkiler yaratabileceğini belirten Abdullah Duysak, “Yapılan araştırmalar 12-13 yaş grubundaki çocukların kurban kesimine tanık olmaması gerektiğini gösteriyor. Ancak biz 0-7 yaş grubundaki çocukların kesinlikle kurban kesimine maruz bırakılmaması gerektiğini söylüyoruz. Bazı ebeveynler Kurban Bayramı’nın önemini anlatmaktansa çocuklarına kurban kesimini gösterip bu durumu yaşatarak anlatmayı tercih ediyorlar. Ancak bu sahneler çocukların ruh dünyasında ciddi zararlara neden olabiliyor. Özellikle 0-7 yaş arasındaki çocuklar kurban kesimine maruz kaldıklarında çiğ kan kokusunu sevme, acı verme, saldırganlık gibi ilkel tepkilere sahip olabilirler ve bu tepkilerin düzelmesi çok zorlaşabilir. Kurban kesilirken çocukların beyninde bu gibi temalar oluşabilir. Çocuklar kurban kesim sahnesini bir hayvanın öldürüldüğü, kanın akıtıldığı, zarar verildiği şekilde algılayabilir. Bu durum da çocuklarda şiddet içerikli davranışlara, öfke krizlerine, depresif eğilimlere yol açabilir. Bazı çocuklarda ise zarar görme, kaygı, korku, gece korkusu durumları olabilir. Bu noktada dikkat etmemiz gerekir” diye aktardı.

cocuklari-kurban-kesimine-maruz-2.jpg

‘KURBAN BAYRAMI’NIN TEMELİNİ ANLATMAK GEREKİR’

Çocuklara Kurban Bayramı’nın gerçek temelinin anlatılması gerektiğine vurgu yapan Abdullah Duysak, “ Bazı ebeveynler kurbanla ilgili daha detaylı manevi bilgiler paylaşıyor ancak bu durum özellikle 0-7 yaş grubundaki çocukların kafasını karıştırabilir. Soyut geçerliliğin tam anlamıyla oturmadığından dolayı Kurban Bayramı temel dini bir bayramdır. Diye açıklanmalıdır. Hazreti İbrahim oğlunu kurban edecekken onun teslim etmeyip kurban indirilmiş ve onun bu hayvanı kurban edilmesi emredildi. Ya çocukların aklı bu kadar bilgiden bir şey anlamayacak ya da çocuğun kurban edilmesi sahnesi odaklanacaktır. Bundan sonra çocukların gördüğü, olaylarla kendi ya da yakınlarının başına gelebileceği endişesi yaşar. Anne kaybetme, baba kaybetme korkusu ya da kendisinin ölebileceği korkusu birçok alanlarda görülmüş olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :