Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kaybedecek bir dakikamız bile yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz'' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kaybedecek bir dakikamız bile yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından afete ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Ülkemiz tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir alanda ve şiddette sallandı. Cumhuriyet tarihinde 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük 2 afeti aynı gün art arda yaşadık. Artçı sarsıntıların sayısı 3 bin 170'i bulan bu depremler yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 10 ilimizde ağır yıkımlara yol açarken yakın çevredeki kimi illerde de küçük çaplı hasarlara sebebiyet verdi. Yıkım etkisi takriben 500 km'lik, hissedilen etki ise 1000 km'den fazla bir alana yayıldı. Kahramanmaraş depremleri doğrudan yerleşim yerlerimizin altında yaşandı. Bu depremler istisnai bir tabiat olayları olarak değerlendiriliyor.

CAN KAYBI 35 BİN 418'E YÜKSELDİ

- Depremde hayatını kaybeden 35 bin 418 vatandaşımızın her birine rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Böylesine büyük bir felaket hangi ülkede yaşanırsa yaşansın görülebilecek aksaklıklar elbette bizde de yaşandı. Milletimizin şüphesi olmasın; devletimiz tüm imkanlarıyla deprem bölgesine bir an önce ulaşmak ve çalışmalara başlamak için canla başla mücadele etmiştir. Milletimiz de kendiliğinden harekete geçmiştir.

CAN KAYBI ERZİNCAN DEPREMİNİ AŞTI

- 47 bin binada 217 bin konut acil yıkılacak olarak tespit edildi. Son vatandaşımızı oradan çıkartana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.1939'daki Erzincan depreminde 32 bin kişi hayatını kaybetmişti. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımdan 1 yıl sabretmelerini istiyorum. Deprem bölgelerindeki vatandaşlara istirhamımdır; şehirlerine, ilçelerine, mahallelerine, evlerine, işlerine, velhasıl hayatlarına sahip çıkmalarıdır. Yılgınlığa, bezginliğe asla kapılmadan beraberce bu felaketin acısını dindirecek, yarasını saracak, kayıplarını telafi edeceğiz.

"MART BAŞI İTİBARIYLA 30 BİN KONUTUN İNŞASINA HEMEN BAŞLIYORUZ"

- Hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. Birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız 1 yıl içinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır.

- Bankacılık sektörümüz, Hazine ve Maliye Bakanlığımız öncülüğünde 2022 karlarını yüzde itibarıyla belli bir oranını, şu an itibariyle 50 milyar lira civarında, bunları dayanışma paketi olarak depreme tahsis ettiler. Bu meblağ depremzedeler için yapılacak çalışmalarda kullanılacaktır.

- Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır. Ülkemizin ihracatına 20 milyar dolar katkıda bulunan bölgenin ayağa kalkmasını sağlamak için her türlü katkıyı sağlayacağız.

"YARIN AKŞAM KKTC VE AZERBAYCAN'DAKİ TÜM TELEVİZYON KANALLARI VE RADYOLARIN KATILIMI İLE 'TÜRKİYE TEK YÜREK' SLOGANIYLA BİR YARDIM KAMPANYASI DÜZENLENECEK"

- Vergi ertelemelerinden bankacılık düzenlemelerine kadar pek çok unsuru içeren yaklaşık 638 bin mükellefimiz yararlanacaktır. AFAD'a yapılan şimdilik tutarı 8, 3 milyar lirayı bulan yardımların tamamını deprem bölgesi için kullanıyoruz. Yarın akşam saat 20.00'da KKTC ve Azerbaycan'daki tüm televizyon kanalları ve radyoların katılımı ile 'Türkiye Tek Yürek' sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARINA ACİL İHTİYAÇLARI İÇİN 100 BİN LİRA NAKDİ YARDIM

- Şahsımızın ve arkadaşlarımızın maaşlarından yaptıkları taahhütler iş insanların katkılarıyla AFAD'a toplamda 136 milyon 586 lira bağış kararı aldık.

- Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz. Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır.

- Halihazırda kamu yurtları ve oteller olmak üzere 1.6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacını karşılamış durumdayız. Tahliyeler ve kendi imkanlarıyla 2 milyon 200 vatandaşımızın bölge dışına çıktığını değerlendiriyoruz.

- Katar'dan yola çıkmaya başlayan 10 bin konteynırı ülke içi ve dışından yapacağımız takviyelerle ihtiyaç sahiplerinin hizmetine vereceğiz.

- Kamu misafirhaneleri başta olmak üzere diğer barınma tesislerini de bu amaçla kullanıyoruz. Kredi ve Yurtlar Kurumumuza bağlı yurtlarımızı da öğrencilerimizin mağduriyetine meydan vermeden depremzedelere açtık. Binlerce üniversite öğrencimiz, akademisyenimiz, idari personelimiz deprem bölgesinde çalışmalarda aktif görev alıyor.

- Deprem bölgesinde tüm okullarda ikinci dönemde devam şartı aranmayacaktır. Deprem bölgesinde 1 mart itibariyle 10 ilimizde ki, buna Elazığ'ı ilave edeceğim şartları uygun okullarımızda eğitim, öğretime başlama imkanını veriyoruz. Eğitimci ordumuzun barınmadan gıdaya, arama kurtarmadan destek organizasyona kadar her alanda yürüttüğü çalışmaları takdirle karşılıyoruz.

"BU İFTİRALAR ASLA MİLLETİM TARAFINDAN AFFEDİLMEYECEKTİR"

- Barajların patladığından ve ne yazık ki su tutmaz hale geldiğinden bahsetmeye başladılar. Bu sosyal medyanın bu noktada attığı iftiralarla özellikle bu zor zamanda ne yazık ki Türkiye'de siyaset, ana muhalefet ciddi manada çirkinleşti. Öbür taraftan Borsa İstanbul'daki atılan adımlarla ilgili SPK'nın önüne gidip gösteri yapıyorlar ve bu milletin paralarının yok edildiğinden bahsediyorlar. Gün beraber olma zamandır, hayatın yalan. Bu iftiralar asla milletim tarafından affedilmeyecektir.

- Her türlü çirkinliği sergileyenleri şimdilik biz de not ediyoruz. SPK önüne gidenleri, öğrencilerimizi kışkırtanları, canla başla yürütülen faaliyetleri sabote etmeye kalkanları asla unutmayacağız.

Etiketler :