Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl krizi için kritik adım

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl krizine ilişkin Rusya'nın Soçi kentini ziyaret edeceğini belirterek "Bu konuda yeni gelişmelerin olacağını, yeni aşamalara geçilebileceğini değerlendiriyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl krizi için kritik adım

2022 yılında Türkiye'nin girişimleri ile başlayan tahıl koridoru geçtiğimiz temmuz ayında Rusya'nın anlaşmadan çekilmesi ile sona erdi.

Kuraklıkla mücadele eden birçok Afrika ülkesi için kritik önem taşıyan bu kararın ardından Türkiye, Rusya'nın yeniden anlaşmaya dönmesi için harekete geçti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl krizi Soçi'ye gideceğini duyurdu.

'YENİ AŞAMAYA GEÇİLEBİLİR'

MKYK sonrası açıklama yapan Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl koridoru için çabalarını sürdürdüğünü belirterek, "Yakın zamanda Soçi'ye bir ziyareti olacak. O ziyaret sonrasında bu konuda yeni gelişmelerin olacağını, yeni aşamalara geçilebileceğini değerlendiriyoruz" dedi.

RUSYA ŞARTLARINI AÇIKLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise çekildiği Tahıl Anlaşması’na ilişkin, anlaşmanın şartlarına uyulmadığını belirterek, "Rusya'ya yönelik yükümlülükler tamamen gözardı edildi. Üstelik Avrupa limanlarındaki gübrelerin serbest olan sevkiyatını bile engellediler. Ancak bu yaptırım uygulanmaması gereken insani bir eylemdi. Bu gerçekleri göz önünde bulundurarak, anlaşmayı yeniden uzatmayı reddettik ve Rus tarafına karşı yükümlülüklerin gerçek anlamda yerine getirilmesi durumunda Rusya, Tahıl Anlaşması'na geri dönmeye hazır.” demişti.

'NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de geçtiğimiz günlerde tahıl anlaşmasının yeniden devreye alınması hâlinde Rusya’nın özgürce gıda ihracatı gerçekleştirebilmesini sağlamak üzere ne gerekiyorsa yapacaklarını açıklamıştı.

'TAHIL ANLAŞMASI'NIN ÖNEMİ

Temmuz 2022'de yürürlüğe girmesinden bu yana üç kez yenilenen anlaşma, tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından çıkarak güvenli bir koridordan dünyaya ulaşmasını sağlıyordu.

Ancak Rusya, geçen ay BM ve Türkiye arabuluculuğuyla Temmuz 2022’de imzalanmış olan tahıl anlaşmasından çekildi.

Dünyanın en büyük tahıl üreticisi olan Rusya, ABD ve AB yaptırımları nedeniyle tahıl ihraç edemezken, Ukrayna ise Rusya'nın anlaşmadan çekilmesi ile limanlarda bekleyen gemileri dolaşıma sokamadı.

Küresel gıda krizinin tehdit ettiği az gelişmiş ülkeler anlaşmanın bozulmasından en büyük zararı gören ülkeler oldu.

Kenya hükümeti, Rusya'nın anlaşmadan çekilme kararını "sırtından bıçaklama" olarak tanımlarken, Afrika Boynuzu'ndaki ülkelerin orantısız bir şekilde bu karardan etkilendiğini söyledi.

Etiketler :