Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde adaylardan biri seçimden çekilebilir mi? Çekilirse seçimde nasıl bir yöntem takip edilir?

14 Mayıs 2023 seçim sonuçları ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Peki, adayların birinin adaylıktan çekilmesi durumunda ikinci tur nasıl yapılacak. İşte yanıtı...
Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde adaylardan biri seçimden çekilebilir mi? Çekilirse seçimde nasıl bir yöntem takip edilir?

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nda yer alan maddeye göre, ilk turda salt çoğunluk sağlanamaması halinde ikinci tur, ilk seçimi takip eden ikinci pazar gününde (14 gün sonra) yapılır. Kanunda yer alan 'Seçim sistemi ve uygulanması' başlığındaki 4. maddede bu durum şu ifadelerle ele alınmıştır:

"Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir."

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu kapsamda, 14 Mayıs seçimlerinde salt çoğunluğun sağlanamamasıyla birlikte ikinci tur seçimleri 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek.

Peki, 2. Tur seçimi öncesinde adayın biri adaylıktan çekilebilir mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve görevlerini belirleyen Anayasa Hükmünün 101. Maddesinde bu konu yürürlüğe bağlanmıştır.

Madde aynen şöyledir:

“MADDE 101 – Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir.

Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.”

Etiketler :