Çumra yeni projelerle cazibe merkezi olacak

Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, Çumra’da yapmayı planladıkları projeler hakkında gazetemize bilgiler verdi. Planladıkları projeleri hayata geçirdiklerinde Çumra’nın çehresinin değişeceğini ifade eden Başkan Candan, şehrin merkezinde kentsel dönüşüm başlatarak yeni bir Çumra ortaya çıkaracaklarını söyledi.
Çumra yeni projelerle cazibe merkezi olacak

Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan Çumra’ya kazandırılacak olan Organize Sanayi Bölgesi, kentsel dönüşüm ve Çatalhöyük projeleri hakkında bilgiler verdi. Kentsel dönüşüm kapsamında kamu binalarında düzenleme yapacaklarını söyleyen Başkan Recep Candan, şehrin merkezindeki trafik sorunu da çözerek yolları rahatlatacaklarının da altını çizdi.

av-recep-candan-2.jpg

‘KAMU BİNALARI DÖNÜŞTÜRÜLECEK’

Çumra çarşı merkezinde bir kentsel dönüşüm çalışmalarının olduğunu ifade eden Av. Recep Candan, “Çumra’nın hükümet binası, adliye binası, jandarma binası gibi kamu binalarının olduğu alanımız var. Bu alandaki bütün binalar eski olduğu için bunların yenilenmesi gerekiyordu. Buradaki yollarda da yıllar boyunca bir plansız yerleşme olduğu için trafik anlamında sorun yaşıyorduk. Bunun üzerine bir planlama yaptık. Bir taraftan kamu binalarını dönüştürelim bir taraftan da taşımamız gerekenleri dışarıya taşıyalım istedik. Böylece hem şehir merkezinde yolları rahatlatmak hem de otopark alanları oluşturmak istiyoruz. Kamu binalarında merkezde kalması gerekenleri ileriye dönük 100 yıllık bir projeksiyonda yerli yerince planlayarak yapılmasını sağlamak istiyoruz. Doğru bir master planı içerisinde konumlanmasını sağlamaya çalışacağız. Adliye binasının doğru bir lokasyonda olmasını da sağlayacağız. Öncelikle bunu Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a arz ettik. Sağ olsun Bakanımız bu projemizi uygun buldu ve destekledi. Daha sonra Murat Kurum Bakanımız İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu ile görüşmeler yaptı. Jandarma binasının şehir dışına taşınmasına yönelik adımlar atıldı” diye aktardı.

konya-cumra-ilcesi-1.jpg

‘2022 YILINDA PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

2022 yılının birçok projenin temel atma safhasına geleceği bir yıl olacağını aktaran Candan, “Kentsel dönüşüm kapsamında 16 tane irili ufaklı binayı kaldırıp yerine bir hükümet binası, bir cami ve bir de belediye binası yapılacak. Yeşil alanımızı orada büyütmüş olacağız. Jandarmanın olduğu yere yeni bir cami planımız var. Askerlik şubesinin yerine yeni hükümet binasını planlayıp yönünü şehir meydanına ve yeşil alana bakacak şekilde yaptırmak istiyoruz. Belediye binasını da postane, Türk Telekom ve KOSKİ’nin olduğu bölgedeki binaları kaldırarak bu alanlara yapmak istiyoruz. Eski hükümet ve eski adliyle binasını tamamen temizlemiş oluyoruz. Kenardaki yollarımız 6-7 metrelik daracık yollardı. 17 metrelik adanın 4 etrafını yollarla çeviriyoruz. Şehir meydanının altına kapalı bir otopark planlıyoruz. Burada sadeleştirme yapıyoruz. 15 civarındaki kamu binasının bir kısmını dışarıya gönderip bir kısmını birleştireceğiz. Ortada toplam 3 bina kalacak. İstasyondan gelen yolcularımız indiklerinde direkt şehrin merkezine gelecekler. Bu merkezde bir şehir meydanı onları karşılayacak ve yeşil alanımız ve parkımız olacak. Bir taraftan devletin hükümet binası bir taraftan belediye olacak. Tam da bunların orta noktasında güzel bir camiyle mühür vurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

av-recep-candan-1.jpg

‘ORGANİZE BÖLGESİNDE YIL SONUNDA YER TAHSİS EDİLECEK!’

Çumra’ya kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesinde 1 milyon metre karelik mevcut alan olduğunun bilgisini veren Candan sözlerine şöyle devam etti: “Buna 8 buçuk milyon metrekare ilave alan eklenecek. Şu anda 1 milyon metrekarelik alanımız dolu ve oradan arsa tahsisi yapamıyoruz. Ancak imar planlarımız onaylandı. Sadece parselasyon planlarını yaptıracağız. Çumra Organize Sanayi Bölgesinde yıl sonu itibarıyla yer tahsisi yapılacak. Organize Sanayi Bölgesi, İçeri Çumra ve Alibeyhüyük’üne de doğalgazın gelmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çumra’da zaten doğalgazımız 10 yıldır var. OSB’de yok. Bunun için görüşmelerimizi yaptık. Şu an fizibilite raporları hazırlanıyor. Buğday pazarımızın etrafına yazıhaneler yapıldı şimdi depolarını yapıyoruz. Burada 56 tane yazıhane var ama etrafına talebe bağlı olarak 20 küsur tane depo yapacağız. Sırçalı’da yaptığımız çalışma alanına açık hava tarım müzesi yapmayı düşünüyoruz. Hastaneye ek bina yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Geçen sene köy ve mahallelerimiz arasına toplam 50 kilometre yol yapabilmişiz. Bu sene 100 kilometre ve üstünü hedefliyoruz.”

konya-cumra-ilcesi-2.jpg

‘ÇATALHÖLYÜK TÜRKİYE’NİN GÖZBEBEĞİ!’

Çatalhöyük’ün Türkiye’nin gözbebeği olduğunu vurgulayan Candan, “Çatalhöyük, dünyanın ilk bilinen yerleşim yeridir. 9 bin yıllık tarihi vardır. İlk ticaretin yapıldığı, ilk dokumanın yapıldığı ilk tarımın yapıldığı ve bir sürü ilklerin yaşandığı bir yerdir. 9 bin yıl önceki Çatalhöyük medeniyeti aslında bizim bugünkü topluluğumuz gibi bir hayat yaşamıştır. Konya Büyükşehir Belediye’mizin MEVKA destekli ziyaretçi karşılama merkezi yatırımı var. İnşallah bu sene faaliyete geçecek. Bu projenin gerçekleşmesini heyecanla bekliyoruz ama bunun ötesinde biz Çumra merkezde bir Çatalhöyük Mahallesi oluşturmak istiyoruz. Çumra Belediyesi olarak hemen Çumra’nın kenarında 20-30 tane Çatalhöyük evinden oluşan yer yapmak istiyoruz. O günkü Çatalhöyük yerleşkesinin portatifini o günkü kullanılan kerpiçle yapmak istiyoruz. 20-30-40 odalı bir yerleşke olacak. Bütün buluntuların imitasyonlarının yer alacağı bir yer olacak. Çatalhöyük’te kazı ekibinin bulduğu duvar resimlerini de canlandıracağız. Buna ilişkin elimizde sadece bir hayalimiz var. Bu hayali mimar arkadaşlarımız projeye dönüştürmeye çalışıyorlar. Görseller yavaş yavaş hazırlanıyor” diye aktardı.

av-recep-candan-3.jpg

‘AĞAÇ OLMAYAN KÖYLERİMİZİ AĞAÇLANDIRIYORUZ’

Ağaç olmayan köylere ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını dile getiren Candan, “Ağaç olmayan köylerimize yaklaşık 15 bin metre kare alan belirliyoruz. Buraların ağaçlandırılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Muhtarlarla beraber onlardan da birazcık vanaların açılıp kapatılması konusunda yardım istiyoruz. 2020 yılında göreve gelir gelmez ilk uygulamalarımızdan biri bu oldu. Birkaç köyde bu tür çalışmaları gerçekleştirdik. Başarılı sonuçlar aldık. Ağaç olmayan bütün mahalle ve köylerimizde bunu yapacağız. Meyve ağaçları, peyzaj ağaçları gibi ağaçlar dikiyoruz. O köyle hem ağaç kültürünü aşılayalım hem de çoluk çocuk gittiği zaman dalından meyvesini koparabilsin, yiyebilsin hem de ortalarında boşluk bırakıyoruz ki ağaçlar biraz daha büyüdüğünde kır düğünü yapabilsinler. Sırçalıhüyük’ümüzün 100 bin metre karesi normal yeşillendirilmiş alandı biz hiç çalışılmayan 150 bin metre karelik alanında peyzaj çalışmasına gidiyoruz. Yani burası aslında fiilen Çumra’nın bir millet bahçesi olacak. Toplamda 250 bin metre karelik bir millet bahçesi olacak” şeklinde konuştu.

konya-cumra-ilcesi-3.jpg

‘MANEVİ HİZMETLERİ DE ÖNEMSİYORUZ’

Maddi hizmetlerin yanında manevi hizmetleri de önemsediklerinin altını çizen Candan, “Fiziksel yatırımları ne kadar yaparsanız yapın insanların eğer ulvi, dini ve ahlaki duygularına hitap edemiyorsanız, onları doğru şekilde besleyemiyorsanız yaptığınız çalışmaların tatminsizlik sonucu doğurmaktan başka bir anlamı da olmuyor. Dünyalık işler deniz suyu gibidir. İçtikçe insanın hararetini artıran bir boyutu vardır. Park, bahçe, yol, bina, eser çalışmaları yapacağız ama aynı zamanda özellikle gençlerimizin kendi milli kimliklerini kaybetmemelerini sağlayacağız. Bu yönde gerek kültürel faaliyetler gerekse eğitime dair faaliyetler üzerinde de çalışmamız gerekiyor. Çumra Çatalhöyük Belediyesi Spor Kulübümüz var. Sürekli Türkiye şampiyonalarına katılıyoruz ve genellikle iyi bir derece çıkartıyoruz. Ulusal takımlara da sporcu yetiştiriyoruz. Yaz spor okulları anlamında hem Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzle hem Milli Eğitimle hem de Büyükşehir Belediyemizle beraber çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları da inşallah daha iyi noktalara götürmeyi arzu ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

konya-cumra-ilcesi-4.jpg

konya-cumra-ilcesi-6.jpg

konya-cumra-ilcesi-7.jpg

konya-cumra-ilcesi-8.jpg