Çumralıoğlu İHO’da Nevruz coşkusu

Baharın gelişinin habercisi Nevruz, Çumralıoğlu İmam Hatip Ortaokulu’nda coşkuyla kutlandı.
Çumralıoğlu İHO’da Nevruz coşkusu

Baharın gelişinin habercisi Nevruz, Çumralıoğlu İmam Hatip Ortaokulu’nda coşkuyla kutlandı. Çumralıoğlu İmam Hatip Ortaokulu Müdür Yardımcısı Hacı Ali Kılınçel, Nevruzun Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından kutlanan bahar bayramı olduğu belirtti.

2-011.JPG

Okul bahçesinde gerçekleştirilen kutlamaya Konya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yeşiltaş, okul öğretmenleri, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı. Okulun 7. sınıf öğrencileri Nevruz şiirini okurken yabancı öğrencileri ise İstiklal Marşı’nı okudu. Kutlamalarda süslenen yumurtalarla yumurta kırma yarışı yapılırken, örs ile demir dövme ve ateş üzerinden zıplama etkinlikleri düzenlendi. Türklerin ilk ata yurdunun Orta Asya olduğunu aktaran Çumralıoğlu İmam Hatip Ortaokulu Müdür Yardımcısı Hacı Ali Kılınçel, “Türkler Orta Asya’dan farklı bölgelere göç ederek, ulaştıkları bölgelere kültürlerini taşımışlardır. Türk dünyası ve toplulukları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve onlarla her alanda iş ve gönül birliği yapabilmek adına 21 Mart Nevruz Günü’nü içine alan hafta, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak ilan edilmiştir. Tabiat ile iç içe yaşayan, toprağı ana olarak vasıflandıran Türkün düşünce sistemi  baharın gelişi elbette önemli bir yere sahip olacaktır. Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından kutlanan bahar bayramıdır. 1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinde; Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon Nevruz Bayramı’nı milli bayram olarak ilan etmişler ve bugünün coşkuyla kutlanmasına önem vermektedirler” diye konuştu.

3-011.JPG

“BİRLİK VE BERABERLİĞİN SEMBOLÜ”

Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon Nevruz Bayramı’nın her yönüyle Türk gelenek ve görenekleri ile zenginleştiğine değinen Kılınçel, “Nevruz, temeli 5 bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkiye’de ise 1991 yılından beri kutlanmaktadır. Türk topluluklarında nevruz, birlik ve beraberliğin sembolü haline gelmiştir. Nevruzda, Türk dünyasından birçok gelenek vardır ve bunlar yaşatılır. Nevruz törenlerinde kabir ve akraba ziyaretleri yapılır, mevlit okutulur, evler temizlenir, yeni elbiseler giyilir, ateş üzerinden atlanır, çadırlar açılır ve sofralar kurulur. Güreş ve at yarışları gibi gösteriler de düzenlenir. Nevruz, Türk inanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen ataların ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş hiç sönmeden binlerce yıl yandı. Nevruz’da açan güller, geleceğe umut taşısın. Etkinliklerin ardından davetlilere ve öğrencilere lokma tatlısı dağıtıldı.   YİĞİT BERKAY ÇOPUR  / YENİ HABER GAZETESİ

4-009.JPG

5-009.JPG