Damacana su satışı arttı

Pandemi sürecinde damacana su satışının Türkiye genelinde yüzde 70 civarında artmasıyla birlikte sirkülasyon da arttı. Uzun süre kullanılan damacana sağlığı tehdit ediyor. Bu nedenle üzerlerinde üretim tarihleri yazan damacanalar, kare kodla da takip edilmeye başlandı.
Damacana su satışı arttı

Koronavirüs süreciyle birlikte başlayan sokağa çıkma kısıtlamalarıyla insanlar evlerinde kalınca su tüketiminde de artış yaşandı. Konya’da damacana su satışları mart ayından bu yana yüzde 70 artarken, damacana su satışı yapan bayi sayısında da artış yaşandı. Sirkülasyonun da artmasıyla damacanaların kullanım süresi olan 70 dolumu takip edebilmek için firmalar farklı yöntemler denemeye başladı. Üretim tarihinin yazıldığı damacanalar, bazı firmalar tarafından kare kod ile elektronik ortamda takip edilmeye başlandı.

atilla-isik.jpg

‘SU SATIŞLARIMIZ HAREKETLENDİ!’

Pandemi döneminde su satışlarının hareketlendiğini belirten Baksan Enerji Limited Şirketi Genel Müdürü Atilla Işık, “Devletin belirlediği sisteme göre bir damacananın ömrü 5 yıl oluyor. Biz Baksan Enerji olarak henüz kare kod sistemine geçmedik. Damacananın üzerinde üretim tarihi yazması zorunludur ve her damacananın üzerinde de üretim tarihi yazar. Koronavirüs salgın döneminde su satışlarımız çok hareketliydi. Baksan Enerji olarak, çukur enerji içeceği, Pınar su, Türkmen su, sodalı içecek grubu, ağam şalgamları gibi ürünleri bünyemizde bulunduruyoruz. 6-7 ay önce gıda ve içecek gruplarımız çok hareketliydi. Şu anda hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması pandeminin ilk başlarındaki gibi bir yoğunluğa neden olmadı. Normal yaptığımız cironun üstüne yüzde 10 civarında bir artış oldu. Orijinal bir damacana kullanıldığı zaman koku yapmaz ama 5-6 yıl sonra koku yapabiliyor. Devletimiz zaten o yüzden önüne geçmek istedi” şeklinde konuştu.

damacana-su-satisi-artti-1.jpg

‘BAYİLERDE ARTIŞ YAŞANDI’

Pandemi döneminde su tüketimi artınca birçok yerde bayi sayılarında artış yaşandığının bilgisini veren Atilla Işık, “Örneğin normalde 7 bayiyle çalışırken şu anda 9 bayiyle çalışıyoruz. Pandemi döneminde bayilerimizin cirolarında da artış yaşandı. Bizim en çok yoğun olduğumuz dönemler yaz dönemleridir. Yazın su satışlarımız yüzde 55 oranında artar. Müşterilerimizden aldığımız boş damacanayı fabrikaya gönderiyoruz. Tekli doluma gidiyor. Fabrikada da sistem şu şekilde işliyor: Önce damacananın tarihine bakıyorlar. Beş yılı doldurduklarında ise o hurdaya atılıyor. Eğer beş yıl dolmadıysa sistem otomatik olarak dezenfektan işlemini yapıyor. Dezenfektan yapıldıktan sonra doluma geçiyor. Konya bölgesi olarak Türkmen su da günlük 380 ile 400 arasında su satışı yapıyoruz. Şu anki sistemde bu şekilde bu rakam pandemi döneminde yüzde 12 civarında artış gösterdi” şeklinde konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

damacana-su-satisi-artti-3.jpg

damacana-su-satisi-artti-4.jpg