Davetiye artık tozlu raflarda

Çiftlerin en mutlu günlerini duyurdukları renkli renkli davetiyeleri kâğıt krizi vurdu, davetiye bastırmak artık lüks hale geldi.
Davetiye artık tozlu raflarda

Fiyatlar yükseldi, eskiden binlerce bastırılan davetiye sayısı azaldı. Ancak gelenekler değişti. Fiyat artışı çoğu çifti dijitalleşmeye itti. Fiyatların artmasıyla birlikte bastıkları davetiye adetinde düşüş olduğunu söyleyen matbaacılar kağıt krizinin davetiyeyi de vurduğunu söylediler.

img-9827.jpg

‘ÜRETİMİMİZ SIKINTIYA GİRDİ’

Kağıt kriziyle birlikte üretimlerinin sıkıntıya girdiğinin altını çizen Güler Ofset İşletme Müdürü Mehmet Yücel, “Son zamanlarda ham maddeye gelen zamlardan dolayı stokçuların da buna dahil olmasıyla birlikte ham madde bulmakta zorluk çekiyoruz. Normal ürünün değeri 5 lirayken 8-9 liraya ürün almaya kalkıyoruz. Bu da bizi zorluyor. Üretim yapamıyoruz. Satışımız ona göre oluyor. İhracatımız yavaşladı. Sektörde bu tür sıkıntılarımız var. Dövizin düşmesine rağmen kağıda döviz bazında zamlar geliyor. Başladığımız yere tekrar döndük. Üretim hususunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kağıtta çok büyük sıkıntılar var. Kağıdın Türkiye’deki üretimi iç piyasa yetmiyor. Kağıdın ihracatı da çok fazla olduğu için ithal kağıt kullanmaya çalışıyoruz. Onların da navlun bedellerinden dolayı Türkiye’deki kağıttan daha pahalıya geliyor. Kağıda ulaşımımız her türlü kesildi” diye konuştu.

img-9819.jpg

‘ESKİDEN BİN TANE BASTIRIYORLARDI ŞİMDİ 100 TANE’

Davetiye fiyatları artınca davetiye basım adedinde düşüş olduğunu kaydeden Mehmet Yücel, “Maliyetler yükseldiği için artık düğün davetiyeleri dijitale döndü. Herkes davetiyelerini Whastapp’tan göndermeye başladı. Şu an düğün davetiyelerine talep yok.  Talep olsa bile ham madde sıkıntısı var. Bu da haliyle maliyetleri artırıyor. Karşımızda yüzde 200 oranında zam var. O nedenle kişiler ya davetiye yaptırmıyor ya da davetiye yaptırdığında adedini az yaptırıyor. Artık dijitale yönelmeye başladılar. Çiftler eskiden bin-2 bin kişilik davetiye bastırırken şimdi 100 adete kadar düştü. Kağıda gelen yüzde 200 zammı yansıtamadığımız için yüzde 50 zam yansıtıyoruz. Sadece personellerimizin giderini karşılayacak şekilde fiyatları artırdık. Kendimiz artı olarak para kazanamıyoruz” ifadelerini kullandı.

img-9849.jpg

‘KAĞIT KRİZİ BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLER’

Yaşanan kağıt krizinin bütün sektörleri etkilediğini ifade eden Mehmet Yücel, “A4 Fotokopi kağıdı 20 lira civarındaydı şimdi 50-60 lira civarında satılıyor.  En iyisi ise 80-90 liralara satılıyor. Önceden bir top A4 kağıdının en iyisi 35 liraydı.  Kağıt krizi ülkedeki bütün sektörlerin hepsini etkiler. Hemen hemen her sektörde kataloğundan tutun da kullanım kılavuzuna kadar hepsini etkiler. Bizi girdisi olmadığı için çıktısı bütün sektöre yansır.  Davetiye fiyatlarımız önceden 250 liradan başlayıp 400 liraya kadar çıkıyordu. Şimdi 450 liradan başlıyor 800 liraya kadar çıkıyor. Şu anda yüzde 100 zam uygulandı. Şu anda davetiye üretimi yüzde 30’lara düştü. İlerleyen zamanlarda düğün davetiyelerinde adetler düştükçe fiyatlar artacak” ifadelerine yer verdi.

hasan-canli.JPG

‘DAVETİYESİNE GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR’

Düğün davetiyesinin fiyatlarının değişkenlik gösterdiğini kaydeden Canlı Ofset Firma Sahibi Hasan Canlı ise, “Kağıtta tedarik konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. İstediğimiz kağıtları bulamıyoruz. 10 çeşit kağıt istiyorsak 5-6 çeşit kağıt alabiliyoruz. Müşterilerimizi de artı eksi gramaj dediğimiz alanlara yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Kağıt krizi promosyon sektörüne, kitap basımına, davetiye basımına, kağıtla alakalı aklımıza ne gelirse hepsine yansıyor. Çünkü her çeşit kağıdın muhteviyatı çok fazla ve hepsini bulamıyoruz. Düğün davetiyelerinde fiyat artışı yaşandı. Haliyle biz de bunu müşterilerimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle düğün davetiyeleri adetlerinde düşüşler yaşandı. Örneğin önceden 300-400 davetiye basarken şimdi 100-200 adet basıyoruz. Şu anda 100 tane davetiyemiz 100-150 lira civarında satılmaktadır. Önceden 75 lira civarındaydı. Tabi biraz da tercih edilen düğün davetiyesine göre de fiyatlar değişmektedir. Tanesi 10 lira olan davetiyemiz bile var” diye aktardı.

‘ŞU ANDA KAĞIT ALTIN DEĞERİNDE’

Davetiye fiyatlarında yüzde 50 yüzde 60 oranında bir artış olduğuna dikkat çeken Hasan Canlı, “Davetiye fiyatları yeni evlenecek çiftlerin yaptığı masrafların arasında en düşüğü kalıyor. Şu an kağıt altın değerinde. Önceden A4 kağıdı 20 lirayken şimdi 60 lira. Kağıt fiyatları yüzde 300 oranında arttı. Tabi bu da tüketim sektörünü çok sıkıntıya soktu. Davetiyelere de çok yansıdı. Davetiye sayılarında düşüş olsa da bir düğünde davetiye olmadan olmaz. Davetiye bir haber amaçlıdır. Bunları yapmak zorundalar. Ulaşımdaki girdi maliyetleri, konteynırlar yükseldi. Bunların hepsi fiyatları etkiledi. Her sektörde olduğu gibi fiyat artışları yaşanacak. Biz maalesef ki tüketim toplumu olduk. Kağıt krizi biraz da insanları dijital ortama yönlendirdi. Ancak oradan çıkış yolu olursa oradan olur başka türlü olmaz ama biz kağıdı tüketmek zorundayız” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ