Depodaki motorini bu sefer de dolar içti
Doğal olarak da geçtiğimiz hafta benzine 14 kuruş, motorine 15 kuruş zam gelmişti. Dün de Brent Petrol'ün varil fiyatı, Çin'den gelen dış ticaret verileriyle birlikte düşüşe geçti. Düne 58,48 dolardan başlayan petrolün varil fiyatı 59 dolara yükseldi. Sonrasında ise bu rakam 57,35 dolar seviyesine geriledi.
DOLARIN ETKİSİ
Bu arada dün dolar fiyatları da 2,47 lira seviyesinden 2,50 lira sınırına dayandı. Dolayısıyla dolar kuru nedeniyle dün motorine zam geldi. Ve gece yarısından itibaren motorinin litresi İstanbul'da 3,71-3,72 liradan 3,81 liraya, İzmir'de 3,72-3,73 liradan 3,82-3,83 liraya yükseldi.
Petrol fiyatında düşüş olmasına rağmen fiyatlarda düşüş görememizin nedeni dolar kuru, depolanmış akaryakıt ve vergi oranları. Yani akaryakıt şirketleri petrol fiyatları ile dolar kuru arasındaki farkı kapatmak için zam yapmak zorunda kalıyor. Dolar kurundaki artış, dolarla alınan petroldeki düşüşün tüketiciye yansımamasında bir etken.
Daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarında neden düşüş olmadığının nedenini, "Devlet 100 TL’lik akaryakıtın ortalama 60 lirasını vergi olarak alıyor. Bu, 95 oktan benzinde 63 liraya kadar çıkıyor" diye açıklamıştı.
Bakmadan Geçme