Deprem fırsatçılarına geçit verilmeyecek! Fahiş fiyatların hesabı sorulacak

Yaşanan yıkıcı deprem sonrası depremzedeler, farklı şehirlere yerleşmeye başladı. Bunlardan biri olan Konya’da da, bazı ev sahipleri kiralara fahiş fiyatlar uyguladı. Fırsatçılara izin vermeyeceklerini belirten Başkan Sedat Altınay ise, “Birkaç tane kendini bilmez var. Bunların hepsini afişe ettik. Onlarla birlikte çalışmıyoruz ve çalışmayacağız. Bu yanlışın da hesabı elbet bir gün sorulacak.” dedi.
Deprem fırsatçılarına geçit verilmeyecek! Fahiş fiyatların hesabı sorulacak

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 10 ili etkisi altına alan büyük deprem sonrası, depremzedeler çevre illere yerleşmeye başladı. Depremzedelerden kira bedeli almayan ev sahiplerinin yanında, fahiş zam uygulayanlar da oldu.

Bu fırsatçılığın önüne geçtiklerini ve depremzedelerin her zaman yanında olduklarını söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, şu şekilde konuştu; “Biz Konya Emlakçılar Odası olarak gelen tüm depremzede vatandaşlarımıza yardımımız devam ediyor. Kira bedelsiz bile evler temin ettik. Birçok insanımızı evlere yerleştirmeye çalışıyoruz. Valilik ve kaymakamlık öncülüğünde koordine ediliyor. Vatandaşlarımızı oraya yönlendiriyoruz. Kiralarda afaki bir artış yok. Birkaç tane kendini bilmez mal sahibi, 5 bin lira olan ev kirasını 7 bin liraya, 3 bin lira olanı ise 5 bin liraya çıkarıyor. Biz bunların tamamen karşısındayız. Bütün üyelerimiz olarak da fiyat artışı yapan ev sahiplerinin hiçbir şekilde evini kiralamama kararı aldık. Yönetim olarak bu kararı aldık ve tüm üyelerimiz de bu karara uyuyorlar.”

sedat-altinay.jpg

‘HEPSİNİ AFİŞE ETTİK!’

Kiralara zam uygulayan ev sahiplerini afişe ettiklerini vurgulayan Altınay, “Felaketten gelen bir kişiyi, felakete sürüklememiz mümkün değil. Bugün o şehrimizdeki insanlara olmuş, Allah korusun yarın bize de olabilir. Yani birkaç tane kendini bilmez var. Bunların hepsini afişe ettik. Onlarla birlikte de çalışmıyoruz. Bizim duyarlı emlakçılarımız, kira beledi, komisyon bedeli bile almadan depremzedeleri evlere yerleştirmenin yoluna bakıyorlar. Maalesef fırsatçılık yapanlar da var. Onları uyarıyoruz. Bunları yapmasınlar. Bunu yapanlar hakikaten çok detaylı bir incelemeye tabi tutulacak. Kendileri çok zarar görecekler. Bu yanlışın hesabı elbet bir gün sorulacak. Devletimiz güçlü. Ticaret Bakanlığına bağlı, Ticaret İl Müdürlükleri gerekeni yapıyorlar. Fakat bizim oda olarak bir yaptırım yapma yetkimiz yok. Biz bu konuda bütün üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Fahiş fiyat isteyen ev sahiplerinin evlerini hiçbir şekilde kiralamıyoruz. Bundan sonra da kiralamayacağız.” şeklinde konuştu.

‘BUGÜN DEĞİL DE NE ZAMAN DESTEK OLACAĞIZ?’

Depremzedelerden herhangi bir kira bedeli almadan her konuda yardımcı olduklarının altını çizen Altınay, “Hükümetimizin de kısa süre içerisinde bununla ilgili bir karar alınacağı kanaatindeyim. Çünkü yanlış yapıyorlar. Fırsatçılık yapmasınlar. Bakın afet bölgesinde akşamdan sabaha herkes zengindi. Sabah kimsenin bir şeyi kalmadı. Allah korusun bu hepimizin başına gelebilir. Bunun için biz, insanları duyarlı olmaya davet ediyoruz. Depremzedelerden hiçbir şekilde kira almayan insanlar da var. Emlakçılar olarak biz komisyon da almıyoruz. Arabalarımızla götürüp yardımcı oluyoruz. Çünkü büyük bir felaket yaşamışlar. Mağdur olmuşlar. Biz bu vatandaşlarımıza bugün destek olmayacağız da ne zaman olacağız? Her şey para değildir. Bunu kesinlikle bu insanların bilmesini istiyorum.” ifadelerine yer verdi.

‘DEDEMLİ’YE YERLEŞMEYE BAŞLADILAR’

Dedemli Köyüne depremzedelerin yerleşmeye başladığı bilgisini veren Altınay, “Yapılmış olan Dedemli Köyünde birçok ev var. Depremzedelerimiz bu evlere tahsis edilmeye başlandı. Birkaç gün önce orada inceleme de yaptık. Yerleşmiş olan epeyce depremzede vatandaşımız var. Sürekli olarak da gelmeye devam ediyorlar. Odun, kömür desteği de yapılıyor. Diğer eksik olan eşyaları da belediyelerimiz, AFAD, sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızın hepsi yardımcı oluyorlar. Orada gerçekten çok konut var. Yerleştikleri zaman rahat edecekleri kanaatindeyim.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :