Depremde yuvaları Mehir Vakfı kuracak

Depremzede gençlere el uzatan Mehir Vakfı, deprem bölgesindeki gençleri evlendirecek ve ev eşyası ihtiyaçlarını karşılayacak. Mehir Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Özdemir, depremden etkilenen 11 ilde evlenecek çiftelere destek olacaklarını belirterek, “Daha önce Van depreminde yaptığımız gençleri evlendirme projemizi genişleterek 11 ilde uygulayacağız. İlk etapta asgari 1100 çiftçimizi evlendirmeyi planlıyoruz. Mehir Vakfı olarak evlenmek isteyen gençlerimizin düğünlerini yapacağız” dedi
Depremde yuvaları Mehir Vakfı kuracak

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve büyük yıkım oluşturan depremlerin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. 1996 yılında Konya’da kurulan ve ihtiyaç sahibi binlerce genç çiftin evlenmesine vesile olan Mehir Vakfı, depremzedeler için kolları sıvadı.


Mehir Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özdemir, Mehir Vakfı’nın depremzedeler için yapacağı projeleri anlattı. Depremzedelerin yaralarının sarılması için 3 proje yaptıklarını belirten Başkan Özdemir, birinci projede Konya’ya gelen depremzedelerin evlerinin eşya sorunlarını çözmeye çalıştıklarını anlattı. Başkan Özdemir, ikinci projede ise Konya’daki depremzede her bir aileyi Konyalı bir işadamıyla kardeş aile yaptıklarını belirterek, bir yıl boyunca tüm ihtiyaçlarının bu şekilde karşılandığının altını çizdi. Üçüncü projeyi de detaylarıyla anlatan Başkan Özdemir, daha önce Van depreminde yaptıkları proje gibi deprem bölgesindeki 11 ilde de ihtiyaç sahibi evlenecek çiftlerin evlenmesine vesile olacaklarını ve ev döşemelerini yapacaklarını belirtti.

mehir-vakfi-4.jpeg

KONYA’DAKİ DEPREMZEDELERİN YARALARI EN HIZLI ŞEKİLDE SARILIYOR

Başkan Özdemir, Konya’ya gelen ihtiyaç sahibi depremzede ailelerin yaralarını sarmaya çalıştıklarını söyledi. Depremin 3. günü itibarıyla yapılacak yardımları 24 aya yayacak şekilde programlama yaptıklarını söyleyen Başkan Özdemir, “İlk aşamamızda, Konya’ya gelen depremzede kardeşlerimize giyim, mobilya, eşya ve ev döşeme gibi yardımlar yaparak bir rehabilitasyon gerçekleştiriyoruz. Her gün 5 ila 11 depremzede kardeşimizin evine eşyalar döşeniyor. Hayırseverlerimizin destekleriyle bu eşyaların hepsi yeni ve sıfır olacak şekilde alınıyor. İkinci planımızda ise, depremzede kardeşlerimizi Konyalı işadamlarımıza kardeş yapıyoruz. 1 yıl boyunca işadamlarımız bu depremzede kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak. Biz Ramazan ayından sonra depremzede kardeşlerimizin memleketlerine dönmeleri taraftarıyız. Depremzede kardeşlerimiz memleketlerine döndüklerinde ise burada sağlanan yardımların aynısı orada da sağlansın istiyoruz. Bu yardımları da sağlayacağız. Çünkü deprem bölgesinden başka bölgelere kalıcı göçün olmaması gerekiyor. Taş yerinde ağırdır ve bu depremzede kardeşlerimizin yaraları sarılıp memleketlerine dönmesi, yardımların oralarda yapılması gerekiyor” dedi.

mehir-vakfi-1.jpeg

“2 YIL BOYUNCA DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇİFTLERİMİZİ EVLENDİRECEĞİZ “

Ramazan ayında 11 ilin vali ve müftülerini ziyaret edeceklerini ve ihtiyaç sahibi evlenecek çiftlerin evlendirilmesi için gerekli adımların atılacağı projeleri sunacaklarını söyleyen Başkan Özdemir, “Biz daha önce Van depreminde, Elazığ, Kütahya Simav, Pakistan, Bosna Hersek depremlerinde Mehir Vakfı olarak görev aldık ve tecrübe kazandık. Yaralar sarıldıktan sonra fıtri ihtiyaçlar gündeme geliyor. Bunlardan birisi de evlilik ihtiyacıdır. Vefat eden ebeveynlerin çocuklarının evlenmesi için yardımlar yapıyoruz. Çünkü anne babası ve büyükleri hayatını kaybetmiş, evlilik yolundaki gençlerimiz kimsesiz kalmış. Bunların evliliklerini kolay kılmak gerekiyor, soylarının devamı gerekiyor. Bunun için Mehir Vakfı olarak evlenmek isteyen bu gençlerimizin düğünlerini yapacağız.

mehir-2.jpg

Van depreminde 100 çifti evlendirdik, nikâh şahitlerimiz de Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi olmuştu. Van depreminden sonra evlenmesine vesile olduğumuz gençlerimiz şimdi kocaman bir nüfusa ulaştı. Mehir Vakfı’nın 200 tane torunu var şu anda Van’da. Aynı modeli şimdi de deprem olan 11 il için de yapacağız. Bu da asgari 1100 çifttir. Bunu yapmaya gücümüz var ve bunu 28 yıldır yaptığımız için tecrübeliyiz. Organizasyon yeteneğimiz ve gücümüz var. Üzüntüler bitmez ama biz bu günleri aşıp insanlarımızı en iyi şekilde normal hayata hazır etmeliyiz. Burada; resmi kuruluşlarımıza, Türk Kızılayı, AFAD, Türkiye Diyanet Vakfı ve MÜSİAD gibi kuruluşlarımıza tekliflerimizi götüreceğiz. Bunu yaparken de Konya merkezli Mehir Vakfı olarak Türkiye’nin bütün sivil toplumuyla, yerel yöneticileriyle, merkezi yöneticileriyle ortak yapacağız. Buradaki amacımız bu yardımımızı sürekli hale getirmek.

mehir-3.jpg

İki yıl boyunca deprem bölgesindeki gençlerimizi evlendirmeyi sürdüreceğiz. Devletimiz evleri yıkılanlara en kısa sürede evlerini yeniden yapacak. Bu evlere yeni evlenmiş çiftler de oturacak. Bunun için biz Mehir Vakfı olarak üzerimize düşenin en fazlasını yapmak için yarışacağız. Deprem bölgesinde birçok çiftimizin nişanlı olduğunu ve bu sayının da fazla olduğunu müşahede ettik. Bu çiftlerimizin mağduriyetinin giderilmesi ve evlenmesi için girişimlerimiz başladı” dedi.

mehir-vakfi-3.jpeg

“KONYALI YARDIMSEVERLERİMİZ HER ZAMAN YANIMIZDA

Başkan Özdemir, 28 yıldır yaptıkları yardımların arkasında Konyalı hayırseverler olduğunu söyleyerek, depremzedelere yapılacak tüm yardımların sağlayıcısının yine Konyalı hayırseverler olacağını söyledi. Konyalı hayırseverlere desteklerinden dolayı teşekkür eden Başkan Özdemir, “Yaptığımız hizmetlerin arkasında Konyalı hayırseverlerimiz var. Konya yardım ve destekte en önde gelen il olmasının yanında herkesin elinden tutan bir yapıya sahip. Mehir Vakfı olarak yaptığımız bu yardımlara Konyalılar büyük destek veriyor. Konyalı hemşehrilerimize bu konuda yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

mehir.jpg

“MUHACİR VE ENSAR AHLAKINI HATIRLATMAMIZ GEREKİYOR”

Muhacir ve Ensar ahlakına da değinen Özdemir, “Depremzede kardeşlerimiz Konya’da misafir konumunda. Bizim özellikle Ensar ve Muhacir ahlakına yönelik bir bilinçlendirme yapmamız lazım. İyilik nasıl talep edilir, iyilik nasıl yapılır sorularına cevap vermemiz gerekiyor. Bu sebeple de İl Müftülüğümüzün bir broşür yaparak Muhacir-Ensar hukukunu anlatması, Cuma hutbesinde bu konuyu gündeme alması gerekir. İyilik nasıl yapılır konusunun tüm vatandaşlarımıza yeniden hatırlatılmasını istiyoruz” dedi.

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :