"Dergilere ulaşmanın en kolay yolu kütüphaneden geçiyor"

TÜRDEB Başkanı Asım Gültekin:- "Kütüphanelerimizin, dergilerimiz açısından gazete bayilerinden daha zengin olduğunu söyleyebiliriz. Kitapçılara baktığımız zaman da dergilerin çok yer almadığını görüyoruz ama kütüphaneler dergilerimiz açısından çok daha bü
"Dergilere ulaşmanın en kolay yolu kütüphaneden geçiyor"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) Başkanı Asım Gültekin, "Dergilere ulaşmanın en kolay yolu kütüphaneden geçiyor. Türkiye'de çıkan en az 30 dergiye birden ulaşmış oluyorsunuz. Bu dergilerin ise en az 5 tanesi, dergi okuyucusunun ilgisini çekecek nitelikte bir dergidir. Bence o kapıyı şimdiye kadar farketmeyenlerin, farketmesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla kütüphaneler, dergilere ulaşmak için açılan çok güzel bir kapıdır." dedi.

Ayraç dergisi ev sahipliğinde Kağıthane Merkez Kütüphanesi'nde yaklaşık 60 dergi temsilcisinin bir araya geldiği etkinlikte dergiciliğin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

Toplantıya Yedi İklim, Ayraç, Ay Vakti, Genç Dergisi, Serçe Edebiyat, Lacivert, Özçekim, Vuslat, Siyer, Halk Edebiyatı Dergisi ve fanzinlerin de aralarında bulunduğu yayınların temsilcileri katıldı.

Dergilerin yaşadığı zorluklar, Anadolu'da çıkan dergiler ve 2018 yılı bünyesinde gerçekleştirilmesi hedeflenen çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Asım Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRDEB tarafından bu yıl 9.su düzenlenecek olan Uluslararası Dergi Fuarı'nın 8-13 Mayıs tarihleri arasında Sirkeci Garı'nda açılacağı bilgisini verdi.

Dergi temsilcileriyle 10 yıldır her ay bir araya geldiklerini belirten Gültekin, şöyle devam etti:

"Toplantılar dergi fuarımızın, Sirkeci Garında gerçekleşen Uluslararası Dergi Fuarı'na dönüşmesiyle birlikte 'Dünya Dergiler Birliği' ve 'Dünya Türkçe Dergiler Birliği' kuruldu. Dünya Dergiler Birliği'nin başkanı Kudüs'te, Dünya Türkçe Dergiler Birliği başkanımız ise Makedonya-Üsküp'tedir. Gün geçtikçe aramıza yeni katılan Türkiye ve dünyadan dergilerle, kendi aralarında dergi diliyle konuşan dergicilerimizin ortamı haline geldik. Gündemimiz, dergiler üzerinde şekilleniyor ve dergicilerin sorunlarına çözüm bulma noktasında istişarelerde bulunuyoruz."

TÜRDEB bünyesinde çocuk, gençlik, akademi, edebiyat ve projeler birimleri olduğunu anlatan Gültekin, "Bu birimlerimiz bir yandan çalışmalarını yapıyor, bir yandan Uluslararası Dergi Fuarı'nın hazırlıklarını devam ettiyor, diğer yandan da dergiciliğin teknik bazlı problemleriyle ilgili çalışan ve çözüm üreten dağıtım birimimiz çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

- "Dergilere, kütüphaneler vesilesiyle ulaşıyorum"

Kütüphanelerde yer alan dergi bölümlerinin çok bilinmediğini dile getiren yazar Gültekin, "Kütüphanelerimizin, dergilerimiz açısından gazete bayilerinden daha zengin olduğunu söyleyebiliriz. Kitapçılara baktığımız zaman da dergilerin çok yer almadığını görüyoruz ama kütüphaneler dergilerimiz açısından çok daha büyük bir zenginliğe sahiptir." açıklamasında bulundu.

Gültekin, Anadolu'da yayınını sürdüren dergi okuyucularının bulamadıkları dergilere, kütüphaneler aracılığıyla rahatlıkla ulaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Anadolu'da yaşayanların, maddi manevi ulaşılmazlıkları aşarak kendilerine en yakın kütüphanelerden dergilere ulaşmaları çok daha kolaylaştı. Yaşadıkları şehir, il veya ilçelerde olan kütüphaneye mutlaka uğramalarını tavsiye ediyorum. Çünkü orada o kadar çok dergi var ki insan, normal şartlarda bir veya iki dergi takip edebiliyor. Dergilere ulaşmanın en kolay yolu kütüphaneden geçiyor. Çünkü kütüphaneye gittiğiniz zaman Türkiye'de çıkan en az 30 dergiye birden ulaşmış oluyorsunuz. Bu dergilerin ise en az 5 tanesi, dergi okuyucusunun ilgisini çekecek nitelikte bir dergidir. Bence o kapıyı şimdiye kadar farketmeyenlerin, farketmesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla kütüphaneler, dergilere ulaşmak için açılan çok güzel bir kapıdır."

Kütüphanelerin unutulan mekanlar olduğuna dikkati çeken Gültekin, "Ben de bütün dergileri çoğu zaman alamıyorum ve pek çok dergiye kütüphaneler vesilesiyle ulaşıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı, müzisyen Asaf Ekin'in Cahit Zarifoğlu'nun şiirlerinden bestelediği "7 Güzel Adam" isimli albümünden seslendirdiği dinletiyle sona erdi.

Kaynak: