Devekuşu yetiştiriciliği kurma maliyeti ve koşulları

Devekuşu yetiştiriciliği kurma maliyeti ve koşulları
Devekuşu yetiştiriciliği kurma maliyeti ve koşulları

 

Devekuşları dünyanın en büyük kanatlıları olmaktadırlar. Ve zorlu iklim koşullarına adapte olmaları ve aynı zamanda bu kuşların faydalı eti ve yumurtası yetiştiricilerin karlı olmasına neden olmaktadır. 

 

Devekuşları hastalıklara karşı ise dayanıklı olmaktadırlar. Ve bakımları ise diğer kümes hayvanlarından daha kolay olmaktadır. Sadece yavruların bakımına dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Devekuşu yetiştiriciliği ticari olarak karlı bir sektör olmaktadır. Ve bu yüzden, son zamanlarda girişimcilerin ilgisini çekmektedir. Bu kuşların eti ve yumurtası tek başına kazanc sağlamaz, ama derisi, tüyleri ve yağı ile beraber güzel para kazanabilirsiniz.

Devekuşu üretimi ise son zamanlarda üretilen otomatik kuluçka makineleri sayesinde daha kolay olmaktadır. Ama mutlaka özel makinelerin kullanılması gerekmektedir. bu kuşların yumurtaları için özel olarak üretilmektedir. Ve normal makineler ile farklı olmaktadır.

Bu yazıda devekuşu yetiştiriciliği ile ilgili ve çiftlik kurma maliyeti hakkında bilgiler yer almaktadır. Devekuşu yetiştiricilik için her açıdan ekonomik bir kuş türü olmaktadır. Ve dünya genelinde insanların hayvansal protein ihtiyacı açığını kapatmak için iyi bir alternatif olmaktadır. 

Devekuşu yetiştiriciliği sistemleri :

Devekuşu yetiştiriciliği 3 farklı yöntem ile yapılmaktadır :

  1. Ekstansif, sistem : doğal koşullar ile açık alan yetiştiriciliği
  2. Yarı intensif sistem : yarı kapalı yarı açık alan yetiştiriciliği
  3. Entansif sistemi : tamamen kapalı salonlarda yapılan yetiştiri

Devekuşu yetiştiriciliği sistemleri iklim koşullarına göre seçilmesi gerekmektedir. Ve başlayış için bir deneyimli veya uzman bir kişi ile danışmanız tavsiye edilmektedir. 

Ekstansif devekuşu yetiştiriciliği sistemi :

Ekstansif olarak devekuşu yetiştiriciliği için en az 40 hektarlık bir alan gerekmektedir. Ve bu yöntemde doğal yaşamlarına yakın bir şekilde yaşayabilirler. Ve insanların en az müdahalesi ile yetiştirilecekler. Bu yöntemin en önemli özelliği bakım ve besleme maliyetinin diğer yöntemlere göre düşük olmasıdır. 

Ve eğer civciv üretimi ise doğal olarak yapılır ise, devekuşu kuluçkasının ise maliyeti bulunmamaktadır. Ama doğal kuluçka yöntemi ekonomik açıdan pek tavsiye edilmemektedir. 

Doğal olarak kuluçka yapımı üretim hızının düşük olmasına neden olmaktadır. Ve aynı zamanda dişi devekuşları kuluçka dönemi bitene kadar yumurta yapamazlar. Ve bu ticari bir devekuşu çiftliği için iyi seçenek olmamaktadır.

Entansif devekuşu yetiştiriciliği sistemi :

Entansif veya kapalı sistemde 1-100 hektarlık alana ihtiyaç olmaktadır. Yani tam olarak belirlemek için yetiştirmek istediğiniz, devekuşu sayısına bağlı olmaktadır. Kapalı sistemde yumurtaların ve kuşların sayılarına ve bakımlarına kontrolünüz olmaktadır. Ve sadece bu yöntemde masraflarınız daha fazla olmaktadır. Masrafların artmasına yem temini ve arsanın çevresine çit çekme neden olmaktadır.

Yarı intensif devekuşu yetiştiriciliği sistemi :

Yarı açık veya yarı intensif devekuşu yetiştiricilik sistemi için, 1-60 hektarlık arazi gerekmektedir. Ve alanın devekuşu sayısına göre temin edilmesi gerekmektedir. Bu sistemde devekuşları için belirli bir alan bulunmaktadır. Ve her çift için çitler ile sınırlı bir alan hazırlanmaktadır.

Ve devekuşlarının küçük bölümlerde yaşamaları ve gezmeleri sağlanmaktadır. Bu sistemde yem ihtiyaçlarının bir kısmı araziden temin edilmektedir. Ve bir kısmı ise yetiştirici tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Yani kuşlar için tamamlayıcı besinler verilmesi tavsiye edilmektedir. 

Yarı kapalı sistemin avantajları :

  • Damızlık devekuşlarını daha kolay belirlemek ve kuluçka yapımı için daha kaliteli yumurtalar elde etmek
  • Çit çekme ve yem temininde tasarruf sağlama
  • Erkek ve dişi kuşların daha uyumlu olması ve istediklerini eş olarak alması 

Devekuşu çiftliği kurma maliyeti :

Devekuşu çiftliği kurma maliyetini hesaplamak için önce yetiştiricilik sistemi ve beslemek istediğiniz, devekuşu sayısına bağlı olmaktadır. Ama aşağıda dikkate alınması, gereken konuların listesi yer almaktadır. 

  • Devekuşları için kapalı barınak (16 devekuşu için yaklaşık 80 )
  • Devekuşu civcivleri için kapalı alan 40 civciv kapasiteli (1 günlük -1 aylık için 20 )
  • Yem deposu
  • Elektrik
  • Su 
  • Kapalı salonlar için ısıtıcı
  • Salonlar (barınaklar) için havalandırma fanı
  • Arazi etrafına tel örgü çekme (yaklaşık 560 metre)
  • Basınçlı püskürtücü cihazı
  • Erkek ve dişi devekuşu (8 çift)
  • Su tankeri 
  • Yakıt tankeri (ihtiyaca bağlı)
  • Günlük devekuşu civcivleri

Bu ihtiyaçların temin edilmesi önemli olmaktadır. Ve fiyatların sürekli değişmekte olması nedeni ile kesin bir fiyat yazılmamaktadır. Ve tavsiyemiz bu liste üzerinden güncel fiyat hesaplamanız olmaktadır. Ama tahminen arsa fiyatı hariç 200 - 250 bin TL lik bir yatırım gerekmektedir. 

Devekuşu beslenmesi ve yem tüketimi :

Devekuşu yem tüketimi farklı yaşlarında değişiklik göstermektedir. Bir aylık devekuşları günlük olarak 120-200 gram yem tüketmektedirler. Ve büyüdükçe yem tüketimleri artarak günlük 2,5 kg kadar gelebilir. Ama genel olarak yetişkin bir devekuşunun yem tüketimi 2,5 kg olmaktadır. 

Ama yetişkin devekuşu yem tüketiminde, mevsime, iklim koşullarına, yem karışımı ve hatta ırkına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Çiftlik hijyeni ve bakımı :

Devekuşu çiftliğinin bakımı ve temizliği önemli olmaktadır. Ve düzenli olarak temizliğinin yapılması ve barınakların dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden çiftliklerin temizliği önemli olmaktadır. Ve özelliklede devekuşu yavruları için dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü yetişkinlerin tam aksine devekuşu yavruları hassas olmaktadırlar. 

Çiftlikteki kuşların her 3-6 aydan bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Ve eğer kuşlarda hastalık belirtileri varsa mutlaka bir uzman veteriner ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. 

Ama devekuşlarının sağlıklı olması için aşılama yapılması gerekmektedir. Ve mutlaka kuşların yumurtadan çıktıktan, kesime gidene kadar aşılarının uygulanması gerekmektedir. Ve aşı rapelleri ise yaşadıkları sürece yapılması gerekmektedir.

Devekuşu çiftliği kurmak için dikkat edilmesi gereken noktalar :

Çiftlik yeri ve konumu özellikleri : arsanın sesli ve gürültülü tesislerden uzak olması gerekmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre devekuşu çiftliğinin şehirden uzak bir yerde olması, ve özelliklede cadde kenarına fazla yakın olmaması gerekmektedir. 

Çiftlik çevresinde, havalimanı, tren durağı, kimyasal malzeme üreten firmaların bulunmaması önemli olmaktadır. Ve direkt olarak devekuşlarının sağlığı ile ilgili olmaktadır.

? Dikkat !

Devekuşların hızlı bir şekilde strese yakalanabilirler. Ve bu yüzden, yumurta verimleri düşük olabilir. Ve hatta başka hastalıklara yakalanması nedeniyle telef olmaları mümkün olmaktadır. Bu tür problemlere engel olmak için, devekuşu çiftliğinin sakin ve huzurlu bir yerde olması gerekmektedir. 

Arsanın uygun bir yerde olması devekuşlarının verimli olması, ve aynı zamanda uzun ömürlü olmasında etkili olmaktadır. Bu yüzden .çiftlik kurmadan önce tarım ve orman bakanlığı mühendisleri ile danışmanız ve bu konuda detaylı bilgiler almanız tavsiye edilmektedir.

Arazinin düz olması : devekuşları düz arazilerde yaşamayı severler, ve dağ, tepe veya derinlik veya yükseklikleri olan kırsal araziler bu kuşlar için uygun olmamaktadır. Yerin kumsal olması devekuşu için ideal olmaktadır.

Çiftlik kapalı salonlarında havalandırma ve ısıtma sistemleri : kapalı tesisler için havalandırma ve ısıtma sistemleri temin edilmesi gerekmektedir. Özelliklede kış mevsiminin soğuk havasından korunmaları için ısıtıcı sistemleri ve aynı zamanda kontrollü bir şekilde taze hava temin edilmesi için bu sistemlerin bulunması önemli olmaktadır. 

Su ve elektrik : havalandırma, ışık ve başka sistemlerin çalışması için elektrik olması önemli olmaktadır. Ayrıca kuşların bakımı ve su tüketimi için içilebilecek temiz su olması gerekmektedir. 

Barınaklar için gerekli malzemeler : barınaklarda, yemlik, suluk, olması ve civcivler için ise civciv ısıtıcı ampulleri kullanılması gerekmektedir. 

Arazinin çitler ile kapalı olması ve çitlerin yüksekliği ise 1.5 - 2 metre olması gerekmektedir. Ve çitlerin tamamen pürüzsüz ve dikensiz olması gerekmektedir. Yani kuşlara zarar verecek keskin uçların olmaması gerekmektedir. 

Devekuşu çiftliği kurmak için devlet desteği :

Ülkemizde kanatlı yetiştiriciliği sektörü girişimcileri için devlet desteği bulunmaktadır. Lakin bu işlemin aşamaları ile alakalı net bilgiler bulunmamaktadır. Ama 2016 yılından bu tarafa kanatlı yemi KDV leri kaldırılmıştır ve işletmelere proje maliyetinin %50 oranı ise hibe olarak devlet tarafından destek sağlanmaktadır. 

Ama net ve detaylı bilgiler için tarım ve hayvancılık bakanlığı birimlerine giderek prosedür ile alakalı bilgiler almanız tavsiye edilmektedir.

Son söz :

Devekuşu çiftliği kurmak için herşeyden önce bu kuşlar hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Ve bakımı ve beslenmesi için gerekli koşulları öğrenmeniz, bu sektörde başarılı olmanıza neden olmaktadır. 

Hatta genel olarak kanatlı yetiştiriciliği için ilgili bakanlık mühendisleri tarafından ise eğitimler verilmektedir. Ve deneyimi olmayan girişimciler için devekuşu çiftliği yönetmeliği ile alakalı bilgiler ise kurslarda paylaşılmaktadır. 

Ama asıl mesele devekuşu yetiştiriciliğinin ne kadar karlı olması ve hatta ekonomik olarak ülkemiz için faydalı olmasıdır. Bu yüzden devekuşu yetiştiriciliği tesislerinin sayısı zaman ilerledikçe artmaktadır.