Diyabet hastalarına bayramda beslenme uyarısı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hilmi İpekçi, diyabetlilerin, geleneksel bayram gıdalarından olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durması gerektiğini belirtti.
İpekçi, yaptığı yazılı açıklamada, diyabet hastası olanların sürekli dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti.
İpekçi, "Diyabetliler geleneksel bayram gıdalarından olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalı. Hastalarımızda çok sık rastlanan bir durum var. 'Bayramda da diyet mi olur?' diyerek mevcut dengeyi bozacak ve ölçüyü kaçıracak şekilde beslenme söz konusu olabiliyor. Aslında evde diyabetli bir birey varsa yemekler de ona göre dizayn edilmeli, yemek saatlerine özen gösterilmeli, ara öğünler bayram telaşesinde unutulmamalı" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hilmi İpekçi, basit şeker içeren tatlılardan uzak durulması ve tatlı ihtiyacının mümkün olduğunca meyve ile karşılanması gerektiğini, tatlı yapılacaksa tatlandırıcılarla yapılmış sütlü tatlıların tercih edilmesinin doğru olacağını vurguladı.
- Tatlandırıcılara dikkat!
Tatlandırıcıların az miktarlarda alındığında sakıncası olmadığını ifade eden İpekçi, uzun süre yüksek miktarda tatlandırıcı tüketiminin bazı kanserlerle ilişkilendirildiğini ancak haftada bir gün tatlandırıcı ile yenen bir porsiyon tatlının sakıncası olmayacağını belirtti.
Bayramlarda diyabetli hastalarda en büyük sıkıntının aşırı yemeye bağlı şeker yükselmeleri ve komalar olduğunu ifade eden İpekçi, şunları kaydetti:
"Diyabetli hasta, zararlı olacak bir yiyecek için hayır demeyi nezaketsizlik olarak görmemeli, çevredeki insanlar da diyabetli bireylere yemek konusunda ısrar etmemelidir. Yükselen kan şekerini düşürebilmek için egzersiz yardımcı bir çözümdür, ama diyeti bozarak alınan fazla karbonhidrat ve kalorinin egzersizle verilebileceği yanlış bir düşüncedir. Bir örnek verecek olursak, bir çikolata yiyen kişi bunu harcamak için en az yarım saat koşmalıdır. Diyabetli bir hastanın yarım saat koşabilmesi çok zordur, zaten uygun da olmaz. Kan şekeri sürekli yüksek gidiyorsa hastanın kendi kendine bunu düzeltmeye çalışması yerine doktoru ile görüşerek yardım alması daha uygundur. Yemekten sonra yürüyüşe çıkılması kasların glukoz harcamasını artırarak şekerin dengelenmesine faydalı olacaktır."
Bakmadan Geçme