‘Diyet değil niyet önemlidir!’

Geçtiğimiz günlerde Dr. Portakal Yaşam Merkezinde göreve başlayan Uzman Diyetisyen Asli Cemile Özatan, diyetle ilgili açıklamalarda bulundu.
‘Diyet değil niyet önemlidir!’

Türkiye’nin beslenme kültürünün çok zengin olduğundan bahseden Uzman Diyetisyen Aslı Cemile Özatan, kendi uyguladıkları diyet programlarında kişinin sosyal yaşantısını, sevdiği yemekleri, iş hayatını da göz önünde bulundurduklarını söyledi.

asli-ozatan-1.jpg

Kişileri psikolojik anlamda diyete hazırlamanın önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Özatan, “ Aslında diyetten çok niyet çok önemlidir. Bir besinin artılarını ve eksilerini düşünerek seçim yapmakta fayda var.  Sabah güne başladığımızdan akşam olana kadar ki süreçte hem ara hem ana öğünlerde mutlaka bir besin alımı olması gerekiyor. Örneğin bitki çayları veya normal çay olabilir. Çayın içine kattığımız şekerin bile ne kadar olumsuzluğu var” dedi.  

diyet-degil-4.jpg

‘SAĞLIK İÇİN DİYET YAPILMALIDIR’

Sağlıklı olmak için diyet yapılması gerektiğini savunan Özatan, “Bir sorun varsa bunu baskılayabilmek adına kişinin daha enerjik, daha dinamik olabilmesi, hem çocuğuna hem ailesine hem de çevresine faydalı olabilmesi, dimdik ayakta durabilmesi için beslenmeyle ilgili ne gibi seçimler yapması gerektiğine dair şeyleri öğretmeye çalışıyorum. Diyetisyene bir kontrole başladığımızda gelen danışanlarımız haftalık ya da 15-20 günlük programlara dahil oluyor. Onlarla sürekli konuşuyor olmak, sürekli iletişim halinde olmak, her aradıklarında telefonun ucunda ulaşabiliyor olmaları ya da mesajla iletişim kurabiliyor olmaları onların kendilerini güvende hissettiklerini gösteriyor. Diyet yapmak bir ekip işidir. Takip gerektirir. Hem kan değerleri hem fiziksel ölçümler genel olarak segmantel analiz vücudun yağ, kas, su, kemik, ödem vücudun mineral dengesi nasıldır. Hepsinin bir bütün halinde incelenip sonuçlarını değerlendirerek bir programa başlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

diyet-degil-5.jpg

İNTERNETTEKİ DİYETLERE DİKKAT!

Kişilerin internetteki diyetleri uygulamalarının yanlış olduğunu ifade eden Özatan, “Kişiler internetten diyet kelimesini arama motorunu girdiklerinde karşılarına 93 bin adet diyet çıkıyor. Herhangi birini seçip uygulamaya koyabilirler ama burada bizim yapmaya çalıştığımız; motivasyon ve kişinin kendi sosyal, fiziksel, sağlık durumu hepsinin değerlendirilerek doğru bir program olmasını sağlamaktır. Diyeti üç kelimeyle anlatacak olursak takip, bilinçli besin seçimi ve harekete geçmek diyebiliriz” ifadelerini kullandı.  Konyalı vatandaşların kilo vermeye çalışırken kaygı içinde olduklarını belirten Özatan, “Ben Konya’yı da Konyalı danışanlarımızı da çevresinden diğer ilçelerinden gelen danışanları da gerçekten çok seviyorum. Hepsinde ayrı bir hikaye var. Hepsinde bir sosyal yaşam hikayesi bir kilo alma hikayesi var. Tabi ki kilo vermek hepsinin temel hedefi ama hep endişe bir kaygıyla görüşmelerimiz başlıyor ama benim için buraya gelirken de kişinin evet bir değişime gireceğim bu kararla olması bizim bir adım attığımızı gösteriyor” diye aktardı.

diyet-degil-6.jpg

‘DİYET YAPARKEN ÇEVRENİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ’

 Diyet yaparken kişinin çevresiyle olan iletişiminin ve çevresinin desteğinin önemine dikkat çeken Özatan, “Burada sadece kendisinin kararlı olduğunu ve bir değişim sürecine artık geçerken çevresinin de bunlara destek olması gerektiğini istiyor olması çok önemli. İlk görüşmelerde sosyal yaşantı, aile yaşantısı, genel olarak fiziksel durumu aktivitesi yeme şekli yani belli yaşa gelene kadar tüm aktiviteleri ve tüm sağlık durumu bir şekilde değerlendiriliyor ve hepsini harmanlayıp biz kişiye de sorarak diyet yazıyoruz. Aslında bizim anlattığımız doğru yemeyi öğretmek. Yani bir restorana bir düğün pilavına gittiğinde ya da önüne bir ikram geldiğinde doğru seçimleri yapıyor olması çok önemli. O ikramlardan doğru seçim yaparak ortama uyum sağlamalarına katkı sağlıyoruz. Diyet yapmak sırf salata yemek değildir. Bir restorana gittiklerinde tercih ettikleri yemeklerde ekstra yağ katkısı bulunmayan şeyleri tercih etmeleri gerekiyor” şeklinde ifade etti.

diyet-degil-11.JPG

‘HER İNSANIN BİYOLOJİK SAATİ FARKLIDIR’

Her insanın biyolojik saatinin farklı olduğuna işaret eden Özatan, “Tuz, şeker ve un tüketiminin hayatımızdan çıkması mümkün değil ama kullanacağı zamanlar saatler ve miktarlar çok önemli ve artık biyolojik saat de bizim için çok önemlidir. Her insanın biyolojik saati birbirinden farklıdır. O biyolojik saati, dengeyi göz önünde bulundurarak kişinin genel beslenmesini sabah kahvaltısından gece yatana kadar olan süreçte bir sisteme, bir düzene koymaktır diyet yapmak. Diyetisyene gitmek motivasyonu yükseltir, “kendini emin ellere diyet anlamında bırakıyorum” demektir, kilo vermenin ilk adımıdır, sağlıksız bir bedene sahipse onu en iyi hale getirme sürecine bir başlangıçtır. Diyetisyene gitmek herkesin ihtiyacı olan bir adımdır” diyerek sözlerini tamamladı.

diyet-degil-1.jpg

diyet-degil-9.JPG

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ