Doğa dostu marka: Aykut Ambalaj

En çevreci ambalajlama ürünü olan oluklu mukavva ambalajlarla üretim yapan, imalatta da herhangi bir kimyasal kullanmayan Aykut Ambalaj, doğa dostu üretimleriyle dikkat çekiyor. Yüzde yüz geri dönüştürülebilir ambalajlar imal ettiklerini söyleyen Aykut Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi İsa Eser, "Ürünlerimiz geri dönüşümüyle hem doğayı koruyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor" dedi.
Doğa dostu marka: Aykut Ambalaj

Eğitim hayatını tamamladıktan sonra aile şirketleri olan Aykut Ambalaj'da çalışmaya başladığını söyleyen İmalattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İsa Eser, "1990 yılında doğdum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 2014 yılında Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldum.Kısa dönem mimarlık mesleğini yaptım ve bu dönem içerisinde Konya Mimarlar Odası'nda 2 dönem yönetim kurulunda görev aldım.Sonraki yıllarda Genç MÜSİAD Konya Şubesi yönetim kurulunda bir dönem bulundum. Aile şirketimiz olan Aykut Ambalaj'da 2012'den beri aktif olarak çalışmalarımı sürdürüyorum" dedi.

2.jpg

KENDİ MAKİNESİNİ KENDİ ÜRETEN FİRMA

Firmalarının kuruluş hikayesini anlatan İsa Eser, "Aykut Ambalaj, 1990 yılında babam Feti Eser ve amcam İrfan Eser tarafından kuruldu.1992 yılında kendi koli üretim makinelerini atölyede kendileri yaparak bu işe girmişler. Firmamızı geliştirmek açısından kendi makinelerini yapmaya da devam etmişler. 1992 yılında Bakırcılar Sanayi'nde yaklaşık 500 metrekarelik bir dükkanda faaliyete başlamışlar. 2000 yılında Adana Çevre yolunda 7 bin metrekarelik alanda bir fabrika inşaatımız oldu. Oraya taşınarak baskı üzerine yeni makine yatırımlarını gerçekleştirdik. 2008 yılında da 3. organizede şuan da bulunduğumuz binayı satın alarak 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde 7 bin 500 metrekare kapalı alanı olan firmamızda imalatımıza başladık" dedi.

1.jpg

OLUKLU MUKAVVA HATTI DÖNÜM NOKTASI OLDU

Oluklu mukavva hattını devreye almalarının firmalarının dönüm noktası olduğuna dikkat çeken İsa Eser, "Firmamızın dönüm noktası 2008 yılında yapmış olduğumuz oluklu mukavva üretim hattı makinesinin devreye alınması oldu. Daha önce levhayı dışarıdan temin ediyorduk. O makineyi devralmamızla beraber ham madde olarak kağıdı kullanıp bu kağıttan levha üretimi ve bu levhadan da kuru üretime geçmiş durumdayız.Bu makine yatırımının daha sonra ilerleyen safhalarda yeni baskı makineleri yatırımları yaparak güçlendirmeyi ve arkasını sağlamlaştırmayı devam ettik" diye konuştu.

1-isa-eser.jpg

'YURT DIŞINDAN BASKI MAKİNELERİ GETİRDİK'

Firmalarını geliştirmek adına yurt dışından baskı makineleri getirdiklerini söyleyen İsa Eser, "2018 yılında yurt dışından baskı makineler getirdik.2019 yılında mevcuttaki oluklu mukavva üretim hattımızı daha büyütmemiz gerektiğini düşünerek, Romanya'dan üst seviyede, üst teknolojide ve kapasite olarak mevcudun 4 kat üzerinde bir makine yatırımı yaparak burada kurulumunu gerçekleştirdik.Makinenin üzerinde çeşitli revizyonlar yaparak bu sene sonunda tam kapasite çalışmaya hazır hale geleceğini düşünüyoruz" dedi.

3f.jpg

750 TONLUK ÜRETİM 3 BİN 500 TONA ÇIKACAK

Üretim kapasitelerinin 750 tondan 3 bin 500 tona çıkacağını vurgulayan İsa Eser, "2019 yılında yaptığımız yatırımla beraber 2023'e girerken üretim kapasitemizi de artıracağız. Şuan ki kapasitemiz aylık olarak 750 ton civarında bulunuyor. Uzun bir süreç içerisinde makineyi oradan getirip burada kurmak, revizyonunu yapmak, elektronik aksamlarını değiştirmek, Türk sistemine ve kendi çalışma prensiplerimize uygun hale getirmek, yazılım sitemini güncellemek zaman aldı. Bu makineyle beraber kapasitemiz yaklaşık 3 bin 500 tona çıkacak " şeklinde konuştu.

4.jpg

'HER SEKTÖRÜN İHTİYACI AMBALAJ KOLİ ÜRETİYORUZ'

Firmalarının ürün ağı hakkında bilgiler veren İsa Eser, "Aykut Ambalaj olarak oluklu mukavva üretimi yapıyoruz ve oluklu mukavva üretiminden önce levha üretimini de gerçekleştiriyoruz.Levha üretimini,atölye bazında oluklu mukavva koli üreten firmaların ham maddesi olarak değerlendirebiliriz.Levha olarak mukavvayı alıp üzerine baskı ve kesim yaparak koli haline dönüştürüyoruz.Biz bunun ara ham maddesi olan levha üretimini yapıyoruz ve daha sonrasında da kendimiz burada baskı makinelerimiz ve konfeksiyon olarak adlandırdığımız makinelerde koliye dönüştürülmesini gerçekleştiriyoruz.Ambalaj sektöründe oluklu mukavva koli olarak tabir ettiğimiz her sektörün ihtiyaç duyduğu ambalaj ürünü olan koli üretimini yapıyoruz.Sadece kağıttan üretilen oluklu mukavva koli üretimini sağlıyoruz" dedi.

5.jpg

'KONYA PİYASASINA HİTAP EDİYORUZ'

İsa Eser, "Genellikle bizim ürünlerimiz Konya piyasasında değerlendirilir.Navlun veya nakliye bedelleri yüksek ve bu üretilen hacimli ürünler olduğu için uzak şehirlere ve yurt dışına ihracat olan ürünler değil.Ağırlık olarak Konya piyasasına ağırlık veriyoruz.Çevre ilçelere ve illere de ürünlerimizi gönderiyoruz.Firmamızın bünyesinde ise 10'u beyaz yakadan, 40'ı da mavi yakadan oluşan 50 kişilik bir ekip bulunuyor" ifadelerini kullandı.

6.jpg

4 KARDEŞ İŞİN BAŞINDA YER ALIYOR

Babalarından devraldıkları firmalarını dört kardeş birlikte çalıştırdıklarını dile getiren İsa Eser, "Firmamızı babamızdan devraldıktan sonra 4 kardeş olarak işimizi yürütüyoruz.Aykut Eser,Ali Eser,Süleyman Eser ve İsa Eser olarak firmamızda imalatta, imalatın çeşitli aşmalarında yönetim kademesinde, satın almada, satışta ve bunun yanında makinelerin yurt dışından getirilmesi,kurulumu ve satışı noktasında 4 kardeş birebir işin başında yer alıyor. Kendi organizasyon şemamızla firmamızı yönetiyoruz" dedi.

7f.jpg

SEKTÖRDEKİ SIKINTI FİYAT TUTARSIZLIĞI

Kağıt fiyatlarındaki tutarsızlık ve başka illerden buraya gelen büyük firmaların buradaki fiyat politikalarını alt üst etmesi sektörümüzdeki sıkıntılar arasında yer alıyor. Buradaki fiyatların yüksekliği veya ucuzluğu değil orada ki fiyat tutarsızlığının buraya akdedilmesi. Buradaki tüketicilerin doğru değerlendirmemesi bizim burada sektör olarak işlerimizi olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

8.jpg

'KONYA'DA PAZAR OLUŞTURUYORLAR'

İsa Eser, "Konya'da firmaların yüzde 80'i koli kullanıyordur. Konya'nın kapasitesi 10 bin tonken ben bunun maksimum 700 tonunu karşılıyorum. Bu da Konya'daki firmaların kendi milliyetçilik güdüsünü gütmeyip,dışarıdan temin etmesi ve dışarıdaki firmaların Konya'ya bir pazar gözüyle bakması, Konya'da pazar oluşturulmasına sebep vermesidir" ifadelerini kullandı.

9.jpg

'KONYA'DAKİ FİRMALARIN GÜÇLENMESİ LAZIM'

Sektörleri hakkında konuşan ve Konya ile bağlantısı olmadığı halde burada iş yapan firmalara karşı Konya firmalarının güçlenmesi gerektiğini dile getiren İsa Eser,"Dışarıda bir firmanın Kayseri den, Adana'dan Konya ya gelmesi benim için bir dezavantaj. Konya'daki bir firmanın büyüyüp güçlenmesi, bizim gibi 4-5 tane büyük firma arasında yer alması benim için bir avantajdır. Çeşitli şehirlerden buraya gelecek olan dolayı ayağını keser ve biz burada kendi sektörümüzde daha dinamik daha amaçlar bir şekilde hareket ederek fırsatı buluruz.Sadece biz büyüyelim stratejisi gütmüyoruz keşke bizim gibi büyük ölçekli, Konya içerisinde bir kaç daha firma olsa ve dışarıdaki firmaların Konya'daki rahatça hareket etmelerini önleyebilsek" dedi.

10.jpg

'HEDEFİMİZ ÜRETİMİ ARTIRMAK'

'Biz hedeflerimizi ve ileriyi düşünürken ürettiğimiz tonaja bakarız' diyen İsa Eser, "Para kazanmakla veya cirolarımızın yüksekliği bir kenara bırakılım bizim hedefimiz her zaman için üretimi arttırmak,tonajı artırmak üzerinedir.Şuan ki kapasitemiz 700 ton olmakta bunun 3 bin 500 tona çıkarmak istiyoruz.3 bin 500 tona çıkardığımızda içerideki binamız veya makine parkurumuz yeterli olmayacak seviyeye geldiği zaman,bu makine parkurunun daha da genişlemesine hatta bina olarak daha büyük bir binaya sahip olmaya yönlenebiliriz. Erişemediğimiz veya üretimini yapamadığımız koliler,kutular mutlaka vardır.Bunlar üzerine yoğunlaşarak bu şekilde bir yatırım yapıp daha erişebilir şekilde bunları geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

11f.jpg

KUTULARDA ÇEŞİTLİLİK FARKLI

İsa Eser, "Kutularda çeşitlilik farklıdır, Burada şunlar ön plana bunlardan birisi kağıdın kalitesidir,kağıt gramajıdır. Başka husus olarak ebat çeşididir.Ürün tüketicisinin arasında daha farklı ebatlar vardır.İçine konulan ürüne göre malzemeye göre ebatlar değişir ayrıca baskı çeşidi de vardır, baskılı baskısız olarak yapılabilir.Bizim firmamızda standart bir ürünümüz yok sipariş üzerine hareket ediyoruz ve stok yapmıyoruz" dedi.

12.jpg

'YÜZDE YÜZ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR'

Oluklu mukavvanın tamamen geri dönüştürülebilir malzemeden yapıldığını söyleyen İsa Eser, "İklim olarak sıkıntılı bir döneme giriyoruz ve bu sıkıntılar artarak devam edecek. Burada oluklu mukavvanın önemi geri dönüştürülebilir bir malzemeden yapılmasıdır. Bunu yanında ham maddesi ağaçtan olduğu için doğada çabuk çözümlenen organik bir ürün.Şuanda da Avrupa Birliği'nin gelişmiş ülkelerin gıda ürünlerinde,tek kullanım ürünlerinde plastiğe çıkıp kartona yöneldiğini görüyoruz.Temiz gıda olarak kullanılan bir ürün.Geri dönüşümü çok fazla olan bir ürün ve ekonomiye katkıda bulunan bir ürün" diyerek sözlerini noktaladı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ